de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea
Diabetul zaharat este definit ca o tulburare metabolică pe viaţă care poate crea numeroase alte afecţiuni. Piciorul diabetic este una dintre ele. În acest caz, pacientul diagnosticat se confruntă cu circulația proastă a sângelui și deteriorarea terminațiilor nervoase care, în timp, pot duce la ulceraţii, leziuni şi chiar amputarea membrelor. Doctor Gabriela Rădulian, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, a vorbit despre această boală şi a explicat cum se poate trăi cu ea, fără alte complicaţii.
„În cazurile extreme, se poate ajunge până la amputaţii”
- Ce este diabetul și cât de gravă este această boală?
- Diabetul este o problemă importantă de sănătate publică, numărul cazurilor noi de diabet fiind tot mai mare în utimele decenii. Este o boală cronică, progresivă, caracterizată prin hiperglicemie cronică. Netratat, diabetul zaharat poate duce la apariţia complicaţiilor cum ar fi: infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficienţă renală, orbire sau boală arterială periferică. Pacienţii cu diabet zaharat asociază cel mai des obezitate, hipertensiune arterială, dislipidemie, dar şi boli cardiovasculare.
- Care este simptomatologia?
- În prezenţa dezechilibrului glicemic sever, simptomatologia caracteristică diabetului este: poliuria (urinări frecvente), polidipsia (sete intensă), polifagia (foame excesivă) şi scăderea ponderală. Mai pot fi prezente simptome precum: pierderea acuităţii vizuale, apariţia durerilor şi paresteziilor la nivelul membrelor inferioare sau apariţia leziunilor ulcerative la nivelul picioarelor. Netratate, se pot infecta, iar în cazurile extreme, se poate ajunge până la amputaţii ale degetelor sau picioarelor.
„Pacienţii se pot prezenta cu diverse leziuni”
- Aşa apare piciorul diabetic?
- Piciorul diabetic reprezintă una dintre cele mai grave complicaţii cu care se poate confrunta orice bolnav care suferă de această afecţiune. Piciorul diabetic se caracterizează prin apariţia ulceraţiei, a infecţiei cu sau fără distrugere a ţesuturilor pro- funde, asociate cu probleme de ordin neurologic şi grade variate de boală vasculară periferică, la nivelul membrului inferior.
- Ce simte bolnavul?
- Pacienţii pot avea diverse simptome precum: senzaţia de amorţeală sau furnicătură la nivelul membrelor inferioare, senzaţie de arsură, durere care creşte ca intensitate la mersul pe jos şi se poate ameliora la repaus. Din cauza sensibilităţii reduse la durere, pacienţii se pot prezenta cu diverse leziuni.
„Neuropatia diabetică, un factor de risc”
- Când este recomandat să meargă la medic?
- Cei care se confruntă cu astfel de afecţiuni trebuie să meargă periodic la control pentru a fi reevaluaţi clinic şi biologic şi este important să anunţe medicul atunci când apar simptome precum furnicături, amorţeli, dureri sau leziuni la nivelul membrelor inferioare. De asemenea, se pot efectua teste specifice pentru depistarea neuropatiei diabetice şi a bolii arteriale periferice, factori care contribuie la apariţia piciorului diabetic.
- Care sunt cauzele apariției?
- Cel mai important factor în apariţia oricărei complicaţii a diabetului zaharat este dezechilibrul glicemic. În mod normal, la pacienţii cu diabet ar trebui să menţină o HbA1c mai mică de 7%. Factorii de risc pentru apariţia ulceraţiilor piciorului sunt neuropatia diabetică, boala arterială periferică sau traumatismele piciorului.
„Orice modificare a pielii poate fi un semnal de alarmă”
- Se poate preveni?
- Apariţia piciorului diabetic poate fi prevenită în primul rând printr-un control glicemic adecvat, dar şi printr-o îngrijire atentă a membrelor inferioare. Orice modificare a pielii poate fi un semnal de alarmă, iar informarea medicului ajută la împiedicarea apariţiei eventualelor complicaţii.
- Există reguli de care trebuie să ţină cont pacientul cu picior diabetic?
- Sigur ca da! Pacieţii cu picior diabetic trebuie să ţină cont de mai multe reguli: spălarea zilnică a picioarelor cu apă şi săpun şi uscarea acestora foarte bine, verificarea zonelor mai greu accesibile, precum spaţiul dintre degete, igiena corectă a unghiilor, folosirea cremelor hidratante pentru a preveni uscarea tegumentului picioarelor şi încălţăminte comodă. Pacienţii cu diabet pot avea sensibilitate diminuată la nivel periferic, de aceea nu trebuie să meargă desculţi, să folosească apă foarte fierbinte sau foarte rece.
„Prevenţia se face prin menţinerea glicemiei în parametri normali”
- Care sunt cele mai frecvente complicații ale piciorului diabetic?
- Printre complicaţiile piciorului diabetic se numără ulceraţiile, infecţiile, osteoastropatia Charcot sau amputaţiile. În aceste cazuri, pacienţii pot simţi senzaţie de arsură, de căldură locală, de durere. De asemenea, pot apărea leziuni cutanate sau profunde şi deformarea piciorului.
- Cum se îngrijește piciorul diabetic și ce tratament există?
- Cea mai bună metodă de tratament pentru piciorul diabetic este prevenţia prin menţinerea glicemiei în parametri normali, igienă corespunzătoare a picioarelor şi evaluări periodice. Dacă, totuşi, apar complicaţii, se poate ajusta medicamentaţia, se poate administra tratament antibiotic în cazul leziunilor infectate, iar în cazurile extreme, pot fi recomandate intervenţiile chirurgicale.
„Diabetul zaharat de tip II este cea mai frecventă formă“
- Câte tipuri de diabet există și care este cea mai întâlnită formă?
- Există mai multe tipuri de diabet, însă principalele forme sunt: diabetul zaharat de tip I, caracterizat prin distrugerea, cel mai frecvent, cu ajutorul unui mecanism autoimun, a celulelor beta-pancreatice, ducând la un deficit absolut de insulină. Pacienţii cu acest tip de diabet necesită insulină pentru a supravieţui. Diabetul zaharat de tip II este cea mai frecventă formă, asociat, în majoriatatea cazurilor, cu exces ponderal sau obezitate. Este caracterizat prin scăderea secreţiei de insulină şi insulinorezistenţă. Pacienţii pot fi trataţi atât cu antidiabetice orale, cât şi cu insulină. Diabetul gestaţional este forma recunoscută în cel de-al doilea sau al treilea trimestru de sarcină al gravidei, care nu a fost descoperită anterior sarcinii. Mai pot exista alte tipuri specifice, cum ar fi: sindroamele monogenice, precum diabetul neonatal sau MODY, diabetul cauzat de afecţiuni ale pancreasului exocrin (precum pancreatita sau fibroza chistică) şi, respectiv, diabetul indus medicamentos, după utilizarea gucocorticoizilor sau transplant de organ.