de Călin Popa şi Florica Pintea
Sistemul imunitar poate stopa bolile autoimune
O cercetare de dată recentă, derulată în cadrul Universității Naționale a Australiei, a pus în evidență faptul că sistemul imunitar deține o substanță care poate stopa bolile autoimune și alergiile. Proteina neuritină este un compus care stă la baza unui mecanism considerat „uimitor” de specialiștii australieni. „Am descoperit faptul că sistemul care este declanșat de neuritină oprește producerea anticorpilor care cauzează afecțiunile autoimune și alergiile. În absența acestui compus, există pericolul de șoc anafilactic și de deces”, detaliază specialistul Carola Vinuesa.
Râsul reduce stresul
Unul dintre cele mai la îndemână remedii împotriva stresului este râsul, punctează specialiștii de la Universitatea din Basel, Elveția, care au realizat o cercetare în urma căreia a rezultat faptul că și un simplu zâmbet are ca efect direct reducerea nivelului de presiune generată de stres. Potrivit rezultatelor studiului, urmarea benefică s-a observat cel mai pregnant în rândul persoanelor tinere. Specialiștii explică efectul prin faptul că râsul are capacitatea de a diminua nivelul de gravitate perceput într-un eveniment sau altul, intervenind o relaxare care în final diminuează încărcătura de stres.
Muzica lui Mozart atenuează crizele de epilepsie
Afecțiune mai răspândită decât s-ar putea crede și care afectează o persoană dintr-o sută, epilepsia poate fi rezistentă inclusiv la tratamente complicate. Potrivit unei cercetări recente, derulate în cadrul Universității din Pisa, Italia, muzica lui Mozart se poate dovedi o opțiune viabilă de a trata fără efecte secundare crizele provocate de această boală. „Nu este prima cercetare care atestă efectele muzicii acestui titan asupra afecțiunilor neurologice, dar este pentru prima dată când se evidențiază cum schimbă undele din creier, reducând crizele de epilepsie cu până la 66%”, arată un comunicat al instituției.
Alergarea întăreşte genunchii
Contrar unor opinii care afirmă că alergarea susținută este de natură să slăbească articulațiile la nivelul picioarelor, o cercetare a experților americani de la Universitatea Brigham Young a pus în evidență faptul că lucrurile stau exact invers. „Pentru persoanele sănătoase, alergarea creează un mediu antiinflamator care este benefic pe termen lung pentru sănătatea articulațiilor și forța genunchilor”, detaliază Robert Hyldahl, autorul studiului. Potrivit experților, deși alergarea modifică genunchiul, are și un efect de diminuare a inflamațiilor.