Main menu

header

793 12 2de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Tot mai mulți oameni devin conștienți de impactul pe care îl are traficul rutier asupra sănătății lor și a copiilor lor și aleg să renunțe la mașinile personale și să pedaleze spre serviciu. Acest trend care deja s-a instalat de câțiva ani în Occident s-a extins semnificativ în condițiile impuse de pandemie, când spațiile deschise sunt mult mai sigure decât cele limitate.

Susține sănătatea cardiovasculară

Un studiu de dată recentă, derulat în cadrul Universității din Otago, Noua Zeelandă, a evidențiat că alegerea bicicletei ca mijloc de transport la serviciu poate scădea cu peste 13% riscul de moarte prematură. „După ce am studiat datele și indiciii de sănătate pentru 80% din populația activă a țării, timp de 15 ani, am descoperit că o majoritate importantă ajunge la serviciu cu mașina, cinci procente merge pe jos și doar 3% dintre persoanele care au un job stabil folosesc bicicleta. Dintre toate categoriile, doar cei care pedalează spre serviciu au manifestat diferențe semnificative din perspectiva susținerii sănătății cardiovasculare”, detaliază cercetătorul Caroline Shaw.

Scade riscul de diabet

Studii efectuate pe scară largă în Finlanda au demonstrat că persoanele care merg pe bicicletă cel puțin 30 de minute pe zi au un risc cu 40% mai redus de a dezvolta diabet. De asemenea, potrivit specialiștilor, pedalatul spre serviciu este recomandat pentru că lucrează toate grupele majore de mușchi și nu necesită un nivel ridicat de aptitudine fizică. Fiind considerat o activitate aerobică ușoară, mersul pe bicicletă întărește vasele de sânge și plămânii și fortifică întregul organism fără presiunea sesiunilor de antrenament de la sala de fitness. Experții consideră că mersul pe bicicletă crește forța și flexibilitatea musculară, mobilitatea articulară, întărește oasele și contribuie la o rezistență crescută în fața bolilor.

Îmbunătățește funcționarea creierului

Din punct de vedere psihologic, mersul pe bicicletă este creditat cu capacitatea de a îmbunătăți starea de spirit și implicit de a preveni depresia. În plus, ciclismul are o influență importantă în încetinirea procesului de îmbătrânire și în îmbunătățirea abilităților cognitive - memoria, gândirea critică, planificarea. Potrivit rezultatelor unor studii recente, derulate în Olanda, pedalatul spre serviciu poate îmbunătăți modul de funcționare a creierului, prin creșterea conectivității diferitelor zone care alcătuiesc acest organ vital.

Potrivit specialiștilor, mersul pe bicicletă îmbunătățește echilibrul și coordonarea