de Călin Popa şi Gabriela Comşa
Pentru medici, ochii sunt o adevărată poartă de intrare spre evaluarea anumitor afecțiuni sau spre a „citi” predispoziţia unei persoane de a dezvolta anumite boli.
Albastru semnalează astm, diabet sau endometrioză
Iridologia este ştiinţa cititului bolilor în ochi şi poate indica ce predispoziţie are o persoană de a dezvolta anumite afecţiuni, în ce stadiu este o boală la un moment dat sau care au fost afecţiunile de care organismul a suferit, chiar dacă acestea s-au vindecat. Există mărturii că această tehnică se foloseşte încă de pe vremea lui Tutankamon. În medicina greacă veche, iridologia a fost începutul învăţăturii unor mari personalităţi, printre care Hipocrat. În ultima perioadă, o echipă de cercetători de la Şcoala de medicină a Universităţii din Colorado a descoperit că acei oameni care au ochi albaștri sunt mai expuși astmului sau eczemelor. De asemenea, potrivit rezultatelor unei cercetări derulate în Europa, persoanele cu ochi albaștri și pielea foarte albă au un risc mai mare de a dezvolta diabet pe parcursul vieții, fiind, totodată, mai predispuse să sufere de afecțiuni auditive dacă lucrează în medii cu nivel crescut de zgomot. În plus, femeile cu ochi albaștri sunt într-un pericol mai mare de a face endometrioză, arată o echipă de cercetători australieni care au derulat un studiu pe această temă.
Căprui, pericol de cataractă, hepatită, reumatism
Irisul este considerat o adevărată hartă a organismului. În dreptul persoanelor cu ochi căprui, experții pun predispoziția spre a dezvolta hepatită, reumatism, boli digestive sau dereglări endocrine. Această nuanță a irisului reprezintă o potențială alarmă vizavi de instalarea cataractei și, de asemenea, vorbește despre o toleranță la durere mult mai scăzută. Specialiști din Australia au studiat acest aspect în special pe direcția travaliului gravidelor, femeile cu ochi căprui având tendința de a naște mai greu și de a avea dureri mai mari, precum și de a deveni depresive din cauza acestei suferințe accentuate. În același timp, un studiu recent a relevat faptul că boala autoimună vitiligo, care provoacă pierderea culorii pielii, este mai răspândit în rândul persoanelor cu ochi căprui sau negri.
Culoarea ochilor determină abordarea metodelor de terapie comportamentală. Persoanele cu nuanțe închise ale irisului se adaptează mai ușor la tratamente cu reguli fixe, cei cu ochi deschiși reacționează mai bine la mijloace flexibile
Roşeaţa, semn de alergii
Potrivit experților din Australia, persoanele cu ochii verzi pot fi predispuse la boli de rinichi și prezintă un risc dublu față de oamenii cu altă nuanță a ochilor de a fi expuse la degenerare maculară. Specialiștii pun acest fenomen pe seama faptului că irisul astfel colorat poate absorbi mult mai puține raze ultraviolete, astfel o cantitate mai mare ajungând la nivelul retinei, unde provoacă daune. În același timp, oamenii cu ochii verzi au o tendință mai mare de a suferi de alcoolism pe parcursul vieții decât persoanele cu ochii închiși la culoare. Alături de nuanță, există și alți markeri ai unor potențiale afecțiuni. Astfel, dacă se observă o roşeaţă în albul ochilor, acesta ar putea fi semnul unor alergii nediagnosticate, în timp ce atunci când ochii devin gălbui, este posibil să fie vorba despre probleme ale ficatului. Dacă un singur ochi şi-a schimbat culoarea la un moment dat, acesta ar putea fi semnul unei boli genetice.