Main menu

header

de Călin Popa şi Florica Pintea

Fragilitatea bătrâneţii debutează la 40 de ani

Deși până nu demult se considera că fragilitatea este specifică senectuții, fiind asociată cu vârstele foarte înaintate, acest fenomen debutează, în realitate, la 40 de ani, iar stilul de viață îl amână sau, după caz, îl agravează. Aceasta este concluzia unei cercetări desfășurate de experții de la Universitatea Flinders, din Australia, care au pus în evidență faptul că 45% dintre persoanele în vârstă de 40-49 de ani manifestă simptome de „prefragilitate”, procent aproape egal cu cel al vârstnicilor de peste 70 de ani.

Ascensiunea socială periclitează sănătatea inimii

Urcușul pe scara socială poate fi benefic pentru combaterea stresului legat de situația financiară, dar lucrurile se complică atunci când este vorba despre efectele asupra sistemului cardiovascular. Potrivit rezultatelor unei cercetări de amploare, derulată în cadrul Uni- versității din Illinois, cel mai mare pericol este apariția unui complex de afecțiuni numite sindrom cardiometabolic, care includ creșterea nivelului de zahăr din sânge, a tensiunii arteriale, sporirea grăsimii abdominale și colesterolul peste valorile normale.

Excesul de alcool distruge sistemul imunitar

În condițiile actuale, de pandemie și de izolare la domiciliu, dar și în general, excesul de alcool are efecte catastrofale asupra funcționării organismului și sănătății organelor interne, de la ficat la creier și inimă. Potrivit unei alerte a Organizației Mondiale a Sănătății, dată recent publicității, consumul de alcool peste limitele admise este de natură să vulnerabilizeze la maximum organismul, prin compromiterea sistemului imunitar, inflamațiile pe care le generează și daunele pe care le provoacă la nivelul intestinelor și plămânilor.

Infecţiile cu bacterii anaerobe pot duce la cancer colorectal

Dintre bacteriile pe care le găzduiește organismul în mod obișnuit, o parte sunt anaerobe, iar infecțiile pe care le provoacă acestea sunt de natură să crească periculos riscul de cancer de colon, arată datele unei cercetări de amploare, desfășurată pe două milioane de subiecți din Danemarca. Potrivit rezultatelor care vor fi prezentate la Congresul European de Microbiologie Clinică din acest an, infecțiile sangvine care permit dezvoltarea în exces a acestor bacterii s-au dovedit a avea legătură cu incidența cumplitei boli.

Contactul cu mama dezvoltă creierul nou-născutului

Potrivit rezultatelor unei cercetări derulate în cadrul Universității Florida Atlantic, contactul direct al nou-născutului cu mama sa are un efect puternic asupra dezvoltării creierului bebelușului, reglându-i hormonii și favorizându-i dezvoltarea armonioasă. Numită „îngrijire-cangur”, datorită imitării marsupiului în care aceste mamifere își cară puii, mișcarea de atingere frecventă ajută și mama, scăzând riscul de depresie postnatală.