de Simona Soare Ghișea şi Daniel Alexandrescu
Un sărut vă poate schimba fundamental viaţa. Nu ne referim aici la cazul fericit în care el reprezintă începutul unei relaţii de dragoste împlinitoare, ci la partea mai puțin plăcută a acestei apropieri fizice. Mai exact, după un astfel de gest banal, vă puteți alege cu boli severe. Deși un sărut durează aproximativ zece secunde, este timp suficient pentru transferul a nu mai puțin de 80 de milioane de bacterii şi nenumărate virusuri, atrag atenţia medicii infecţionişti. Prin urmare, ar trebui să ne alegem doar parteneri care sunt cu analizele medicale la zi.
Mononucleoza se manifestă precum gripa
Potrivit specialiștilor, există o listă de boli pe care le puteți contacta în urma unui lucru aparent inofensiv precum sărutul. În primul rând, orice virus de tipul celor care provoacă răceala sau gripa, precum și virusul SARS-CoV-2, se transmit, în mod sigur, prin intermediul sărutului. Vestea şi mai proastă este că vă puteți îmbolnăvi chiar dacă ați ţinut buzele lipite, pentru că infecția se transmite pur şi simplu stând la mică distanţă în faţa unei persoane bolnave, care tuşeşte ori strănută, sau atingând o suprafaţă contaminată şi ducând apoi degetele la gură sau la nas. Prin urmare, desele spălări pe mâini și evitarea sărutului cu persoane în care nu aveți încredere că sunt cu analizele la zi sunt foarte importante în prevenirea acestor boli contagioase, atrag atenţia medicii. Supranumită şi „boala sărutului”, mononucleoza infecțioasă este provocată de virusul Epstein-Barr, iar simptomele acesteia sunt similare gripei: febră, dureri în gât, dureri musculare şi dificultăţi la înghiţire. Cele mai susceptibile să contracteze virusul sunt persoanele cu vârste cuprinse între 15 şi 30 de ani. Nu există tratament pentru mononucleoză, cu excepția repausului la pat, hidratării şi medicamentelor contra durerilor, care vă ajută să supravieţuiți celor aproximativ două luni cât durează de regulă infecţia.
Virusul herpetic rămâne toată viața în corp
O altă infecție ce se transmite ușor este cea cu virusul herpetic (Herpes simplex), ce afectează circa jumătate dintre americani, care l-au contractat înainte de împlinirea vârstei de 20 de ani, potrivit studiilor. Dacă sunteți purtătorii acestui virus, vă puteți infecta imediat partenerii, precum și copiii, doar în urma unui simplu pupic. Contaminarea are loc înainte ca leziunea să apară bine conturată. Simptomele infecției sunt evidente: mâncărime, senzaţie de arsură în zona în care urmează să apară leziunea, posibilă durere în gât, febră şi salivaţie abundentă. De regulă, herpesul apare la nivelul gurii și buzelor. Mai grav este că o simplă trecere a mâinii peste față, urmată de atingerea organelor genitale, poate muta infecţia în această zonă de pe corp. De asemenea, herpesul oral poate fi răspândit la organele genitale prin intermediul sexului oral. Virusul herpetic rămâne toată viaţa în organism, această infecţie fiind incurabilă, ţin să precizeze medicii. Tot din familia herpesurilor care se transmit prin salivă face parte și Citomegalovirusul. Majoritatea dintre noi avem anticorpi care luptă împotriva acestuia, dar nu putem fi siguri niciodată dacă ne-am infectat sau nu, pentru că adulţii sănătoşi și copiii nu au simptome. Infectarea se produce şi prin sânge, urină, spermă, devenind o reală amenințare pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit. Febra, oboseala, durerile musculare sunt cele mai întâlnite simptome, însă nu sunt excluse nici pneumonia, encefalita sau problemele de vedere.
