de Călin Popa şi Alexandru Filcu
Evenimentele dramatice și greutățile majore care survin pe parcursul vieții sunt percepute diferit de oameni, dar în toate cazurile au urmări grave și prelungite asupra sănătății, ani și chiar decenii după ce s-au petrecut, arată datele unei cercetări recente.
Calitate slabă a traiului
Specialiștii de la Universitatea East Anglia au derulat un studiu în urma căruia a rezultat faptul că greutățile vieții reprezintă un adevărat atac asupra stării de sănătate. Printre cele mai periculoase situații pentru evoluția organismului sunt abuzurile parentale, problemele financiare, sărăcia, lipsa educației, pierderea unei sarcini, văduvia, agresiunile din partea necunoscuților sau un dezastru natural. Potrivit cercetătorilor, persoanele care trec prin astfel de episoade prezintă un risc de cinci ori mai mare de a avea o calitate slabă a traiului și de a dezvolta în timp afecțiuni grave, fizice și psihice. „Inechitățile și expunerea la evenimente tragice pe parcursul vieții contează în deteriorarea stării de sănătate, mai ales atunci când este vorba despre greutățile copilăriei, cum sunt sărăcia sau violența”, explică specialistul Nick Steel.
Afecțiuni din spectrul psihiatric și izolare socială
Experții americani au demonstrat, de pildă, că, atunci când un copil nu beneficiază de afecțiunea maternă, prezintă un risc foarte crescut de a dezvolta multe decenii mai târziu anxietate, detașare socială, probleme mentale complexe. „În timp ce impactul evenimentelor tragice din copilărie este binecunoscut în perioada tinereții, aceste aspecte sunt rareori discutate ca declanșatori ai problemelor de sănătate ale adulților sau chiar ale vârstnicilor. Studiul nostru a pus în evidență faptul că greutățile din viața oamenilor le afectează major toate aspectele stării generale de să- nătate, de la cea fizică și mentală la speranța de viață, pe termen mediu și lung”, punctează Steel. După încheierea experimentului, s-a constatat faptul că persoanele care au avut de înfruntat greutăți sau situații-limită prezentau un risc de trei ori mai mare de a dezvolta afecțiuni din spectrul psihiatric și dublu de a se izola social și de a avea boli cronice.
Cresc riscul de moarte prematură
Potrivit unor serii de studii internaționale, dificultățile economice de pe parcursul vieții sporesc riscul de moarte prematură. De asemenea, s-a ajuns la concluzia că veniturile insuficiente pot genera afecțiuni ale scheletului și musculaturii, dizabilitante, care determină persoanele să se pensioneze înainte de vreme și astfel să permanentizeze situația veniturilor mici. Pe direcția afecțiunilor inimii, situația este de-a dreptul alarmantă. Astfel potrivit experților, greutățile și situațiile complicate pe care trebuie să le depășească o persoană pot genera o pleiadă de neplăceri care devin, în timp, boli. Se pot adopta obiceiuri alimentare rele pentru sănătate, apar obezitatea, hipertensiunea, iar şirul neajunsurilor poate continua cu apariţia tensiunii arteriale crescute şi a diabetului. Greutățile și răspunsul nervos asociat acestora fac organismul să treacă printr-o serie de transformări fiziologice majore, de la hormoni până la ritmul cardiac. Corpul este inundat de adrenalină şi cortizol, care cresc ritmul cardiac, fluxul de sânge, precum și acizii graşi care sporesc nivelul de colesterol şi trigliceride.
Sintetizarea datelor cercetărilor a pus în evidență faptul că femeile sunt mult mai expuse efectelor pe termen lung asupra sănătății, ale grijilor pentru ziua de mâine, indiferent că acestea vin din sfera economică sau din cea a stresului legat de copii