Main menu

header

800 15 1de Camelia Onciu

Un studiu realizat de cercetătorii Universității de Științe ale Sănătății din Arizona a arătat că terapia cu lumină verde a redus cu aproximativ 60% intensitatea și frecvența durerilor de cap la persoanele care sufereau de migrene, îmbunătățind mult calitatea vieții acestora.

O durere care încă dă bătăi de cap specialiștilor

Potrivit specialiștilor, migrena este a treia cea mai răspândită boală, afectând un miliard de oameni din întreaga lume. În ciuda progreselor recente, tratamentul durerilor de cap este încă o provocare pentru oamenii de știință. Utilizarea unei terapii nonfarmacologice, cum ar fi lumina verde, poate fi un ajutor real pentru pacienții care fie nu doresc să ia medicamente, fie nu răspund la ele. „Acesta este primul studiu clinic care evaluează expunerea la lumină verde ca terapie preventivă pentru pacienții cu migrene. Ca medic, consider că acum am la dispoziție un instrument nou pentru a trata una dintre cele mai dificile afecțiuni neurologice - migrena”, a declarat doctorul Mohab Ibrahim, autorul principal al studiului.

De două ori mai benefică decât lumina albă

Studiul clinic a inclus 29 de persoane cu migrenă episodică sau cronică, la care terapiile obișnuite au eșuat. Migrena este considerată cronică dacă numărul de zile cu cefalee pe lună este mai mare de 14, sub acest număr migrena fiind considerată episodică. Pacienții au fost expuși la lumină albă timp de una până la două ore pe zi, pe o perioadă de zece săptămâni. După o pauză de două săptămâni, au fost expuși la lumină verde, timp de alte zece săptămâni. Au completat sondaje și chestionare periodice privind numărul și intensitatea durerilor de cap pe care le-au avut, precum și capacitatea de a adormi repede, de a a avea un somn odihnitor, de a face mișcare și de a munci. Folosind o scală numerică de durere de la 0 la 10, participanții au apreciat că expunerea la lumină verde le-a diminuat senzația de durere, media notelor acordate fiind de 3,2, față de 8, în cazul luminii albe.

Pacienți mai fericiți

Terapia cu lumină verde a scurtat, de asemenea, durata durerilor de cap. Niciun subiect nu a raportat efecte secundare ale expunerii la lumină verde. În cadrul cercetării, s-a mai constatat că expunerea la lumină verde a redus și numărul de zile cu cefalee pe lună cu peste 50%. „Beneficiul mediu general a fost semnificativ statistic. Majoritatea oamenilor au fost extrem de fericiți”, a spus doctor Ibrahim despre participanți. La fârșitul studiului, 28 din 29 de pacienți au declarat că vor continua să folosească lumina verde, mărturisind că apreciază în special faptul că terapia nu dă dependență, ca în cazul medicamentelor, și, mai ales, este foarte ieftină. Doctor Ibrahim a fost contactat de medici din Europa, Africa și Asia, care i-au cerut parametrii la care trebuie setată lumina verde, adică intensitatea și durata de expunere, urmând să utilizeze metoda pentru proprii pacienți. De asemenea, specialistul a declarat că această descoperire este doar începutul, cercetările viitoare urmând să determine și alte afecțiuni în care lumina verde are efecte terapeutice. Lucrarea „Evaluarea expunerii la lumină verde a frecvenței cefaleei și a calității vieții la pacienții cu migrenă: un studiu clinic preliminar” a fost publicată în „Cephalalgia”, revista Societății Internaționale a Cefaleei.

Vindecă şi dezinfectează

Lumina verde are efecte benefice asupra organismului uman, fiind considerată culoarea naturii. Luminoterapia recomandă expunerea la lămpi cu lumină verde pentru calmare, scăderea tensiunii arteriale, tonifiere, îmbunătățirea memoriei și ca dezinfectant, antiseptic şi bactericid.