Main menu

header

829 15 1de Călin Popa şi Silviu Ghering

Balonare… letargie… greață… deranjamente stomacale de toate felurile… senzația că undeva, ceva este prea plin de prea mult timp. Este vorba despre așa-numita mahmureală alimentară, un fenomen la care se expun zilnic sute de milioane de oameni ce depășesc măsura mâncatului și care nu este foarte departe de consumul excesiv de alcool… fiind, în fond, tot o depășire a limitelor pe care le suportă organismul.

Mese copioase, nesănătoase, la ore târzii

829 15 2Oamenii care mănâncă prea mult și se resimt a doua zi, găsindu-se într-o stare de mahmureală alimentară, sunt mai mulți decât și-ar imagina cineva, fac asta mai des decât se estimează și folosesc, pentru a-și reveni, medicamente care altfel nu le-ar trebui. Studiile care pun în evidență efectele acestui tip de comportament au relevat faptul că aproximativ 60% dintre occidentali se expun acestui fenomen. Experții afirmă că este vorba în general despre același tip de comportament: prea puțină apă și prea multă hrană solidă, și aceasta cu sare, zahăr și condimente în exces. Dacă la toate acestea se adaugă și prea multă cafea, tabloul clinic al unui dezastru este complet. Potrivit răspunsurilor oferite de un mare număr de intervievați în cadrul unui studiu extins OnePoll, șase din zece participanți la cercetare afirmă că în cel puțin zece dimineți dintr-o lună se trezesc cu stomacul deranjat și cu un alai de simptome digestive neplăcute, ca urmare a unor mese copioase, nesănătoase, consumate la ore târzii.

Alergii ignorate, recomandări medicale trecute cu vederea

829 15 3Unul dintre elementele cele mai îngrijorătoare ale cercetării a fost observația că, deși știu că au anumite intoleranțe alimentare, oamenii tind să le ignore, „pentru că le plac prea mult produsele care au în compoziție acei nutrienți la care sunt alergici”, după cum punctează autorii studiului. Pe lângă presiunea pe care o pune asupra organismului o masă prea încărcată, această ignorare a alergiilor este un element agravant în starea generală de a doua zi, explică experții. De asemenea, atunci când vine vorba despre mâncare, peste 77% dintre cei care au răspuns la chestionare au afirmat că, deși au fost preveniți asupra urmărilor mahmurelii alimentare asupra tuturor mecanismelor organismului, de la greutate la sănătatea cardiovasculară, nu au făcut schimbările dietare recomandate de medic. De asemenea, aproape jumătate dintre respondenți au afirmat că nu ar renunța niciodată la alimentele care le plac.

Ceai și gumă de mestecat pentru accelerarea procesării

829 15 4Pe de altă parte, specialiștii oferă și anumite soluții pentru persoanele care, deși nu obișnuiesc să mănânce prea mult prea des, pot să „scape frânele” cu anumite ocazii. „Pentru o persoană care nu se supraalimentează, a mânca o friptură grasă cu cartofi prăjiți o dată la un anumit interval poate să însemne o digestie preungită, întrucât cine are un regim lejer trebuie să-i dea timp organismului să producă acele enzime care să realizeze trecerea alimentelor în colon. Nu este un capăt de țară, doar că digestia va dura mult mai mult decât de obicei”, afirmă nutriționistul David Levitsky, de la Universitatea Cornell, din SUA. Pe parcursul acestei digestii, efectele sunt balonarea, disconfortul, iar efortul organismului copleșit de acest tip de alimentație se resimte din plin. Pentru a accelera întrucâtva procesul, expertul Jennifer Stack, de la Institutul Culinar din America, recomandă guma de mestecat, care stimulează producerea de salivă și implicit activitatea stomacului, un ceai de plante sau o plimbare ușoară, „care va scădea și riscul apariției refluxului gastro-esofagian”.

Apa contracarează excesul de sare

829 15 5Dacă masa copioasă pe care ați consumat-o a fost alcătuită din alimente cu foarte multă sare, specialiștii recomandă aportul crescut de apă. „Cei care au mâncat prea mult au nevoie de foarte multă apă, pentru a ajuta la eliminarea sodiului în plus din organism. În plus, un pahar cu apă ajută și la diluarea acidului gastric, ceea ce este o modalitate simplă de a preveni arsurile gastrice”, afirmă Stack. De asemenea, este bine să fie evitat alcoolul, întrucât, în combinație cu un meniu în care există prea multă sare, acesta va agrava mahmureala alimentară. „Sunt persoane care vor resimți un puseu de tensiune dacă au mâncat prea multă sare, dar în general, sodiul se elimină rapid din organism, răul ar trebui să treacă în câteva ore”, explică Levitsky. De asemenea, specialiștii afirmă că în ziua mahmurelii alimentare pe motiv de prea multă sare sunt recomandate alimentele cât mai bogate în fibre, în special legume, care vor absorbi apa și vor repune intestinele în ritmul obișnuit, asigurând eliminarea toxinelor.

Fibrele „sting” efectul condimentelor

829 15 6De fiecare dată când se consumă alimente foarte condimentate, este vorba tot despre un exces la nivelul organismului. Totuși, pentru unele persoane, felurile iuți sunt irezistibile uneori. În aceste condiții, experții atrag atenția că efectele se pot prelungi și pentru 24 de ore, cu simptome ca arsurile, reflexul gastro-esofagian, balonarea etc. „Aceste condimente sunt compuși cu adevărat activi și stimulează toți nervii tractului digestiv. Pentru cei mai sensibili, mâncarea condimentată poate da chiar senzația de rău fizic”, detaliază Levitsky. În cazul în care s-a consumat hrană foarte condimentată, metodele de contracarare a efectelor trebuie să fie foarte rapide. Specialiștii recomandă să nu vă întindeți și eventual chiar să nu vă așezați, ci să încercați să faceți o mică plimbare, pentru a descuraja refluxul amintit. De asemenea, este indicat să fie urmate obiceiurile popoarelor care folosesc frecvent „iuțeală”, adică să aveți la îndemână iaurt, felii de castravete sau o mână bună cu frunze proaspete de pătrunjel. Totodată, la fel ca în cazul excesului de sare, mizați pe apă multă și, a doua zi, pe verdețuri „campioane” la aportul de fibre.

„Timpul este cel mai mare vindecător. Tot ce trebuie să faceți pentru a elimina efectele mahmurelii alimentare este să vă întoarceți la cantitățile suportabile și la hrană mai ușoară pentru cel puțin o săptămână după un exces alimentar“ (David Levistky, Universitatea Cornell, SUA)

Timp cât mai lung între deserturi

Atunci când s-a depășit măsura la capitolul dulciuri, specialiștii atrag atenția că după „febra zahărului” vine, invariabil, starea de digestie dificilă, iar efectul pentru artere este ca și cum ar fi „unse” cu rugină. Specialiștii americani afirmă că nu neapărat aportul de zahăr este inamicul, atâta vreme cât se păstrează măsura, ci timpul care se scurge între două deserturi. Ca și sarea în exces, zahărul se absoarbe rapid și, dacă nu „recidivați” la scurt timp și țineți poftele sub control, „hrana creierului” poate fi prezentă în alimentație.