Main menu

header

787 12 2de Călin Popa şi Adrian Barna

Cercetătorii suedezi recomandă părinților să creeze un program regulat de somn pentru copii, care nu ar trebui să meargă la culcare foarte târziu, întrucât acest obicei favorizează obezitatea infantilă.

Riscul crește după ora 21:00

Potrivit rezultatelor unui studiu recent, derulat în cadrul Institutului Karolinska, din Suedia, programul regulat de somn este esențial pentru menținerea greutății optime a celor mici. Cercetarea de anvergură a pus în evidență faptul că, cu cât ora de culcare a copiilor este mai avansată, cu atât circumferința taliei lor crește. „Ora târzie de culcare s-a evidențiat imediat printre copiii care au participat la cercetare, ca element principal care generează surplus de kilograme”, punctează expertul Claude Marcus. Cercetătorii suedezi au dat ca punct de cotitură pentru odihna copiilor ora 21:00, după care crește riscul de obezitate infantilă pentru micuții care continuă să rămână treji.

Aceleași părți din creier reglează și somnul, și alimentația

Datele cercetării suedeze arată faptul că, chiar dacă în multe părți ale lumii ora de culcare ale copiilor diferă, a sta târziu este un marker al unei vieți dezordonate, ceea ce nu face decât să sporească pericolul creșterii necontrolate în greutate. Alți factori care au același rezultat, în combinație cu statul târziu, sunt excesul de tehnologie, mișcarea insuficientă, alimentele nesănătoase și un program de mese dezordonat. „Unele regiuni ale creierului legate de programul de odihnă sunt responsabile și cu reglarea obiceiurilor alimentare, cele două aspecte fiind în strânsă legătură”, explică experții americani Nicole Glaser și Dennis Styne, de la Centrul Medical UC Davis, din Sacramento, California.

Efect valabil și în cazul adulților

Creșterea necontrolată în greutate în condițiile unui program de odihnă dezordonat sau de somn insuficient este valabilă și în cazul adulților. După cum s-a demonstrat în nenumărate studii anterioare, întărite și de observațiile experților suedezi, a dormi mai puțin înseamnă a mânca mai mult. „Cauzalitatea este dificil de demonstrat, dar dacă stresul determină lipsa somnului, aceasta generează supraalimentarea, așadar cercul vicios este stabilit”, punctează Marcus. În același timp, la Institutul Karolinska s-a pus în evidență și faptul că, dacă părinții sunt supraponderali și nu dorm suficient, cei mici au tendința de a adopta același stil de viață.

„Efectul de creștere în greutate în caz de ore târzii de culcare s-a constatat indiferent de starea socio-economică a copiilor implicați în teste“ (Claude Marcus, Institutul Karolinska, Suedia)