de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
Prea multă sare în mâncare este periculoasă pentru sistemul cardiovascular, dar nu numai. Potrivit rezultatelor unui studiu de dată recentă, acest ingredient folosit în exces este un atac direct la sistemul imunitar.
Reacție slabă în fața infecțiilor
Cercetătorii de la Universitatea din Bonn, Germania, au derulat un studiu în urma căruia s-a constatat faptul că sarea în exces reprezintă un risc major pentru sistemul imunitar. În cadrul testelor, s-a constatat că o dietă cu surplus de sare a generat o reacție mai slabă a organismului în fața infecțiilor generate de diverse bacterii. Rezultatele adăugării în dieta voluntarilor umani a șase grame de sare în plus - cât se găsește de regulă în două meniuri de fast-food - au consemnat deficiențe pronunțate ale sistemului imunitar. „Am reușit să demonstrăm pentru prima dată faptul că excesul de sare slăbește semnificativ sistemul imunitar uman”, sintetizează expertul Christian Kurts, co-autor al cercetării.
Expune stomacul la ulcer și la cancer
Dieta cu exces de sare s-a dovedit un pericol major pentru susținerea luptei împotriva patogenilor în cazul animalelor testate. Potrivit specialistului Katarzyna Jobin, ficatul și splina exemplarelor care au consumat sare în plus prezentau chiar și de 1.000 de ori mai mulți patogeni decât în mod obișnuit. Depășirea dozei zilnice de sare recomandată de Organizația Mondială a Sănătății, de maximum cinci grame, deteriorează mucoasa stomacului, făcând-o mai vulnerabilă la acţiunea bacteriei H. pylori. Aceasta este responsabilă pentru mai bine de jumătate din cazurile de ulcer, o boală care poate evolua spre cancer. Un alt risc asupra sănătății în cazul în care se consumă sare în exces este retenţia de apă, manifestată prin umflarea mâinilor sau a picioarelor ori a încheieturilor, completată de senzaţia de rigiditate.
Poate duce la hipertensiune arterială
Prea multă sare pune viața în pericol prin efectele devastatoare la nivelul sistemului cardiovascular. O cantitate mare de sodiu în sânge duce la hipertensiune arterială. La rândul său, aceasta poate cauza diabet, atac de cord şi accidente vasculare cerebrale. În același timp, prea multă sare înseamnă și hipertrofie ventriculară. Această afecțiune se manifestă prin creşterea în volum a pereţilor ventriculului stâng al inimii şi este, cel mai adesea, o consecinţă a suprasolicitării muşchiului cardiac şi a creşterii presiunii sângelui. De asemenea, potrivit unui mare număr de studii internaționale, sarea în exces atacă rinichii, cauzând deteriorarea funcţiei renale.
Sarea în exces provoacă eliminarea calciului prin urină, ceea ce generează fragilizarea oaselor