Main menu

header

827 12 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Chiar dacă tratamentul anticancer a înregistrat un avans considerabil în ultimii ani, efectele secundare pot fi foarte serioase. În timp ce își privesc pacienții suferind pe drumul spre recuperare, specialiștii caută mijloace de a face mai ușor acest parcurs dureros. O inovație medicală de dată recentă dă mari speranțe în acest sens.

Doză livrată în câteva zecimi de secundă

Experții de la Universitatea California, din SUA, au reușit să demonstreze că a le livra pacienților radioterapie ultrarapidă, într-o fracțiune din timpul tratamentelor tradiționale, este o bună metodă de a elimina efectele teribile ale eliminării tumorilor prin metodele clasice. Procedura numită FLASH-RT se traduce, practic, printr-o doză mare de radiații furnizată în doar câteva zecimi de secundă, spre deosebire de cele câteva minute necesare prin iradierea standard. În acest fel, potrivit specialiștilor, se elimină urmările uneori grave, cu înalt grad de toxicitate, ale expunerii țesutului din jurul zonei afectate la radiațiile puternice. „Estimăm că în următorul deceniu, aceasta ar putea deveni o opțiune extinsă pe scară largă, disponibilă pentru pacienții din toată lumea”, explică speciaistul Charles Limoli.

Fracționarea asigură eficiența

Pe parcursul testelor, s-a constatat faptul că, în cazul tumorilor cerebrale, de pildă, sesiunile de radiații standard pot cauza inflamații și au în multe cazuri efect debilitant asupra funcțiilor cognitive. Pe de altă parte, noua tehnică fracționează dozajul, pe care îl livrează în mai multe sesiuni, dar în marje de timp mult scăzute. Potrivit rezultatelor cercetării, în același timp, metoda rămâne la fel de eficientă pe direcția eliminării tumorilor. „Acest aspect este foarte important, întrucât se obțin aceleași rezultate, cu daune colaterale mult scăzute. Ca urmare, FLASH-RT poate trece la nivelul clinic”, argumentează profesor Marie-Catherine Vozenin. Dispozitivul așteaptă în acest moment aprobările necesare în SUA și Europa.

Aplicabilitate la toate tipurile de tumori

Procedura a demonstrat capacitatea de a acționa benefic asupra cancerului pulmonar, de piele și intestinal. După experimentele pe animale de laborator, a venit rândul unui pacient uman, iar testele au confirmat de fiecare dată viabilitatea acestei tehnici, care elimină mare parte din efectele secundare ale tratamentelor anticancer. „Acest tip de abordare promite să se poată adresa cu rezultate excelente tuturor tipurilor de cancer. Se poate spune că în ultimii 40 de ani nu a mai existat o invenție atât de promițătoare pe direcția științelor radiațiilor”, punctează Limoli.

O chestiune de calitate a vieţii pacientului

Tratamentele anticancerigene nu sunt lipsite de efecte adverse. Acestea afectează calitatea vieții pacientului oncologic, cauzează disconfort şi îngreunează considerabil viața, abilitatea de a desfăşura activităţile zilnice. Unele efecte adverse pot dura puţin, iar altele săptămâni, luni sau chiar ani. Dacă pe de o parte chimioterapia şi radioterapia distrug celulele canceroase, acestea distrug şi celule sănătoase, ceea ce duce la apariţia unor efecte adverse ca oboseala, alopecia, durerile, stările de greață, probleme digestive, deshidratare, pierderea apetitului, leziuni orale, probleme cognitive și de fertilitate etc.