Main menu

header

784 14 1de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Un nou dispozitiv inteligent multifuncțional a fost pus la punct și lansat de experții sud-coreeni: ochelarii care monitorizează sănătatea, ajută la gaming și funcționează ca protecție în fața razelor solare.

Determină prezența epilepsiei sau insomniei

Experții de la Universitatea din Coreea au izbutit, după o lungă perioadă de cercetare, să pună la dispoziția doritorilor un dispozitiv foarte avansat, multifuncțional și ușor de utilizat. Ochelarii imaginați de experții asiatici furnizează date avansate despre sănătatea persoanei care îi poartă, întrecând în performanțe și detalii dispozitivele existente în prezent sub formă de ceasuri inteligente, notează „Daily Mail”. Mai precis, pe lângă măsurarea tensiunii arteriale sau a ritmului cardiac, ochelarii creați de specialiștii coreeni evaluează și semnalele electrice care pleacă de la ochi spre creier, pentru determinarea unor afecțiuni mai grave, cum sunt epilepsia sau insomnia cronică, aidoma anumitor programe de computer. De asemenea, dispozitivul poate interpreta mișcările și postura corpului.

Gaming prin mișcarea ochilor

Ochelarii multifuncționali creați în Coreea de Sud au încorporată tehnologie care menține constant contactul dintre senzorii din dispozitiv și pielea utilizatorului, fiind o interfață între corp și mașinăria din interior. În acest fel, ochelarii detectează nivelul de raze ultraviolete la care este expus utilizatorul și se adaptează pentru protecția acestuia, schimbându-și culoarea și fiind, în același timp, capabili să înlesnească celui care poartă dispozitivul să joace jocuri pe computer doar prin mișcarea ochilor. Ramele dispozitivului sunt realizate prin imprimare 3D și au electrozi în zona ochilor și urechilor, ceea ce permite utilizatorului să mute cu ușurință obiecte dintr-un joc video ajustând direcția și unghiul privirii.

„Un astfel de accesoriu, care face parte din viața noastră de fiecare zi, poate colecta date foarte importante despre organismul persoanei care poartă ochelarii. Aceștia pot fi foarte utili pe direcția îngrijirii virtuale a sănătății sau pentru diverse aplicații ale realității virtuale“ inginer Suk-Won Hwang, Universitatea Coreea

Variante care oferă realitate augmentată

În ultimul deceniu, încercările de a se realiza ochelari care să îndeplinească un număr cât mai mare de funcții au fost numeroase. Astfel, în 2011, în această cursă intra Google, cu ochelarii cu același nume, care în final au ajuns să fie utilizați mai mult în cadrul unor companii cum este Boeing decât de oameni obișnuiți. Ulterior, au intrat pe piață ochelarii AR, ai startup-ului Magic Leap, care furnizează ceea ce producătorul a numit „dispozitivul realității amestecate”. Tot pe direcția realității augmentate au lucrat și cei de la Vuzix, o companie din New York, care urmează să lanseze produsul Blade spre finalul acestui an. Ochelarii se anunță a fi un dispozitiv complex, care utilizează un mic proiector ce difuzează imagini de realitate virtuală în colțul din dreapta sus al lentilelor. Utilizatorii se pot conecta la Wi-fi pentru a-și citi corespondența electronică pe display-ul ochelarilor și, în paralel, pot folosi un asistent de voce, după modelul Alexa. În același timp, Amazon s-ar pregăti de lansarea unui astfel de dispozitiv. Până la apariția acestuia, doritorii au la dispoziție modelul lansat de Intel, Vaunt, care utilizează proiecțiile retinei pentru a aplica un mic ecran direct pe ochiul utilizatorului. De asemenea, există Spectacles, creație a Snap, precum și zvonuri despre o colaborare între Facebook și Apple pentru a lansa un produs de acest fel.