Main menu

header

796 12 1de Valentin Țigău şi Daniel Şuta

Se știe despre oboseala cronică faptul că este una dintre afecțiunile greu de diagnosticat, din cauza complexității de simptome, dar și pentru că cei mai mulți dintre oameni reușesc „să ducă pe picioare” boala. Totuși, o echipă de cercetători de la Universitatea Stanford susține că a găsit cea mai simplă metodă de diagnosticare a acestui sindrom: un test de sânge.

O afecțiune debilitantă, dar trecută cu vederea

Sindromul de oboseală cronică este o afecțiune care poate provoca dizabiltăți pe termen lung și care nu se poate vindeca prin „reprize” de odihnă. Neexistând însă premize științifice pentru un diagnostic rapid, mult timp boala e percepută de cei din jur ca un „moft”, ceea ce este, în sine, foarte riscant: diagnosticul pus prea târziu scade major șansele de vindecare, mai ales că între timp se fixează și alte comorbidități, neurologice, psihiatrice, cardiologice ș.a. Față de dificultățile pe care medicii le au în diagnosticarea acestei boli, cercetătorii au creat un test de sânge care poate detecta rapid boala. Acesta din urmă nu are în prezent un test de diagnostic standard și fiabil.

Prezintă reacții diferite la stres

Cercetătorii și-au concentrat studiul pe un eșantion mic, de 40 de persoane, dintre care jumătate aveau sindrom de oboseală cronică. Cercetătorii au luat și au analizat probe de sânge simplificate compuse din celule imune și plasmă. Testul implică utilizarea unei soluții saline, pentru a crea „stres celular” în sângele extras și studierea curenților electrici rezultați. Astfel, ei au observat că sângele prelevat de la persoanele cu sindrom de oboseală cronică a prezentat o modificare semnificativă a curentului electric, spre deosebire de celelalte. În acest caz specific, o modificare a activității electrice indică o modificare la nivel celular. Cu toate acestea, o activitate ridicată a celulelor poate reflecta o dificultate a organismului de a se apăra în mod corespunzător împotriva stresului. „Nu știm exact de ce celulele și plasma acționează în acest fel sau chiar care este mecanismul care duce la asta. Dar vedem clar o diferență între modul în care se comportă celulele imunitare sănătoase și cele de la pacienții cu sindrom de oboseală cronică, atunci când se confruntă cu o formă de stres”, a spus profesorul Davis, șeful studiului.

Este combinată cu dureri de cap, dificultăți de concentrare sau de somn

Sindromul de oboseală cronică se manifestă ca o mare senzație de oboseală, combinată cu dureri de cap, dificultăți de concentrare sau de somn și durere la nivelul articulațiilor. Deși simptomele sunt cunoscute, această boală este încă dificil de identificat, fiind de multe ori „clasificată în categoria bolilor imaginare”, spune doctor Ron Davis, profesor de biochimie și genetică la Universitatea Stanford și co-autor al noului studiu. „Când persoanele cu sindrom de oboseală cronică solicită ajutor medical, pot face o serie de teste care verifică funcția ficatului, rinichilor și inimii, precum și anumiți parametri ai sângelui și ai celulelor imune. Testele diferite ar trebui, în mod normal, să conducă medicul către o boală sau alta, dar pentru pacienții cu sindrom de oboseală cronică, rezultatele sunt cel mai adesea... normale”. În acest caz, diagnosticul corect întârzie să fie pus și numai în cazul în care medicii continuă cercetările pot să găsească, în cele din urmă, cauza reală a stării proaste de sănătate a pacientului, respectiv sindromul de oboseală cronică.