Main menu

header

803 15 1de Ştefania Băcanu şi Daniel Alexandrescu

Fotofobia sau hipersensibilitatea la lumină reprezintă intoleranța anormală a ochilor la percepția vizuală a luminii, indiferent dacă este naturală sau artificială. Dar nu orice sensibilitate la lumină este considerată fotofobie. De exemplu, dacă staţi mult timp în întuneric, în momentul în care ieşiţi afară, simţiţi o presiune normală asupra ochilor, însă este de scurtă durată. Ea dispare în momentul în care ochii încep să se obişnuiască cu noua lumină.

Apare în urma unei oboseli severe

În cele mai multe cazuri, fotofobia nu trădează o afecţiune oculară, ci mai degrabă o oboseală sau o suprasolicitare a ochilor. Există şi situaţii, însă, în care poate apărea în urma unor probleme oculare şi determină durere severă sau disconfort chiar şi la lumină, relativ slabă. Pacientul simte un disconfort de intensitate diferită de la caz la caz. De regulă, persoana afectată va închide ochii din reflex, pentru a se putea feri de razele luminoase cu ajutorul genelor. Dar, când intoleranţa este foarte ridicată, pot apărea cefaleele, greaţa, rigiditatea gâtului, edemul, mâncărimea, ameţeala, amorţeala sau furnicăturile în altă parte a corpului. Unele persoane au dureri oculare, vedere înceţoşată sau ochi înroşit, iar dacă situaţia este mai complicată, pot apărea chiar şi eroziuni corneene. Ce se întâmplă de fapt? Când sensibilitatea este dusă la extrem, practic, filmul lacrimal este insuficient şi nu mai lubrifiază corect suprafaţa ochilor, iar aceasta se usucă. În acest caz, când corneea este expusă, poate apărea riscul de leziune.

Conjunctivita poate provoca dezvoltarea acestei tulburări

De ce apare sau ce anume declanşează fotofobia? Migrena şi durerile de cap, în general, sunt asociate cu această tulburare, dar există numeroase alte cauze care dau această sensibilitate la lumină. Nevralgia la trigemen, sau sindromul ochilor uscaţi, foarte des întâlnit în rândul persoanelor care stau foarte mult în faţa calcula- torului, a televizorului sau citesc timp îndelungat. Această afecţiune poate complica tare fotofobia cronică, tocmai de aceea, este chiar necesar consultul medicului specialist. De asemenea, şalazionul, ulcerul cornean, glaucomul, abraziunea corneană, conjunctivita, meningita şi chiar infecţiile virale, pot determina apariţia intoleranţei la lumină. Diagnosticarea se face doar în urma unui examen oftalmologic complex, care nu trebuie întârziat. Adesea, este nevoie și de alte teste, pentru cei care prezintă şi alte complicaţii, unele dintre acestea fiind cele neurologice. În acest caz, medicul are nevoie de amănunte, ca să poată prescrie un tratament corespunzător.

Este o tulburare ce poate apărea în orice sezon

Nu este de speriat! Odată apărută, fotofobia poate fi tratată, în funcţie de cauza în urma căreia s-a produs. Dacă a apărut din motive necunoscute, singura prevenţie şi, totodată, rezolvare, stă în ochelarii de soare sau lentilele heliomate. De multe ori, fotofobia este percepută ca fiind specifică sezonului estival, când razele solare încălzesc şi luminează cu putere, dar ea este o tulburare care poate apărea în toate anotimpurile. De asemenea, potrivit specialiştilor, persoanele care au culoarea ochilor mai deschisă (verzi sau albaştri) sunt mai expuse riscului de fotofobie, decât cele care au ochii negri sau căprui. Este ca atunci când, într-o cameră, la fereastră, puneţi o perdea de culoare mai deschisă sau una mai închisă. Automat, prin cea neagră, lumina trece mult mai greu şi, astfel, confortul ochilor este unul ridicat. De asemenea, albastrul strălucitor pare să creeze mai multe probleme decât alte culori. La fel de importantă este şi obişnuinţa. Dacă un individ, din cauza fotofobiei, ajunge să trăiască numai în întuneric, atunci fiecare lumină cu care va intra în contact va fi percepută mult mai puternic decât ar fi fost în mod normal.

Atenţie! Unele persoane au dureri oculare, vedere înceţoşată sau ochi înroşit, iar dacă situaţia este mai complicată, pot apărea chiar şi eroziuni corneene.

Pe lângă ochelarii de soare sau lentilele, camerele slab sau deloc iluminate pot ajuta pacienţii cu fotofobie

Lentila fără filtru UV afectează acuitatea vizuală

Ochelarii de soare sunt cea mai bună variantă pentru cei care suferă de fotofobie, indiferent de sezon. Pentru că nu putem deosebi o pereche de ochelari adecvată şi de calitate bună, indicat ar fi ca înainte de cumpărare, să mergeţi la medicul oftalmolog pentru a vă recomada cea mai bună variantă, pentru că aceeaşi lentilă nu este potrivită pentru toată lumea. În plus, în centrele de optică specializate, veţi primi şi sfaturi medicale utile, nu doar cosmetice sau comerciale. Ochelarii de soare fără filtru UV afectează acuitatea vizuală, de aceea, de cele mai multe ori, şi culoarea lentilei este importantă. De exemplu, culoarea galbenă este stimulatoare pentru retină, fiind recomandă la cei cu afecţiuni retiniene maculare. Nuanţele de gri, albastru sau maro, sunt preferate mai mult pentru partea estetică şi nu protejează foarte bine.