Main menu

header

798 14 1de Camelia Onciu

Înainte ca toamna să-și intre în drepturi, mai aveți timp să vă bucurați de o cură de sănătate în mijlocul naturii. Dacă sunteți adepții băilor de nămol, știți deja că anul acesta stațiunile balneoclimaterice n-au mai oferit tratamente. Dar mai aveți o șansă. În loc să mergeți la SPA, ce-ar fi să vă tratați durerile de articulații la munte? La numai 45 de kilometri de Brașov, pe drumul către Făgăraș, Băile Perșani vă îmbie să vă răcoriți și să vă tratați beteșugurile cu nămolul binefăcător. E o mină de aur pentru sănătate, un Techirghiol la munte, pe care-l preferă până și vedetele noastre, de la artiști, la politicieni.

Stațiune mică, prin care au trecut multe vedete

798 14 2S-au auzit multe despre proprietățile terapeutice ale nămolului de la Băile Perșani, dar până nu ajungeți acolo, n-o să știți de ce acestui loc i se mai spune Techirghiolul de la munte. Este una dintre cele mai vechi surse de nămol sapropelic din ţară, căutată încă de pe vremea romanilor. Administratorul Laurențiu Istrate investește continuu și promovează Băile Perșani, astfel că din ce în ce mai mulți ro- mâni, dornici să evadeze din aglomeraţiile urbane, au început să-şi petreacă vacanţele la Perşani. Clienții obișnuiți sunt brașoveni, dar vin la tratament oameni din toate colțurile țării sau chiar din străinătate. Tineri, pensionari, copii. Cu probleme medicale sau fără. Oameni simpli sau oameni de vază. Au trecut pe aici îndrăgiții artiști Mirabela Dauer, Gabriel Dorobanțu, Felicia Filip și Cristian Mihăilescu, Jean Paler, baschetbalistul Ghiță Mureșan, caricaturistul Ștefan Popa-Popas, primărița Bucureștiului Gabriela Firea. Și încă mulți alții care au auzit de cocheta stațiune cu aer proaspăt, nămol curativ, camere curate și bucate alese.

Este recomandat în reumatism, artroze și pentru frumusețe

Multcăutata substanţă terapeutică e la discreţie, în bălţi naturale cu stufăriş, formată de apa sărată în care băltește vegetația. Nămolul e negru şi are miros specific. Puteți să luați și pentru acasă, la cutie, ca să continuați tratamentul și să vă amintiți de zilele cu soare de la Băile Perșani. La ce este bun acest nămol sapropelic? Se spune că e un miracol organic, dispersat în apă clorurată, sodică, sulfurată, magneziană, hipertonă. Nu doar localnicii, care cunosc cel mai bine puterea tămăduitoare a nămolului de la Perșani, ci și medicii îl recomandă pentru boli reumatismale (stări preartrozice, reumatism degenerativ, artroze ale coloanei și articulațiilor, tendonite, periartrite), sechele musculo-articulare și osoase, afecțiuni neurologice periferice și cronice, îmbunătățirea circulației periferice, afecțiuni ginecologice (metroanexite cronice, sterilitate), celulită. Oricine se recuperează după o boală lungă, se pune pe picioare după o cură cu nămol de Perșani.

Efectele sunt de lungă durată

798 14 3Un grup de cercetători elvețieni au analizat acest nămol la un laborator din Neuchatel și au confirmat că nămolul de la Perșani e benefic în tratamentul reumatismului și al bolilor de oase și de mușchi. Face minuni chiar și în tratamentele cosmetice. Se spune că acest nămol e mai eficient decât cel de la Techirghiol, unde lacul sărat este tot mai afectat de procesul de îndulcire, ceea ce-i diminuează proprietățile curative. La Perșani, efectele sunt mai evidente şi de mai lungă durată, pentru că nămolul e mai concentrat decât cel de pe litoral. Ce trebuie să mai știți dacă v-ați hotărât să vă ameliorați problemele de sănătate la Băile Perșani chiar acum, în prag de toamnă? Cazarea este 50 de lei pe zi la căsuța cu două locuri, iar camera de motel costă 100 de lei. Biletul de intrare este 20 de lei și veți primi de acești bani și un șezlong cu umbrelă. Dacă rămâneți toată săptămâna, puteți opta pentru abonament de şase zile, la prețul de 100 de lei. Pandemia a impus reguli noi, așa că și la Băile Perșani distanța de 2 metri între clienți este obligatorie.

