Main menu

header

835 14 1de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Consumul mare de zahăr, de care „suferă” întreaga lume și de care cu greu ne mai putem feri, din cauza prezenței acestei substanțe în majoritatea produselor alimentare industriale, a adăugat un nou risc pe lunga listă de pericole la adresa sănătății pe care le antrenează „ucigașul alb”.

Pericol maxim pentru sistemul cardiovascular

O cercetare de dată recentă a Universității Oxford a pus în lumină faptul că excesul de dulciuri, în special de ciocolată (nu cea neagră…) și de produse derivate, precum și de băuturi carbogazoase, crește atât de mult riscul de instalare a afecțiunilor cardiovasculare, încât se poate vorbi despre scurtarea vieții. Dacă pe de o parte nu este un secret faptul că dulciurile duc la acumularea de kilograme, acestea periclitează inima încă de la jumătatea vieții. „Recomandările dietare sunt bazate pe nutrienții din alimente și nu pe alimentele în sine, ceea ce poate induce publicul în eroare. Studiul nostru s-a concentrat pe acei anume nutrienți care sporesc riscul de boli cardiovasculare și cresc mortalitatea”, detaliază specialistul nutriționist Carmen Piernas.

După ce au examinat datele a peste 116.000 de adulți de toate vârstele timp de 15 ani, experții britanici au reușit să cristalizeze acele anume substanțe care generează moarte prematură. Pe primele locuri s-au situat ciocolata industrială, băuturile carbogazoase, untul și pâinea albă. Chiar și în condiții de activitate fizică a voluntarilor, aceste produse s-au dovedit a avea cel mai mare grad de periculozitate pentru sănătatea cardiovasculară, generând în primul rând creșterea tensiunii arteriale. Dintre participanții la teste cu vârsta sub 60 de ani, în cel mai mare pericol s-au dovedit supraponderalii.

Invazie de toxine

Majoritatea coloranților sintetici din dulciuri funcționează ca o avalanșă de toxine pentru creier, ficat și rinichi. În plus, coloranții sintetici sunt iritanți gastrici și pro-alergizanți, crescând riscul de ulcer, cancer, alte afecțiuni ale tractului digestiv, precum și de reacții alergice severe. De asemenea, consumul de dulciuri concentrate provoacă scăderea eficienței sistemului imunitar, în unele cazuri chiar paralizarea completă a acestuia. Combinația zahăr - ouă - lapte - făină este una dintre cele mai periculoase pentru sistemul imunitar - 90% dintre dulciurile concentrate conțin această formulă. În același timp, omniprezența dulciurilor în dietă este echivalentă cu creșterea riscului inflamator, reumatic și de a dezvolta formațiuni canceroase.

„Cercetarea noastră demonstrează că un consum redus de ciocolată și băuturi carbogazoase, alături de reducerea aportului de unt și pâine albă, scade riscul de boli cardiovasculare la vârsta mijlocie“ (Carmen Piernas, Universitatea Oxford)

Cresc stresul oxidativ al organismului

În încercarea de a metaboliza toate substanțele conținute de dulciurile concentrate, organismul consumă cantități enorme de antioxidanți, care, în condiții normale, sunt substanțe extraordinar de importante pentru menținerea sănătății și longevității întregului corp. De asemenea, prezența frecventă a dulciurilor în dietă crește stresul oxidativ al organismului, cauzând îmbătrânirea prematură a fiecărei celule, iar șocurile insulinice la care este supus corpul atunci când sunt consumate dulciuri concentrate dublează riscul de diabet.

Consumul exagerat de „dulce” creşte semnificativ riscul de diabet