de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
Lansarea dispozitivelor destinate sănătății este o industrie în plină dezvoltare, care stă în centrul a numeroase cercetări. Una dintre cele mai recente „intrări” în lumea aparatelor de acest tip este un sistem portabil care atenuează semnificativ simptomele Alzheimer.
Electrozii transmit impulsuri lobului temporal
O echipă de experți din cadrul Universității din Otago, din Noua Zeelandă, a realizat un nou dispozitiv menit să ajute suferinzii de Alzheimer - „ochelarul” portabil care produce mici impulsuri electrice la suprafața pielii și stimulează acea parte a creierului care răspunde de… miros. Potrivit experților, aceasta este zona care devine disfuncțională în stadiile incipiente ale cumplitei boli ce afectează zeci de milioane de persoane la nivel mondial și are o alarmantă estimare de creștere. Mai precis, șase electrozi sunt plasați strategic pe o bandă care transmite pulsații direct la nivelul lobului temporal al creierului. Dispozitivul realizat de specialiștii neo-zeelandezi este foarte simplu și confortabil. O bandă subțire traversează fruntea, de la o ureche până la cealaltă, iar electrozii sunt plasați pe nas, pe frunte și la ceafă. „Dispozitivul pe care l-am creat este primul aparat portabil de stimulare electrică și țintește regiunile din creier care pot ameliora afecțiunile neurologice”, detaliază expertul Yusuf Ozgur Cakmak, de la Universitatea Otago, Noua Zeelandă.
Portabil, neinvaziv, lejer
Potrivit experților care au realizat dispozitivul, „ochelarul” este primul aparat dotat cu tehnologie de ultimă generație destinat stimulării simțului olfactiv. „Nervii olfactivi au terminațiile adânc în creier și influențează memoria și simțul orientării. Noua metodă va stimula aceste rețele, pentru a se atenua sau chiar a se suprima manifestările Alzheimer, oprind progresia demenței și având potențial de a contribui la revenirea din coma provocată de boala Parkinson”, punctează Cakmak. Noul dispozitiv este, practic, un pas înainte pe direcția modulării regiunilor olfactive prin stimulare electrică, mijloc care s-a mai încercat și în trecut, direct sau indirect. Diferența pe care o reprezintă noul dispozitiv este dată de portabilitatea sa, de ușurința în utilizare și, de asemenea, de faptul că este neinvaziv. Configurația amplasării surselor de impulsuri a fost realizată după studierea modelelor generate de creierul uman în timpul intervențiilor chirurgicale.
„Tratamentul prin intermediul unui dispozitiv care poate fi purtat permanent, în locul unor soluții invazive, face ca această metodă să fie unică“ Yusuf Ozgur Cakmak, Universitatea Otago