Trei împachetări cu nămol pe zi

Mariana Kallmayer este din Râșnov și vine de 20 de ani la Băile Perșani. O dor încheieturile, dar după o cură de câteva zile, durerile se ameliorează și a constatat că starea de bine durează și peste iarnă. „Mă ung cu nămol pe tot corpul, apoi aștept să se usuce la soare, până simt că începe să plesnească acea crustă de nămol. Apoi mă clătesc. Nu ustură, nu are efecte secundare. Eu mă tratez pentru gută și reumatism, soțul pentru discopatie lombară. De când venim aici, amândoi ne simțim foarte bine”, mărturisește pensionara care a lucrat la o fabrică de pâine și care, la cei 63 de ani, se simte în formă după trei împachetări cu nămol pe zi. Bineînțeles, nu uită să-și ia și medicamentele prescrise de medicul specialist. Ca ea mai sunt sute de pensionari. O bucureşteancă vine aici an de an și se nămolește câte două săptămâni. Are casă la Techirghiol, dar de la Perşani i se pare că pleacă mai sănătoasă și mai cu poftă de viață.

„E mai bine decât după fizioterapie”

Un veteran al stațiunii este Florin din Codlea, care anul acesta s-a hotărât să rămână mai mult timp la Băile Perșani. A cumpărat nu mai puțin de şase abonamente. Adică 36 de zile de răsfăț terapeutic. Problema lui medicală este la vertebrele lombare L4 și L5, unde are mari dureri. Neurochirurgul i-a sugerat să se trateze și altfel decât cu medicamente, ca să nu ajungă la operație. „Mi s-au distanțat inelele vertebrale, după ce am lucrat ca strungar-frezor și am tot ridicat menghine. După ce am descoperit acest nămol, am început să simt că e mai bine, durerile au dispărut. E mai bine decât după fizioterapie. Am fost la Mangalia și la Techirghiol. Eu simt că nămolul de la Perșani e mai bun”, crede „pacientul” care face zilnic 30 de kilometri ca să se ungă cu nămol și să stea la soare.

Oricine se recuperează după o boală lungă, se pune pe picioare după o cură cu nămol de Perşani

Analizele de laborator din Germania vor descifra misterul

Florin povestește despre o femeie stabilită în Italia care a venit anul trecut la Băile Perșani să-și oblojească durerile de reumatism. „Doctorul ei de familie a trimis-o. I-a spus «Sunteți născută în Brașov? De ce nu mergeți la Băile Perșani?». Ca să vedeți că s-a auzit și în Italia de nămolul ăsta. Ar fi bine să vină la Băile Perșani toată țara. Sau măcar să știe toată România ce medicament-minune avem aici”, spune el cu mândrie. Își amintește și de un tânăr șofer de tir pe care-l durea o mână foarte tare. „După ce s-a dat cu nămol, i-a zvâcnit mâna toată noaptea. Zicea că simte cum se trage durerea din os. A doua zi nu mai avea nimic”. Cazurile de bolnavi care și-au ameliorat suferințele cu acest nămol sunt multe. Și vom auzi de și mai multe în viitor, după ce vor veni rezultatele de la laboratorul din Germania, fiindcă administratorul a trimis câteva probe ca nămolul să fie din nou analizat și să se afle cu tehnologie modernă ce face ca acest ingredient natural din inima Transilvaniei să fie atât de valoros din punct de vedere terapeutic.