Main menu

header

785 14 1de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Cel mai recent studiu legat de beneficiile îmbăiatului în cadă a evidențiat faptul că această modalitate de a face baie poate reduce semnificativ riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare.

Previne moartea prematură

O cercetare extinsă, începută în Osaka, Japonia, în anul 1990, pe un eșantion masiv de populație adultă, a relevat recent legătura dintre obiceiul de a face baie în cadă zilnic și scăderea riscului de moarte prematură prin boli cardiovasculare. Experții niponi au putut pune în evidență faptul că printre participanții la studiu care aveau obiceiul de a face baie în cadă în fiecare zi, riscul de a face boli de inimă a fost mai redus cu 28%, iar pericolul de deces prin accident vascular cerebral s-a redus cu 26 de procente. Aceste rezultate au fost valabile luând în calcul toate celelalte aspecte personale și sociale - vicii, greutate corporală, stil de viață, educație, status marital, spațiul de locuit etc.

Temperatura apei joacă un rol important

Cercetarea japoneză a relevat faptul că temperatura apei de baie joacă un rol foarte important în variațiunile nivelurilor de scădere a riscului: apa caldă a generat declinul incidenței cu circa un sfert, în timp ce apa fierbinte a coborât pericolul cu 35%. Este pentru prima dată când această legătură este certificată printr-o cercetare de o asemenea amploare și atât de îndelungată. „Studiul a reliefat faptul că îmbăiatul frecvent în cada de baie este asociat cu o scădere semnificativă a hipertensiunii arteriale, aspect pus în legătură directă cu scăderea riscului de afecțiuni cardiovasculare grave și chiar deces”, se arată în comunicatul experților.

Relaxează și combate insomnia

O baie caldă relaxează şi ajută la recuperarea bunei dispoziţii. De asemenea, specialiștii atestă faptul că îmbăierea în cadă este o bună modalitate de a avea un somn odihnitor, fiind astfel combătute insomnia și încărcătura nervoasă de fiecare zi. O baie caldă creşte temperatura corpului pe moment, mai apoi, la terminarea băii, aceasta scade rapid, ceea ce ajută la producerea melatoninei, hormonul somnului. Adăugarea uleiului esenţial de lavandă în apa din cadă contribuie şi mai mult la pregătirea pentru odihnă.

Ameliorează durerile cronice

Fie că este vorba despre dureri cronice provocate de diverse patologii relaţionate cu articulaţiile, cum sunt coxartroza sau gonartroza, fie că este vorba despre febră musculară, o baie caldă ajută la atenuarea suferinței. Se recomandă adăugarea în apa de baie a sărurilor ce conţin sulfat de magneziu. În același timp, îmbăierea în cadă reduce simptomele răcelii şi gripei. Se recomandă o baie cu apă caldă, în care să se adauge săruri cu suflat de magneziu şi ulei esenţial de eucalipt, care ajută la desfundarea căilor respiratorii. Băile cu apă călduţă ajută şi la scăderea febrei, cu specificarea că nu trebuie stat prea mult în cadă, ci doar până când începe să scadă temperatura.

În caz de surmenaj psihic, în apa de baie se poate pune un săculeț cu sulfină, muguri de pin, flori de levănţică, mentă sălbatică, sare de bucătărie

Hidratează pielea

O baie poate fi deosebit de energizantă dacă în apa nu prea caldă se toarnă câteva picături de ulei esențial de lămâie sau de grepfrut. Tot extern, o baie caldă cu uleiuri esenţiale de lavandă şi măceşe hidratează pielea corpului. Dacă după îmbăiere aplicați ulei de argan sau de măsline, este protejată și hidratată pielea, prevenindu-se uscarea și mâncărimea. De asemenea, o baie în care s-au pus 250 g sare marină este de un real folos în lupta cu celulita.