Main menu

header

789 14 1de Călin Popa şi Adrian Barna

La nivel mondial, circa unu din cinci copii se naște cu defecte congenitale ale inimii, afecțiune care generează peste trei procente din mortalitatea totală în rândul micuților cu vârsta de până în 5 ani. O nouă descoperire a specialiștilor americani este menită să schimbe această statistică teribilă.

„Crește” odată cu organismul

Numărul intervențiilor chirurgicale care să corecteze defectele inimii bebelușilor au sporit cu aproape 60% în ultimul deceniu, notează „Daily Mail”. Majoritatea cazurilor se înregistrează ca urmare a unor modificări care apar la făt în primele luni de sarcină, cu factori de risc cum ar fi fumatul, diabetul sau consumul de alcool pe timpul gravidității. Valvele artificiale care se folosesc în prezent, menite să salveze viața acestor micuți, nu cresc odată cu organismul copilului, de aceea sunt necesare mai multe intervenții. De asemenea, înlocuitoarele de valve din metal predispun la formarea de cheaguri de sânge. Potrivit Fundației Britanice a Inimii, mulți copii supuși acestor complicate intervenții nu supraviețuiesc. În aceste condiții, invenția experților de la Spitalul de Copii din Boston, SUA, ar putea schimba complet evoluția acestor cazuri. Specialiștii americani au creat o valvă artificială care se poate adapta la fluxul de sânge sporit odată cu dezvoltarea copilului și care „crește” odată cu acesta, nemaifiind necesare operații succesive care să pună în pericol viața micilor pacienți.

Adaptabilă și pentru adulți

Potrivit testelor derulate pe animale, noul dispozitiv a dat rezultate excelente, implantarea acestuia în inimile mieilor arătând că valva artificială nu generează inflamații, modificări la nivelul fluxului sangvin sau alte vătămări. „Sperăm să putem aduce cât mai repede noul dispozitiv în sistemul medical extins. Rezultatele preclinice arată că, dacă această valvă se poate adapta la organismul uman, ar putea schimba complet domeniul”, explică doctor Pedro del Nido, șeful catedrei de chirurgie cardiovasculară, autor al cercetării. În paralel, experții au determinat efectul mecanismului de funcționare a noii valve și la oi. Dispozitivul a arătat și în aceste cazuri o performanță bună, neîmpiedicând fluxul de sânge. „Dispozitivul va putea constitui o alternativă superioară la valvele tradiționale, cu diametru fix, folosite în prezent, astfel încât ar putea fi de folos și adulților cu deficiențe de acest tip”, se arată în comunicatul echipei de cercetători.