Meningita bacteriană, mai periculoasă decât cea virală
Streptococul de grupa A, localizat la nivelul căilor respiratorii, în mucusul din nas şi gât, poate fi luat atât prin sărut, cât şi prin folosirea veselei. Tratamentul constă în administrarea de antibiotice. Meningita este o altă boală extrem de periculoasă, ce se poate lua prin sărutul cu un partener bolnav. Unele cazuri de meningită sunt cauzate de bacterii, iar alte forme apar din cauza unor virusuri, inclusiv virusul Herpes simplex. Este important de menționat că meningita se transmite, de regulă, de la persoanele care transportă acești microbi la nivelul gâtului sau nasului, dar care nu suferă neapărat de boala în sine. Spre deosebire de varianta virală, meningita bacteriană este mai periculoasă. Semnele care ar trebui să vă alarmeze sunt gâtul înțepenit, febra, vărsăturile și durerile de cap. Meningita bacteriană acută poate fi letală, dacă nu ajungeți repede la spital și dacă boala nu este tratată de urgență prin administrarea intravenoasă de antibiotic.
Infecția cu HPV crește riscul mai multor tipuri de cancer
În plus, prin sărut se poate transmite o bacterie ce provoacă gingivită și carii dentare. Fiecare om are o floră naturală bacteriană în mediul oral. Când cineva are o igienă precară, anumite bacterii din jurul țesutului gingiilor pot deveni amenințătoare. O bacterie, ce se poate transmite prin sărut, duce la apariția gingiilor roșii și inflamate, care sunt specifice gingivitei. În acest caz, cea mai sigură metodă să vă protejați este igiena orală excelentă. Nu uitați că este esențial să vă spălați pe dinți de cel puțin două ori pe zi, să folosiți apă de gură și ață dentară mai ales înainte de culcare. Unele infecții transmise prin salivă, în timpul sărutului, tusei și strănutului, pot fi deosebit de periculoase. Infecţiile cu streptococ, candida, precum și cele cu virusurile gripale și paragripale, pot fi transmise prin intermediul salivei. Virusul Papilloma uman (HPV) se ia rapid prin sărut, întrucât contaminarea se realizează prin contactul cu pielea persoanei infectate. Acest virus poate fi responsabil de apariţia cancerului de col uterin, anal, laringian și esofagian.
Poliomielita provoacă paralizie
O altă boală extrem de contagioasă, ce se poate lua prin sărut, este poliomielita. Odată ajuns în organism, virusul poliomielitic poate invada sistemul nervos și poate provoca paralizie. Pentru prevenirea poliomielitei există vaccin. Infecție virală, ce afectează glandele salivare, oreionul cauzează inflamație și se poate contracta inclusiv prin sărut. De asemenea, rubeola și varicela sunt boli contagioase care se transmit ușor de la o persoană infectată, prin strănut, tuse sau sărut. Alte boli ce se pot lua prin sărut sunt Ebola, Zika, febra dengue, febra galbenă și rabia. Virusurile hepatice B și C se transmit și ele prin sărut, însă în cazuri rare. De regulă, transmiterea are loc atunci când există leziuni sângerânde la nivelul cavității bucale.
Persoanele cu imunitate scăzută, cele mai predispuse la infecţii
Cei mai vulnerabili la infecţiile transmise prin salivă (sărut, tuse, strănut) sunt adolescenţii, tinerii, gravidele, pacienţii cu HIV și diabet zaharat. Un risc mai mare au și cei care folosesc des mijloace de transport în comun, personalul medical care vine frecvent în contact cu secreţii ale unei persoane infectate (medici şi asistenţi de laborator sau din cadrul secțiilor ORL și pneumoftiziologie), copiii din creşe, grădiniţe, şcoli. Pentru a vă menține sistemul imunitar în stare bună de funcționare, este important să aveți un partener stabil, să renunțați la fumat, să mâncați zilnic fructe și legume, să faceți sport în mod regulat și să păstrați o greutate corporală sănătoasă. De asemenea, nu exagerați cu alcoolul și dormiți cel puțin șapte ore pe noapte. În plus, este indicat să vă feriți de infecții, păstrând o bună igienă a mâinilor mai ales în timp ce pregătiți masa.