Main menu

header

de Călin Popa şi Adrian Barna

Copiii care cresc în aer liber, feriţi de ADHD

O cercetare de dată recentă, derulată în cadrul Universității Aarhus, din Danemarca, a pus în evidență faptul că micuții care cresc în aer liber, cu mai puțină tehnologie la dispoziție, sunt mai feriți de a dezvolta ADHD. Potrivit experților danezi, cantitatea de spațiu verde din jur este determinantă pentru riscul copilului de a dezvolta această tulburare de atenție. Oamenii de știință consideră în general că ADHD, afecțiune care are încă multe necunoscute, poate fi ereditară, dar și alți factori pot juca un rol în dezvoltarea acesteia.

Singurătatea agravează astmul

O echipă de experți de la University College, din Londra, a pus în evidență o legătură îngrijorătoare între singurătate și spitalizările vârstnicilor din cauza unor afecțiuni grave. Astfel, potrivit rezultatelor cercetării specialiștilor britanici, care au analizat o bază enormă de date ale unui studiu extins, persoanele singure riscă să ajungă la spital cu crize grave de astm și cu boli pulmonare. Izolarea duce la inactivitate, aceste persoane fumează mai mult și riscă depresia, iar atunci când apar probleme, întârzie foarte mult să se prezinte la medic.

Pauzele „mici şi dese“ stimulează productivitatea

Chiar dacă un angajat care face pauze dese de mică întindere își poate deranja șeful, acesta ar trebui să știe că în realitate acest tip de „decuplare” stimulează productivitatea, arată rezultatele unei cercetări derulate în cadrul Universității din Carolina de Nord. „Aceste pauze îi ajută pe angajați să iasă din letargia trezitului de dimineață sau din pasele proaste și să-și împrospăteze abilitățile profesionale pentru tot restul zilei. Luată la momentul potrivit, o pauză de cinci minute poate face o mare diferență pentru productivitatea ulterioară”, explică specialistul Sophia Cho.