Main menu

header

828 14 1de Călin Popa şi Gabriela Comşa

Prin fermentare, lactatele îşi îmbunătăţesc conţinutul nutriţional, digestibilitatea şi abilitatea de detoxifiere. Aceste rezultate sunt obţinute prin conservarea enzimelor care susțin absorbția superioară a nutrienților. În aceste condiții, potrivit rezultatelor unui studiu recent, consumul acestor produse previne hipertensiunea.

Echilibrează flora intestinală

Un studiu de anvergură, derulat în cadrul Centrului pentru Cercetare Alimentară și Dezvoltare din Sonora, Mexic, a pus în legătură directă substanțele din lactatele fermentate și reducerea tensiunii arteriale. „Există mai multe cercetări care au pus în evidență capacitatea acestor produse de a ameliora flora intestinală, dar este pentru prima dată când se face o conexiune directă între starea microbiomului, ameliorată de consumul lactatelor fermentate, și combaterea hipertensiunii. În mod remarcabil, am descoperit că efectul se datorează unui anume tip de peptide, care țin de modularea la nivelul intestinului”, detaliază specialistul Belinda Vallejo-Córdoba, care a realizat cercetarea.

Probiotice, peptide bioactive și exopolizaharide

Pe lângă predispoziția genetică, stilul de viață și mediul în care trăiește o persoană, factori cunoscuți în cazuri de declanșare a hipertensiunii, starea microflorei intestinale se dovedește un element în plus în această ecuație. Practic, potrivit experților, bacteriile „bune” și proteinele organice din lactatele fermentate echilibrează microbiomul și susțin reducerea tensiunii arteriale. „Aceste noi dovezi vin să ateste faptul că probioticele, peptidele bioactive și exopolizaharidele din lactatele fermentate au acțiune împotriva hipertensiunii”, adaugă Vallejo-Córdoba. Până în acest moment s-a demonstrat că echilibrul florei intestinale are un rol major în funcționarea organelor, a sistemului imunitar, precum și pentru integritatea barierei de apărare a organismului.

Iaurtul menține în stare bună tractul digestiv

Fermentația consumă zahărul din lapte, astfel încât persoanele care au intoleranţă la lactoză îl pot consuma. În plus, aceste produse au un nivel mai crescut de vitamine B și o abilitate îmbunătăţită de detoxifiere. De asemenea, a fost demonstrat faptul că probioticele din lactatele fermentate ajută la îmbunătăţirea digestiei. De pildă, iaurtul, probabil unul dintre cele mai apreciate lactate fermentate la nivel mondial, are un rol major în menținerea sănătăţii tractului digestiv, inclusiv la copii. Cel mai bine este să fie consumat neîndulcit, eventual cu fructe de pădure.

Aport de vitamine şi minerale

Kefirul din lapte de vacă, oaie ori capră conţine o mulţime de bacterii benefice, consumul acestui aliment aducând numeroase avantaje pentru sănătate. Printre altele, în kefir se găsesc niveluri ridicate de vitamina B12, calciu, magneziu, biotină, acid folic, enzime şi probiotice. La rândul său, brânza conține amintitele probiotice, care au fost puse în legătură cu îmbunătățirea funcționării creierului și a abilităților cognitive, în cadrul unor studii recente.