de Ştefania Băcanu şi Adrian Barna
Cele nouă luni de sarcină reprezintă o perioadă unică în viața femeii, care trece prin diferite transformări emoționale și hormonale. Greutatea se modifică, formele capătă alte dimensiuni, iar la nivel neurochirurgical, se regăsește o serie de afecțiuni care apar, cu precădere, în cazul viitoarelor mame, dar pot fi identificate și la restul populației. Vorbim despre sindromul de tunel carpian, infecții ale sistemului nervos central, abcese la nivelul coloanei vertebrale sau al creierului, discopatia lombară și decompensarea unei hidrocefalii. Doctorul neurochirurg Dan Benția (medalion) ne-a vorbit despre toate aceste afecțiuni, ce înseamnă fiecare, cât de grave sunt și cum pot fi tratate.
„Se produce tumefierea ligamentelor mâinii și apăsarea nervului median în tunelul carpian”
- Ce este sindromul de tunel carpian?
- Din cauza modificărilor hormonale prin impregnația ligamentelor cu diferite substanțe cauzate de secrețiile crescute de estrogen și progesteron, în timpul sarcinii se produce tumefierea ligamentelor mâinii și apăsarea, compresia, nervului median în tunelul carpian, ducând, în stadii avansate, la sindrom de tunel carpian. În acest caz, ca și în cel al discopatiei lombare, puține sunt cazurile cu indicații chirurgicale, majoritatea beneficiază, însă, de tratament conservator, medicamentos și fizioterapie. Sindromul de tunel carpian este o afecțiune frecventă în rândul populației de pe întregul glob care se manifestă prin dureri foarte mari la nivelul mâinilor. De această boală sunt afectate, în special, femeile aflate în decada a IV-a și a V-a de viață, existând și un vârf de frecvență la cele însărcinate.
- În ce constă această boală?
- Prin antebrațul omului trec mai mulți nervi și artere, dintre acestea remarcăm cel mai mare nerv care se numește nervul median. Așa cum îi spune și numele, nervul străbate porțiunea mjlocie a antebrațului ajungând la nivelul mâinii, în palmă. În drumul său către palmă, nervul median trece printr-un defileu reprezentat de o zonă îngustată anatomic, având peretele interior format din osul palmei și peretele superior făcut dintr-un ligament care nu se extinde. În aceste condiții, este un punct nevralgic unde orice altă modificare a acestui spaţiu îngust va duce la o apăsare asupra nervului. De exemplu: îngroșarea ligamentelor, ciocuri la nivelul oaselor palmelor, depunerea unor substanțe (amiloid) în bolile reumatologice și în sarcină va crește presiunea asupra nervului într-un spațiu deja neextensibil apărând suferința nervului median: neuropatia nervului median.
„Se recomandă electromiografie”
- Cum se manifestă?
- Durere la nivelul palmei și feței plantare a degetelor I-III, fața palmară, amorțeli, dureri și amorțeli în palmă, atrofia mușchilor palmei (în stadii avansate), în special a mușchiul de la degetul mare și mușchii profunzi ai palmei care vor împiedica mișcarea degetului mare și depărtarea degetelor. În stadiile finale ale bolii, se produce o atrofie totală a mușchilor palmei cu imposibilitatea folosirii mâinii, care devine ireversibilă.
- Care este metoda de tratament?
- Pacienții trebuie să fie trimiși de medicul de familie sau de neurolog către neurochirurg pentru a-i consulta și pentru a afla care este stadiul bolii. Ulterior consultului, pacientul este trimis la un examen paraclinic, un studiu de conducere a nervului median (electromiografie) care va stabili gradul de afectare electrică a nervului și va fi un argument alături de examenul clinic pentru tratament conservator sau chirurgical. În cazul operației, se face incizie minimă în palmă, la nivelul unei cute palmare, se taie ligamentul compresiv de deasupra nervului, se eliberează nervul median din aderențe, astfel încât, tot traiectul său prin palmă să fie liber. Operația durează 30 de minute, internarea este de câteva ore până la o zi. Pacienții se externează mult ameliorați, vor veni la pansat și la scoaterea firelor după aproximativ şapte-opt zile de la operație. O parte dintre pacienți beneficiază de tratament fiziokinetoterapic la nivelul palmei.
„Greutatea fătului crește presiunea pe vena cavă și duce la apariția varicelor”
- Dar când nervul median este grav afectat?
- La bolnavii care se află într-un stadiu chirurgical al bolii cu afectarea gravă a nervului median, tratamentul conservator este puţin eficace. De aceea, în acest caz, pacienții beneficiază doar de tratament chirurgical. O mențiune deosebită trebuie să o facem referitor la femeile însărcinate cu această patologie. La o mare parte dintre ele, simptomele se pot diminua după naștere, iar altă parte va ajunge după naștere la operație. De aceea, toate femeile însărcinate cu această patologie necesită temporizarea operației după naștere și reevaluarea situației la trei-şase luni după aducerea pe lume a copilului pentru a se decide ce este de făcut.
- Ați menționat și alte afecțiuni cu care se confruntă gravidele...
- Pe lângă sindromul de tunel carpian, pot apărea infecții ale sistemului nervos central din pricina scăderii imunității în perioada de gravidie. Există chiar și cazuri de abcese la nivelul coloanei sau al creierului cu viză operatorie, dar sunt rare. Discopatia lombară sau hernia de disc lombară apare mult mai frecvent la gravide. Greutatea crește într-o perioadă scurtă, circa nouă luni, crescând presiunea pe coloană, tumefierea ligamentelor coloanei din cauza hormonilor estrogeni și progesteron care duc la modificarea consistenței ligamentelor și discurilor intervertebrale. Datorită greutății fătului crește presiunea pe vena cavă putând duce la apariția unor varice la nivelul structurilor coloanei vertebrale.
- Apar dureri mari?
- Persoana gravidă afectată de discopatie lombară poate prezenta multiple simptome dintre care cele mai frecvente sunt durerile care se acutizează când persoana stă în șezut sau când se apleacă în față. Durere persistentă, a cărei durată depășește șase săptămâni, senzație de durere „profundă”, durere la nivelul feselor, dureri ale coapselor, dureri care iradiază pe unul dintre picioare, dureri în regiunea inghinală/perineală, tulburări ale sfincterului urinar. Luarea în greutate poate duce la creșterea modificărilor degenerative preexistente la nivelul coloanei vertebrale. Majoritatea discopatiilor lombare, din fericire, sunt cazuri nechirurgicale, care pot fi rezolvate prin tratament conservator și repaus la pat. Sunt puține cazuri de hernii de disc, compresii pe nervi și pe măduvă. Astfel, în aceste situații rare, decizia operatorie este dificilă, delicată și personalizată în funcție de vârsta fătului, gravitatea simptomelor și decizia mamei.
- Ce se întâmplă în cazul decompensării unei hidrocefalii?
- Şi în acest caz, sunt rare situațiile în care hidrocefalia devine foarte activă, astfel încât să necesite intervenție neurochirurgicală, prin drenaj ventriculo-peritonial. În concluzie, putem spune că starea de gravidie reprezintă o perioadă cu totul specială în viața unei femei, cu lucruri bune și mai puțin bune din punct de vedere medical. În acest context există posibilitatea să se exacerbeze unele afecțiuni neurochirurgicale. Cum am spus mai sus trebuie să avem în vedere prudență maximă deoarece, în această perioadă, există riscul pierderii unei sarcini, în cazul intervenției chirurgicale.