Main menu

header

792 13 1de Ștefania Băcanu şi Alexandru Filcu

Deşi s-au efectuat numeroase studii, încă nu s-a descoperit cauza apariției nevralgiei la trigemen. Este o stare cronică ce afectează nervul trigemen, producând durere de la faţă la creier. Chiar şi stimularea uşoară a feţei sau atingeri subtile pot produce dureri îngrozitoare. La început este exprimată prin atacuri scurte şi uşoare, dar, cu timpul, poate progresa, producând crize mai lungi cu dureri mistuitoare. Medicul neurochirurg Dan Benția a explicat ce este această afecțiune, cum se manifestă, riscurile posibile și metodele de tratament.

„Simptomul dominant este durerea pătrunzătoare la nivelul feței”

- Ce este nevralgia la trigemen?

- Este o afecţiune care se manifestă prin perturbarea funcţiei nervului trigemen, unul dintre principalii nervi ai feţei. Acesta poartă denumirea de „trigemen” datorită celor trei ramuri terminale ale sale: nervul oftalmic, nervul maxilar şi cel mandibular. Cu alte cuvinte, nervul trigemen controlează senzaţiile tactile şi dureroase de la nivelul creierului la faţă, musculatura folosită pentru mestecat, producţia salivară şi pe cea lacrimală. Deși nu este o afecțiune tocmai frecventă la nivelul populației, din cauza durerilor mari pe care le presupune, aceasta este o afecțiune invalidantă, adică periclitează activitatea cotidiană a pacientului. Se estimează că nevralgia de trigemen afectează 1 din 15.000-20.000 de persoane la nivelul Globului, însă, se pare că, numărul celor care suferă de această boală este, de fapt, mult mai mare, o bună parte dintre cazuri fiind diagnosticate eronat.

- Cum se manifestă?

- Simptomul dominant al nevralgiei de trigemen este durerea pătrunzătoare, care poate apărea oriunde la nivelul feţei, având intensitatea asemănătoare unui electroşoc. Nevralgia de trigemen afectează în principal persoanele cu vârsta peste 50 de ani, femeile având un risc mai mare de a suferi de această problemă în comparaţie cu bărbaţii. Durerea debutează brusc, este extrem de puternică şi este percepută de tipul unei lovituri de cuţit înfipt în acea zonă sau, cum spuneam mai sus, ca un electroșoc. Durerea apare, de obicei, pe o singură parte a feţei, rar se întâmplă să radieze spre alte zone. Momentele asociate cu durerea sunt spontane și sunt declanşate de mestecat, periaj dentar sau atingerea locului dureros. Durerea ține între 20 de secunde până la câteva minute. Senzaţie de durere se simte ca o presiune înaintea apariţiei durerii identificate ca fiind nevralgie de trigemen. Uneori, durerile persistă zile, luni sau chiar ani, cu perioade în care pacientul nu are deloc simptome. S-a observat că durerea se amplifică şi apare mai des în timp.

„Leziunile se pot extinde, implicând riscul afectării ambelor părți ale feței”

792 13 2- În ce constă această boală?

- Boala reprezintă, de fapt, afectarea nervului trigemen având mai multe cauze. Cel mai frecvent, nervul este afectat la nivel intracranian aproape de originea din trunchiul cerebral fiind apăsat de o venă sau o arteră din vecinătate. Dar pot fi și din cauza altor patologii: compresiuni date de tumori, malformații, boli degenerative, fracturi etc. În timp, leziunile de la nivelul nervului trigemen se pot extinde, implicând riscul afectării ambelor părți ale feței (ambii nervi trigemeni), astfel că tratamentul sau gestionarea eficientă a nevralgiei devine esențială. De menționat este faptul că la nivelul feței, nervul trigemen este împărţit în trei ramuri: nervul oftalmic ce inervează etajul superior al feței (fruntea), nervul maxilar (etajul mijlociu al feței - regiunea obrazului), nervul mandibular (nivelul mandibulei). Nevralgia de trigemen poate fi primară sau secundară. Primară este atunci când nu se decelează o cauză clară, și secundară, când se decelează o cauză clară.

- Care sunt cauzele apariției acestei boli?

- La început, majoritatea celor care se confruntă cu această boală nemiloasă cred că această durere este cauzată de un abces dentar. Studiile clinice au arătat că aceasta are alte cauze ce țin de alte zone și segmente ale corpului uman și sănătății acestuia. Cauza nevralgiei de trigemen este dată de presiunea exercitată de un vas de sânge anormal pe nervul trigemen, care determină disfuncţionalitatea acestuia. Vârsta înaintată poate determina rigidizarea vaselor sangvine şi, implicit, afectarea nervului trigemen, la fel şi scleroza multiplă, care deteriorează teaca de mielină care are rolul de a proteja anumiţi nervi. Printre alte cauze care pot determina nevralgia de trigemen enumerăm: accidentul vascular cerebral, tumoră cerebrală, anevrisme, hipertensiune arterială, traumatismele cranio-faciale, intervențiile chirurgicale. Există, de asemenea, alți factori care pot declanșa durerea asociată nevralgiei de trigemen: curenți de aer rece, mâncatul, băutul, spălatul pe dinți, bărbieritul, vorbitul, zâmbetul, spălatul pe față.

„Durerea debutează brusc, este extrem de puternică şi este percepută de tipul unei lovituri de cuţit înfipt în acea zonă sau ca un electroșoc“

„Nervul este afectat la nivel intracranian aproape de originea din trunchiul cerebral fiind apăsat de o venă sau de o arteră din vecinătate“

„Tratamentul recomandat poate fi medicamentos sau chirurgical“

792 13 3- Pot apărea complicații?

- Întrucât este extrem de dureroasă, nevralgia de trigemen crează probleme suferinzilor, de la anxietate la depresie, izolare socială, igienă deficitară. Ca urmare a faptului că nevralgia riscă să se agraveze în timp, este vitală stabilirea timpurie a unui diagnostic corect. Tratamentul recomandat poate fi medicamentos sau chirurgical. De îndată ce am elucidat aceste aspecte, în calitate de medic voi recomanda un test neurologic și un RMN. Având în vedere că specialitatea mea este de neurochirurg, abordez boala din acest punct de vedere și informez cititorii că procedura de chirurgie deschisă microchirurgicală sub microscop operator, care este folosită la ora actuală în mod frecvent în serviciile din neurochirurgie și implicit în tratarea chirurgicală a nevralgiei de trigemen, se numește, după cel care a descoperit-o, operația Janeta. Ea se adresează compresiunilor pe care le-am descris mai sus, date de o arteră sau de o venă pe nervul trigemen la originea lui, provenit din trunchiul cerebral.

- În ce constă intervenția chirurgicală?

- Operația constă în introducerea unui material care separă nervul trigemen de bucla de arteră sau de vena care îl apasă. În cazul arterelor, pulsațiile date de o buclă arterială peste acestea poate să ducă la apariția nevralgiei. În cadrul spitalului nostru se execută cu succes acest tip de operație, în ultimii ani operându-se câteva zeci de pacienți cu rezultate bune și cu externare la doar câteva zile după intervenție. Postoperator, pacientul trebuie să vină la controale periodice și să verifice permanent cu medicul chirurg starea sa, chiar dacă episoadele dureroase nu mai apar.