de Carmen Ciripoiu şi Daniel Şuta
A mutilat pacienții din India, a apărut în Europa și, recent, Rusia a înregistrat cazuri de infecție fungică rară și mortală. Specialiștii spun că afectează atât pacienții infectați cu coronavirus, cât și pe cei care au trecut deja prin boală. Tot ce trebuie să știți despre mucormicoză, ciuperca neagră care pare să pună stăpânire pe omenire, aflați în rândurile de mai jos.
Se instalează mai ales la persoanele cu un sistem imunitar scăzut
Potrivit șefului laboratorului de inginerie genomică de la Institutul de Fizică și Tehnologie din Moscova, biologul Pavel Volchkov, mucormicoza se răspândește mai ales în climatul subtropical umed. Conform informațiilor oferite de specialiști, boala se găsește și în locurile unde pacienții sunt tratați cu antibiotic pentru infecții bacteriene. Ce este această nenorocire necunoscută până acum? O infecție fungică extrem de puternică, care este cauzată de un grup de ciuperci parazite, respectiv mucormicetele. Acestea trăiesc mai ales în sol, unde se găsește materie organică aflată în descompunere, adică frunze și lemn putrezit. Boala se instalează în momentul în care o persoană intră în contact cu sporii de ciuperci din mediu. Toate formele de mucormicoză se produc însă cel mai frecvent la cei cu un sistem imunitar slăbit. Atenție! Ciuperca neagră poate să intre în organism dacă aveți chiar și o banală julitură, tăietură, arsură sau orice tip de altă leziune cutanată.
Poate distruge aproape orice parte din corp
Și mai grav este faptul că această infecție poate distruge aproape orice parte din corp, mai ales plămânii și sinusurile. O formă extrem de periculoasă este mucormicoza rinocerebrală, care se caracterizează printr-o infecție a sinusurilor ce se propagă în creier. Cel mai frecvent se îmbolnă- vesc persoanele care au diabet și nu iau medicația corespunzătoare. Există și mucormicoza pulmonară, care se întâlnește la persoanele suferinde de cancer sau care au făcut transplant de celule stem sau de organe. Cât privește mucormicoza gastrointestinală, cercetătorii susțin că este frecventă la bebelușii cu vârsta sub 1 lună. Când ciupercile pătrund în corp prin leziunile pielii vă puteți confrunta cu mucormicoza cutanată, iar când infecția se răspândește în sânge, cum este cazul mu- mormicozei diseminate, este afectată splina, inima și pielea. La capitolul simptomatologie, la început pacientul începe să aibă febră, apoi dureri de cap, congestii nazale, tuse, respirație îngreunată, ulcerații cutanate și, în cazuri mai grave, este posibilă alterarea stării mentale. Ulterior, pot apărea și umflături, piele întunecată, ulcerații.
Necesită extirparea tuturor țesuturilor afectate
Ciuperca neagră este atât de distrugătoare încât, pentru a avea șanse de supraviețuire, pacienților le sunt extirpate toate țesuturile afectate. Astfel, au existat cazuri în care unii bolnavi și-au pierdut unul sau ambii ochi, iar alții părți ale țesutului nazal. Este posibil să aveți mucormicoză și să nu aveți habar. De aceea, mergeți la medic pentru orice tip de infecție care vi se pare suspectă. Boala este diagnosticată prin examinarea unui eșantion de țesut în laborator sau, după caz, prin colectarea unui eșantion de flegmon. Conform datelor publicate de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite mucormicoza are o rată de mortalitate de 54%. Aceasta variază însă în funcție de starea de sănătate a pacientului şi de partea corporală afectată de ciuperca neagră.
Nu se transmite de la om la om
Există însă și o veste bună. Potrivit „The Moscow Times”, experții au subliniat că mucormicoza nu se transmite de la om la om. Pe de altă parte însă, într-un articol publicat în revista „Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews”, oamenii de știință susțin că nivelul mic de fier, concentrațiile scăzute de oxigen, inclusiv spitalizarea prelungită şi conectarea la ventilatoare mecanice, creează un mediu ideal pentru instalarea acestei boli extrem de rare și de periculoase. Cât privește tratamentul recomandat în această cumplită afecțiune, acesta se bazează în cazurile ușoare pe medicație antifungică. Pentru a preîntâmpina instalarea mucormicozei, specialiștii vă avertizează să evitați cât mai mult posibil orice zonă aflată în construcție. Dacă aveți o rană, dezinfectați-o imediat folosind apă și săpun.
Infecţii provocate de fungii mai puţin cunoscute
Există un număr mare de boli fungice, a căror diversitate a speciilor depinde de tipul de ciupercă care le-a provocat. Când o persoană este infectată cu ciuperca numită trihofitonă roșie, atât pielea piciorului, cât și zonele interdigitale ale extremităților inferioare și superioare și plăcile de unghii sunt afectate. Uneori afecțiunea cuprinde și pielea de pe cap. De asemenea, microsporia este o infecție pe pielea corpului dată de ciupercile microsporum. Tricofiția este o boală contagioasă provocată de o ciupercă la nivelul corpului, părului şi unghiilor, fiind indusă de dermatofiți precum Tricophyton. Cât privește pitiriazisul versicolor sau tinea versicolor, aceasta este cauzată de o ciupercă care face ca pielea să capete un aspect solzos, cu multe cruste. Ciuperca Malassezia este cea care provoacă boala, un tip de drojdie găsită pe suprafața pielii. Predispuși la infectarea cu ciuperci sunt persoanele care au SIDA, alergii, tulburări ale sistemului imunitar, avitamoniză și hipovitaminoză, boli ale sistemului nervos, invazii de viermi, exces de transpirație. La copiii cu vârsta mai mare de 5 ani, micozele sunt asociate cu disbioză intestinală. Ciupercile trăiesc peste tot. De aceea trebuie să vă protejați crescând imunitatea și implementând reguli de igienă personală. De asemenea, casa trebuie să fie mereu curată, pantofii dezinfectați când intrați în casă, ca și obiectele de uz personal.