de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu
Se spune că nu există persoană care să nu se fi confruntat vreodată cu senzația de nod în gât. Deși acest simptom este pus de cele mai multe ori pe seama stresului, poate apărea din mult mai multe cauze, care trebuie investigate de un specialist. Afecțiunea, cunoscută și sub denumirea de globus faringian afectează în mod egal bărbații și femeile, dar mai ales persoanele de vârstă mijlocie.
Nu neglijați problemele gastrice
Specialiștii susțin că, în funcție de severitate, senzația de nod în gât poate să provoace dificultăți la înghițire și poate fi însoțită de dureri în piept sau de sufocare. Atunci când apare la persoanele tinere, care nu sunt suferinde, este pe un fond psihic mai labil, dar poate precede și o laringită sau o răceală. Contractura mușchiului esofagului poate fi determinată și de anxietate sau atacurile de panică și, drept urmare, apar dificultăţi la înghiţire şi senzaţia de înecare. Vinovate de apariția nodului în gât pot fi și problemele gastrice. Odată ce acidul gastric şi particule de alimente se întorc în faringe şi în cavitatea bucală, este afectat întregul esofag, inclusiv muşchii de la acest nivel. Persoanele cu anumite tulburări ale mușchilor scheletici, cum ar fi miastenia gravis și miotonia, pot prezenta probleme la nivelul mușchilor gâtului, provocând nodul în gât.
Glanda tiroidă, un posibil vinovat
Totodată, senzația de nod în gât este cauzată și de creșterea în dimensiuni a glandei tiroide, pe fondul apariţiei unor noduli. Dar acest lucru se întâmplă doar în cazul în care nodulii tiroidieni sunt foarte mari şi de consistenţă dură. În acel moment apar și problemele severe de respirație, până la sufocare, sau dificultăţi la înghiţire. În cazul unui efort fizic intens, pacientul resimte durere în piept, care poate iradia spre brațul stâng, plus senzație de sufocare sau nod în gât. Când consumați excesiv băuturi excitante, precum cafea, alcool, ceai verde ori negru sau mâncați prea mult, bătăile inimii se pot accelera și apare nodul în gât. Leziunile mucoasei faringiene, precum înghițirea unui os de mici dimensiuni sau a unei bucăți dintr-un aliment dur reprezintă o altă cauză care poate sta la baza senzației de nod în gât. De asemenea, puteți avea această problemă dacă se inflamează mucoasa faringiană, apărută în urma diverselor afecțiuni acute sau cronice, cum ar fi rinitele, amigdalitele și sinuzitele.
Aerul condiționat duce la apariția globului faringian
Specialiștii spun că trebuie evaluați și pacienții care prezintă semne de alarmă precum disfagia, dureri la nivel faringian și odinofagia. Diverticulita Zenker se caracterizează prin apariția unei formațiuni între laringe și esofag. Simptomele comune includ nodul în gât, dificultăți la înghițire, salivație abundentă, respirație urât mirositoare, tuse, expectorație. Apariția unei tumori la nivelul gâtului trebuie suspectată în cazul în care apar probleme la înghițire, nod în gât, răgușeală, lipsa poftei de mâncare, scădere bruscă în greutate, dureri de urechi. În plus, spondiloza cervicală se poate manifesta uneori și prin senzație de nod în gât, alături de dureri cervicale, migrene, amețeli, parestezii. Cercetătorii susțin că și aerul uscat provenit de la instalațiile de aer condiționat poate duce la iritația gâtului și la apariția globului faringian. Nu în ultimul rând, când calciul ionic scade, apar contracții involuntare ale musculaturii netede laringiene și traheale, cu nod în gât și sufocare. Majoritatea persoanelor cu glob faringian au constatat că simptomele se îmbunătățesc temporar după consumul de alcool și uneori, după masă.
Soluții terapeutice
Senzația de nod în gât este o afecțiune benignă ce nu pune în pericol viața pacientului. Excepție fac situațiile în care se asociază cu malignități de tract digestiv. Primul pas în diagnostic constă în efectuarea unei anamneze amănunțite care să cuprindă istoricul medical al pacientului. Nu există un protocol standard de tratament, senzația de nod în gât fiind vindecată după ce este tratată cauza. Tratamentele uzuale sunt terapia antireflux, terapia cognitiv-comportamentală, antidepresivele. Alte modalități de tratament cuprind tiroidectomia pentru pacienții cu boli tiroidiene, epiglotectomia, în cazuri rare, în care epiglota intră în contact cu baza limbii, dar și coagularea cu plasma-argon a mucoasei gastrice ectopice la nivel esofagian. Când specialistul constată că nodul în gât e din cauza stresului, este indicată terapia pentru atenuarea stării de anxietate. În acest sens, este folosită medicația anxiolitică, luată în doze minime, pentru a fi evitate fenomenele de dependență. Medicii recomandă ca tratamentul să nu fie administrat doar la nevoie, ci continuat pe o perioadă de trei-șase luni. Dacă în timpul tratamentului apare un alt atac de panică, se poate recurge la respirația într-o pungă de hârtie.
Faceți băi cu ace de brad
Un vechi tratament natural folosit cu succes în această afecțiune sunt băile cu ace de brad. 250 g ace de brad se pun într-un săculeţ care se introduce în 100 ml apă clocotită și se pune în apa de baie. Se fac băi zilnic, timp de o săptămână, seara, pentru zece minute. Efecte bune are și infuzia de păducel (o linguriță cu plantă la 250 ml apă clocotită). Se lasă zece minute la infuzat și se consumă două căni pe zi, pe termen lung. Se poate folosi și tinctura de păducel, 25 de picături, de trei ori pe zi, după mesele principale sau tinctura de valeriană, 10 picături de două ori pe zi. Carența de vitamine și minerale, în special de complexul B, duce al apariția anxietății. În acest sens, se recomandă administrarea zilnică de zinc și magneziu. În cazul celor cu anxietate trebuie crescut aportul de zinc și limitat cel de cupru. Magneziul ajută și la relaxarea și refacerea musculară.
Măsuri profilactice
Senzația de nod în gât poate fi prevenită prin anumite obiceiuri sănătoase. Se recomandă consumul de lichide, întrucât o stare optimă de hidratare ajută la evitarea uscăciunii tegumentelor și mucoaselor. Evitați fumatul, gâtul, sinusurile și gura fiind puternic afectate de consumul de tutun. Când este vorba despre o laringită sau faringită, sunt recomandate pauzele vocale și evitarea țipatului. Atenție! Țipatul poate agrava tensiunea și uzura coardelor vocale.