Main menu

header

802 15 3de Simona Lazăr şi Florica Pintea

Feriți-vă de perne și de pilote folosite înainte de alții! Pot adăposti ciuperci care provoacă o infecție gravă numită aspergiloză invazivă. Este a doua cauză principală de deces din cauza infecției fungice, în spitale. Cu fiecare respirație, respirăm sute de spori invizibili. În timp ce cei mai mulți sunt inofensivi, ar trebui să fim deosebit de precauți cu privire la ciupercile din genul Aspergillus. Acestea pot provoca o infecție gravă a plămânilor, numită aspergiloză invazivă.

Umezeala favorizează reproducerea

Aspergillus se numără printre ciupercile care eliberează cei mai mulți spori în aer. Prin urmare, sunt foarte prezenți în aerul din jurul nostru. Și nu numai!

Doctor David Denning, profesor de boli infecțioase la Universitatea din Manchester, care cercetează această boală, a confirmat că această ciupercă este capabilă să crească în așternutul nostru, alături de acarieni și de umezeala din transpirație. Pe de altă parte, uscarea hainelor umede pe încălzitoarele din interior ar crește, de asemenea, nivelul de umiditate în casă, creând un teren de reproducere ideal. „Pernele și plapumele conțin o cantitate mare de aspergillus”, spune el. „Și, de îndată ce începeți să le loviți, o mulțime de fungi de aspergillus poate fi eliberată în aer. Și apoi îi puteți... respira”. El adaugă: „Pentru persoanele sănătoase, riscul de aspergiloză invazivă este aproape de zero. Respiră acești spori în fiecare zi și sunt capabili să omoare mucegaiul în plămâni. Dar pacienții fragili nu sunt în stare”. Pentru a preveni riscurile și bolile, expertul britanic sfătuiește să schimbați sau să spălați bine pernele la fiecare şase luni. Această perioadă trebuie redusă la trei luni pentru cei cu o sănătate mai fragilă.

Ciuperci capabile să crească în plămâni

Un sistem imunitar eficient are cel mai adesea succes în eliminarea fungilor. Pe de altă parte, aceste mici elemente străine sunt deosebit de periculoase pentru persoanele cu boli pulmonare, imunitate scăzută și chiar gripă sau Covid-19. Datorită dimensiunilor mici (2 până la 3 µm în diametru), sporii sunt capabili să înainteze cu ușurință prin arborele respirator către alveolele pulmonare. Ciupercile au apoi capacitatea de a crește în plămâni, provocând daune sau chiar blocând căile respiratorii. „Plămânul începe să se autodistrugă, apar cavități uriașe cu «bile» de ciuperci în interior”, a explicat doctor Cendrine Godet la Congresul internațional al Societății Europene pentru Boli Respiratorii (ERS).

Simptomele sunt febră, tuse şi dureri în piept

802 15 4Simptomele aspergilozei invazive sunt febra, tuse, dureri în piept și dificultăți de respirație. Prognosticul său este slab, deoarece afectează în principal pacienții care sunt grav imuno-compromiși sau cu plămânii atinşi deja de alte boli. Institutul Pasteur explică pe site-ul său: „Inițierea tratamentului antifungic trebuie să fie precoce. Din păcate, tratamentul este recomandat numai în cel mult 60% din cazuri și depinde atât de precocitatea suspiciunii diagnosticului, cât și de patologia de bază. Alte localizări ale fungilor, în special cele cerebrale, ajung să aibă un prognostic foarte sever”. Risc crescut de a dezvolta boala au și pacienții cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Profesorul David Denning face apel la profesioniștii din domeniul sănătății: „Dacă un pacient are BPOC și este internat la spital și apare ceva anormal pe radiografia toracică, medicii ar trebui să ia în considerare aspergiloza. Nu ar trebui să presupună că este o infecție bacteriană și să dea doar antibiotice de rutină”, conchide el.