Main menu

header

784 14 2de Călin Popa şi Adrian Barna

O intervenție chirurgicală care necesită anestezie totală prezintă și alte riscuri în afară de cele cunoscute și asumate. Potrivit experților americani care au elaborat un studiu de amploare, expunerea la substanțele care asigură anestezierea pacientului este similară cu efectele alcoolului.

Probleme de ordin cognitiv

Specialiștii Universității Binghamton, din New York, au descoperit faptul că atunci când sunt anesteziate total, animalele de laborator, cu precădere cele mai tinere, suferă aceleași modificări de comportament care sunt remarcate în urma expunerii la alcool. Printre cele mai serioase efecte se numără o dorință crescută de a consuma alcool și probleme de ordin cognitiv. „Datele cercetării noastre sunt de natură să îngrijoreze în cel mai înalt grad. Debutul consumului de alcool la vârste tot mai mici este o problemă reală a societății și tocmai am identificat un nou element care contribuie la această dependență, care acaparează tot mai mulți oameni”, explică psihologul David Werner, autor al studiului. Pe de altă parte, este binecunoscut faptul că recuperarea postanestezie a pacienţilor în vârstă poate dura până la şase luni, arată datele potrivit unui studiu recent, care a relevat faptul că mulți pacienți sunt predispuși la modificări mentale ca efect la administrarea substanțelor folosite pentru anesteziere.

Modifică tendința spre agresivitate

Pe parcursul testelor, s-a constatat faptul că expunerea la substanța folosită în sălile de operație pentru anestezie a generat, în timp, o modificare a sensibilității la efectele negative ale consumului de alcool, cum sunt senzația de sedare, suprimarea abilităților sociale sau tendința spre agresivitate. „Anestezia totală este necesară, nu întâmplător este inclusă în lista elementelor esențiale în medicină de Organizația Mondială a Sănătății. Sperăm ca rezultatele noastre să fie de folos pentru informarea pacienților, în special în cazul tinerilor care ar putea să amâne anumite intervenții pentru o vârstă adultă, când riscurile scad. Ne referim aici în primul rând la operații care pot fi evitate la vârstele tinere, cum sunt intervențiile plastice sau procedurile chirurgicale de scădere în greutate”, punctează Werner.

Afectează multe organe ale corpului

Dat fiind faptul că anestezia generală afectează multe organe ale corpului, această procedură este asociată cu mai multe efecte secundare, printre care senzaţia de greaţă, durerea în gât, din cauza tubului de intubat folosit pentru anestezia generală, durere în zona în care a fost injectat anestezicul. Deşi substanţa anestezică este eliminată din organism relativ repede, este posibil ca senzațiile de confuzie și de amețeală să persiste 24 de ore după realizarea intervenţiei chirurgicale. De asemenea, printre reacțiile pe care le iau în calcul medicii anesteziști sunt hipotermia sau hipertermia, complicațiile respiratorii, edemul pulmonar sau efecte cardiovasculare ca aritmia sau tahicardia.

Creierul uman poate suferi, sub anestezie generală, modificări în activitatea, structura şi funcţiile sale