Main menu

header

de Călin Popa şi Florica Pintea

Excesul de fitness reduce speranţa de viaţă

În timp ce efectuarea de exerciții fizice în mod regulat este creditată cu îmbunătățirea formei fizice și o mulțime de beneficii pentru sănătate, excesul de fitness poate cauza scăderea speranței de viață, arată datele unei cercetări derulate de experții de la Institutul de Tehnologie din Tokyo. Potrivit datelor specialișilor niponi, efortul disproporționat poate avea efectul invers. Mai precis, după examinarea anilor trăiți de numeroși practicanți de sporturi tradiționale și chiar de forme de artă japoneză care implică mai mult efort fizic, cum este kabuki, specialiștii au constatat că aceștia trăiseră cel mai puțin dintre toți participanții la teste introduși în studiu.

Insomnia atacă fericirea

O cercetare derulată în cadrul Universității de Știință și Tehnologie a Norvegiei a pus în evidență efectele devastatoare ale insomniei asupra stării de bine, a optimismului, a senzației de fericire și a entuziasmului celor care suferă de lipsă cronică de somn. „Participanții la testele noastre au vădit o scădere semnificativă a bucuriei de a trăi, a entuziasmului, a capacității de a face planuri și de a se concentra, de fiecare dată când s-au odihnit mai puțin decât trebuie”, punctează specialistul Ingvild Saksvik-Lehouillier.

Şofatul cu geamul lăsat amplifică daunele poluării

O cercetare de dată recentă a experților de la Universitatea din Surrey, Marea Britanie, a pus în evidență faptul că obiceiul multor șoferi de a conduce în marile orașe, în special la ore de vârf, cu geamul lăsat amplifică daunele pe care poluarea le provoacă organismului și implicit stării de sănătate. Luând în calcul distanța foarte mică a șoferilor care conduc astfel față de emisiile masive de noxe de la nivelul asfaltului, experții atrag atenția asupra creșterii periculoase a riscului dezvoltării unor afecțiuni pulmonare, a agravării astmului și sinuzitei etc.

Lucrul de acasă poate afecta grav spatele

Indiferent că se lucrează de acasă din motive de sănătate publică sau de eficiență a companiei, biroul din sufragerie poate deveni o sursă de dureri cronice de spate, arată datele unui studiu derulat în cadrul Universității din Cincinnati, SUA. Fie că este vorba despre faptul că nu există același scaun profesional, fie pentru că angajatul uită să mai facă pauze, experții atrag atenția că riscurile sunt majore și au efecte pe termen foarte lung. Pentru a se preveni astfel de neplăceri, experții americani recomandă pauze la fiecare 30 de minute, cu ridicarea de la birou.