de Călin Popa şi Adrian Barna
Chiar și o simplă vacanță la malul mării are capacitatea de a relaxa într-o multitudine de feluri. Pornind de la această constatare, experții britanici de la Universitatea Exeter au evaluat, în cadrul unui studiu extins, impactul traiului pe coastele mării sau oceanului asupra stării de sănătate a individului.
Susține echilibrul psihic
Prima constatare la care au ajuns specialiștii britanici a fost aceea că viața la malul mării susține echilibrul psihic. Și nu este puțin lucru într-o lume marcată de suferințe de tot felul pe acest segment. Pentru a da anvergură cercetării, experții au colectat date relevante de la peste 26.000 de repondenți, iar rezultatele au fost concludente pentru marea masă a oamenilor și de-a dreptul uimitoare în dreptul persoanelor cu venituri reduse care trăiesc la periferii aglomerate. În cazul acestora, posibilitatea de a trăi în localitățile de coastă a dat rezultate spectaculoase. „Accesul extins la viața de coastă ar putea schimba statisticile îngrijorătoare ale problemelor mintale contemporane”, declară autorii studiului, într-un comunicat.
Oferă un plus de relaxare
Cercetarea britanică a evidențiat diferența între starea generală de sănătate a persoanelor cu un trai modest, dar aproape de malul mării, și cea a celor cu aceleași venituri, dar care trăiesc în aglomerări urbane. „Rezultatele noastre sunt cele mai recente dintr-o serie care indică faptul că proximitatea spațiilor albastre, a apelor de mari dimensiuni, are capacitatea de a îmbunătăți starea generală de sănătate. Studiul nostru demonstrează în premieră că persoanele cu venituri mici care trăiesc în vecinătatea mărilor au mult mai puține simptome de probleme mintale și sunt mult mai relaxate”, susține expertul Jo Garrett. Datele specialiștilor și concluziile trase au creionat așa-numitul concept de „sănătate albastră”, care reunește toate beneficiile pentru sănătate ale vieții la malul mării.
Oxigenează sângele, induce un somn odihnitor
Analiza datelor colectate în mai multe locuri din lume arată că locuitorii ale căror proprietăți au vedere la mare sunt mai fericiți decât vecinii lor. Unii oameni de știință au ajuns mai departe și susțin că, în numele ameliorării sănătății publice, ar trebui construite cât mai multe proprietăți accesibile pe malurile mărilor și oceanelor. Experții au demonstrat că sunetul valurilor influenţează benefic creierul. De asemenea, plutirea în apa mării redirecţionează sângele din membrele inferioare și îl pompează către zona inimii. Totodată, proximitatea mării face minuni pentru somn, deoarece aerul este încărcat cu ioni negativi sănătoși, care accelerează capacitatea organismului de a absorbi oxigenul, iar substanțele chimice inspirate echilibrează nivelul hormonului stresului.
Încurajează mișcarea
Traiul în orașele aglomerate este departe de a încuraja mișcarea în aer liber. Dar pentru cei care trăiesc la malul mării, situația este complet diferită. Aceste persoane sunt în formă fizică mai bună, expunerea la soare susține absorbția calciului în oase, iar hipertensiunea arterială are o incidență mai scăzută. Nu în ultimul rând, o baie în mare poate arde aproape 200 de calorii, iar mersul pe nisip are nevoie de un efort de până la două ori și jumătate mai mare decât cel pe o suprafață plană, la aceeași viteză.
„Cercetarea noastră despre sănătatea albastră este vitală în efortul de a convinge guvernele să încurajeze utilizarea în scop locativ a coastelor mărilor și oceanelor” (Matthew White, expert în mediul înconjurător, Universitatea Exeter)