Main menu

header

789 15 3de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Oamenii percep realitatea din jur mai mult prin vedere decât prin toate celelalte simțuri. Această abilitate este cu atât mai importantă cu cât se poate pierde din pricina unui mare număr de afecțiuni. În aceste condiții, specialiștii americani vin cu o soluție revoluționară pentru una dintre bolile care cauzează orbire: ocluzia venoasă retiniană.

Formulă simplificată de picături

Una dintre principalele cauze medicale de pierdere a vederii la nivel mondial, care generează orbirea a milioane de oameni în fiecare an, este ocluzia venoasă retiniană, care apare atunci când o venă majoră din retină se blochează din cauza unui cheag. Scurgerile de lichid care survin afectează major celulele fotoreceptoare, iar orbirea intervine rapid. Împotriva acestei afecțiuni, experții de la Centrul Medical „Irving” al Universității Columbia au creat o formulă lichidă care revoluționează complet și simplifică semnificativ tratamentul complicatei afecțiuni.

Inhibă enzima care afectează retina

De regulă, atunci când intervine ocluzia venoasă retiniană, se începe prin administrarea de medicamente care să scadă deopotrivă creșterea în dimensiune a vasului de sânge afectat și scurgerea de lichid în retină. Aceste medicamente au o serie de efecte secundare și sunt completate de serii de injecții foarte dureroase. Chiar și în aceste condiții, în majoritatea cazurilor, procesul de orbire nu poate fi stopat. Dar experții din SUA au elaborat o formulă de picături care țintesc o anumită enzimă responsabilă cu moartea programată a celulelor, acel mecanism natural al corpului care implică evacuarea exceselor. De fiecare dată când intervine ocluzia venoasă retiniană, această enzimă devine hiperactivă, periclitând retina. Ca urmare, picăturile sunt menite să acționeze ca inhibitor al acesteia, neutralizându-i efectul și prevenind astfel orbirea.

Pacienții, scutiți de injecții în ochi

Testele pe animale de laborator au confirmat faptul că atunci când exemplarelor cu ocluzie venoasă retiniană le-au fost administrate picăturile cu inhibitor, s-au observat îmbunătățiri semnificative și imediate: inflamațiile s-au diminuat, circulația sangvină s-a reluat în parametri mai siguri, s-au redus daunele la nivelul retinei. „Considerăm că aceste picături oferă o serie de avantaje față de terapiile care sunt folosite în prezent. Pacienții își vor putea administra singuri tratamentul și vor fi scutiți de injecțiile în ochi”, explică profesor Carol M. Troy.

„Noile picături urmează să fie de folos și pacienților cu ocluzie venoasă retiniană care nu răspund la schemele de tratament folosite în prezent“ profesor Crol M. Troy, Universitatea Columbia

Aplicabilitate în cazuri de edem macular diabetic

Cercetătorii americani anunță pentru perioada următoare începerea testelor clinice pe oameni a picăturilor care vor schimba major deopotrivă tratarea și șansele de vindecare în cazurile de ocluzie venoasă retiniană. În același timp, se studiază intens aplicabilitatea acestei proceduri cu inhibitor de enzimă la bolnavii de edem macular diabetic și chiar la persoanele care supraviețuiesc unui atac vascular cerebral, dar cu costuri pe direcția vederii. „Disfuncțiile vasculare sunt la originea unui mare număr de afecțiuni neurologice și retinale, întrucât țesuturile trebuie să asigure un flux foarte mare de energie de la creier la ochi și astfel sunt vulnerabile la întreruperi pe acest lanț de alimentare”, punctează expertul Maria Avrutsky.