Main menu

header

838 15 1de Ștefania Băcanu şi Silviu Ghering

Atacul vascular ocular poate determina pierderea vederii la unul sau la ambii ochi, dacă pacientul nu consultă un medic specialist în primele ore de la apariția simptomatologiei. În urma unui astfel de accident, un vas de sânge se poate rupe, apar hemoragii și edem retinian, chiar și decolorarea papilară. Medicul oftalmolog Adriana Stănilă (foto) ne-a explicat ce înseamnă un accident vascular ocular, care sunt cauzele declanșatoare, cum se manifestă, cât este de dureros și ce este de făcut, astfel încât pacientul să nu își piardă vederea.

„Putem avea amputări sau scotoame în câmpul vizual”

- Ce e accidentul vascular ocular?

- Ca și în cazul accidentului vascular cerebral, unde este vorba despre vasele cerebrale, accidentul vascular ocular implică vasele din fundul ochiului, respectiv o hemoragie, ischemie, obstrucție, embolie sau tromboză, ce se întâmplă pe vasele ce irigă retina și coroida.

- Ce se întâmplă mai exact la nivelul ochiului?

- La nivelul ochiului, a retinei mai exact, se produce o tulburare în circulația sângelui prin vasele retiniene, respectiv artera și vena centrală a retinei sau pe unele ramuri ale lor.

- Există mai multe tipuri de accident vascular ocular? În funcţie de ce anume sunt stabilite?

- Da, există două tipuri de accident vascular: retinian arterial și venos. Vorbim despre obstrucția arterei centrale a retinei (ACR) sau a ramurilor ei, și de obstrucția venei centrale a retinei (VCR) sau a ramurilor ei. Atât artera, cât și vena au două ramuri, respectiv temporal și nazal care se divid la rândul lor în superior și inferior. Accidentul vascular se poate produce la orice nivel. În funcție de teritoriul afectat, putem avea tulburări de vedere parțiale sau chiar totale, precum și amputări sau scotoame (n.a. - pete) în câmpul vizual.

„Diabetul este o cauză declanșatoare”

838 15 2- Care sunt cauzele și, mai ales, care sunt cele mai întâlnite ce declanșează afecțiunea?

- Principalele cauze declanșatoare pot fi bolile sistemice, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială, obezitatea, bolile de sânge, bolile dismetabolice, sau afecțiunile locale, oculare, cum ar fi glaucomul primar cu unghi închis sau deschis, glaucomul neovascular, hipertensiunea intraoculară sau uveita hipertensivă. Toate aceste afecțiuni sunt implicate în declanșarea unui accident vascular ocular.

- Există afecţiuni care generează, în timp, accidentul vascular ocular?

- Da. Bolile care generează accidentul vascular ocular sunt aceleași care declanșează și accidentele vasculare cerebrale, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul, bolile de sânge (trombofilia, leucemia) sau alte boli sistemice.

„Este întâlnit mai frecvent la persoanele în etate”

- Vârsta, sexul sunt importante?

- Vârsta este importantă în atacul vascular cerebral, fiind mult mai frecvent la persoanele în etate, deoarece și bolile declanșatoare AVO sunt mai întâlnite la vârstele înaintate. Legat de femei și bărbați, nu am observat diferențe mari între cele două sexe.

- Cum se manifestă, ce simte pacientul care a suferit un atac vascular ocular?

- Pacientul, în cele mai multe cazuri, sesizează scăderea vederii, opacități flotante (muște zburătoare) în câmpul vizual sau amputări ale câmpului vizual până la pierderea totală a vederii în obstrucția de ACR (artera centrală a retinei). Atacul vascular ocular nu doare.

„Obstrucția arterei centrale este o urgență majoră”

- Poate fi vorba despre o afecţiune asimptomatică sau cu simptome întârziate?

- Afecțiunea poate fi asimptomatică doar când se produce în periferia fundului de ochi (FO), într-un sector restrâns, și este neglijată de pacient. Altfel, atacul vascular ocular este extrem de simptomatic, alertând persoana în cauză și determinând-o să se prezinte de urgență la oftalmolog.

- Deci, vorbim despre o urgenţă medicală, nu?

- Da, vorbim despre o urgență medicală oftalmologică. Obstrucția ACR (artera centrală a retinei) este o urgență majoră. Dacă nu se intervine rapid, în prima oră, leziunile cauzate de ischemia retinienă devin ireversibile, definitive. Obstrucția VCR (vena centrală a retinei) este, de asemenea, o urgență. Cu cât se intervine mai repede, cu atât complicațiile și sechelele sunt mai reduse. Etiologia, respectiv cauza declanșatoare a atacului vascular ocular, sunt important de descoperit și de tratat.

„Se manifestă prin durere, lăcrimare și roșeață”

- Ce riscuri există? Ce se poate întâmpla cu ochiul pacientului?

- Ochiul afectat poate rămâne fără vedere în cazul obstrucției ACR și cu complicații majore în cazul obstrucției VCR cum ar fi maculopatia, respectiv afectarea zonei centrale a vederii, apariția glaucomului neovascular (GNV) o formă de glaucom secundar cu evoluție nefavorabilă sau hemoragia în vitros (în interiorul ochiului) cu scăderea accentuată a vederii.

- Ochiul afectat se poate pierde?

- Da, ochiul se poate pierde complet, respectiv poate rămâne fără vedere, dar, uneori, este distrus și organic, când apar complicații greu de stăpânit, cum ar fi apariția glaucomului neovascular, atunci când ochiul nevăzător devine extrem de dureros, lăcrimos, roșu.

„Tratamentul bolii de bază este important”

- Dacă accidentul se produce la un singur ochi, ce posibilitate există ca şi celălalt ochi să fie afectat?

- În cazul bolilor sistemice, cum este diabetul neglijat, sunt frecvente cazurile în care sunt afectați ambii ochi, cazuri rare, dar dramatice. Pacientul trebuie să știe că tratamentul bolii de bază este important.

- Există şanse de salvare a ochiului? Care sunt acestea și în ce condiţii?

- Există șanse de salvare a ochiului. Ne străduim să salvăm ochiul funcțional sau cel puțin organic. Dacă pacientul se prezintă în timp util și este conștient de gravitatea bolii și cooperant, putem trata chiar și un GNV. În funcție de etiologie, strategia terapeutică este extrem de complexă. Prezentarea cât mai precoce la un examen de specialitate poate duce la rezultate mulțumitoare.

„Obstrucția VCR (vena centrală a retinei) este o urgență. Cu cât se intervine mai repede, cu atât complicațiile și sechelele sunt mai reduse“

„Trauma psihică este foarte mare“

- Ce implică un ochi mort păstrat? Sunt persoane pentru care scoaterea lui reprezintă o adevărată traumă…

- Nu scoatem un ochi nevăzător. Trauma psihică este foarte mare. Păstrăm orice ochi, tratăm durerea, lăcrimarea, disconfortul cu coliruri. Apelăm la laser, la intervenții chirurgicale în funcție de etiologie.

- Mai exact, pacientul poate trăi liniştit cu un ochi mort?

- Pacientul poate trăi fără un ochi, dar nu chiar liniștit. După pierderea vederii la un ochi, pacientul se adaptează la vederea monoculară abia după aproximativ șase luni.

„Accidentul vascular se poate produce la orice nivel. În funcție de teritoriul afectat, putem avea tulburări de vedere parțiale sau chiar totale, precum și amputări sau scotoame în câmpul vizual“