Main menu

header

795 12 1de Călin Popa şi Alexandru Filcu

Experții din Marea Britanie au pus la punct un sistem revoluționar de detectare a progresiei cancerului de prostată și a riscului ca acesta să reapară.

Permite adaptarea mai precisă a medicației

Un simplu test de sânge realizat de experții de la Institutul de Cercetări pentru Cancer din Londra are capacitatea de a depista urmele cancerului de prostată în fluxul sangvin. Supranumit biopsie lichidă, acest procedeu rapid a fost testat pe un număr de peste 1.000 de mostre prelevate de la pacienți cu acest diagnostic. Atunci când sunt depășite anumite baremuri, este semn că afecțiunea va progresa mai rapid, în timp ce reducerea acestor markeri înseamnă că tratamentul funcționează. Potrivit experților, noua tehnologie va permite tratamentul mai eficient al bolnavilor aflați în stadiu avansat, precum și adaptarea mai precisă a medicației, în special eliminarea acelor medicamente cre nu au efectul scontat.

Modalitate mai puțin invazivă

Testul creat de experții britanici este, de asemenea, o modalitate mult mai puțin invazivă și dureroasă de a aborda această afecțiune foarte răspândită decât biopsiile folosite în prezent în mod curent. După efectuarea noilor teste, a reieșit cu claritate faptul că nivelurile mai mari de ADN tumoral în debutul bolii înseamnă șanse mult mai reduse de supraviețuire. De asemenea, cu ajutorul acestei proceduri s-a putut stabili foarte precis că pacienții care au răspuns cel mai bine la tratament au avut și cea mai mare scădere a urmelor de cancer în sânge, în unele cazuri cu aproape 25%.

Indică rezistența la tratament

Un alt beneficiu al procedurii dezvoltate în Marea Britanie este depistarea schimbărilor genetice din sânge care indică rezistența la medicamentele administrate, aspect foarte important pentru stabilirea schemei care să funcționeze cel mai bine și să prevină în măsură cât mai mare riscul revenirii bolii. „Studiul nostru arată că un simplu test de sânge ne poate ajuta să urmărim îndeaproape cum evoluează cancerul și cum răspunde la tratament, inițial ca parte a testelor clinice, iar ulterior pe parcursul rutinei de îngrijire, întrucât testul le permite medicilor să se afle mereu cu un pas înaintea bolii. Aceste așa-numite biopsii lichide îmbunătățesc semnificativ calitatea vieții pacienților, întrucât sunt mai rapide, mai flexibile și mai puțin dureroase decât biopsiile standard”, arată profesor Paul Workman.

Cancerul de prostată a înregistrat în anul 2018, la nivel mondial, peste 1,3 milioane de cazuri nou diagnosticate