de Ştefania Băcanu şi Adrian Barna
Pentru mulţi, sportul este o necesitate pe termen scurt. Fie că vor să slăbească rapid, fie că au nevoie de un tratament intens pentru anumite activităţi, sau se recuperează după o traumă suferită. În realitate, însă, sportul ar trebui să fie, pentru toţi, un mod de viaţă, pentru că, doar cu mişcare constantă ajutăm mintea, organismul şi îi susţinem sănătatea pe termen lung. Tarek Nazer (medalion), medic specialist Ortopedie-Traumatologie, la Clinica Masaya, ne-a explicat impor- tanţa sportului, ce riscuri implică, dacă nu este efectuat corect şi cum putem face mişcare fără să ne uzăm corpul.
„Problemele pot fi de natură cardiacă”
- Cât de mult ajută sportul la întreţinerea şi întărirea organismului?
- Sportul ajută organismul şi previne multiple probleme de sănătate care pot apărea din cauza atrofiei musculare şi a sedentarismului, însă poate fi şi dăunător, dacă se suprasolicită şi nu se face sub îndrumarea unui specialist, în aşa fel încât să se potrivească cu biotipul vostru şi cu starea personală de sănătate. De asemenea, să respectaţi regulile de încălzire şi cele de prevenţie pentru a obţine un rezultat bun şi a preîntâmpina apariţia unor afecţiuni care se dezvoltă din cauza greşelilor efectuate în timpul sportului.
- Totuşi, există o serie de afecţiuni care apar la sportivii de performanţă...
- La sportivii de performanţă este puţin mai diferit. Ei au un organism care s-a adaptat foarte bine cu sportul pe care îl efectuează, iar parametrii lor diferă faţă de o persoană obişnuită care efectuează un sport ca un amator. De aici pornesc şi cele mai frecvente probleme care pot apărea la persoane în vârstă de 40-50 ani, care nu au făcut sport toată viaţa şi, imediat când se apucă, vor să participe la maratoane şi tot felul de alte activităţi care necesită pregătire adecvată şi un nivel anume de antrenament. Problemele pot fi de natură cardiacă (aritmii, hipertensiune, dureri retrosternale) sau musculo-scheletale (tendinite, rupturi musculare, entorse).
„Ridicarea greutăţilor mari afectează coloana”
- Care sunt cele mai solicitante sporturi?
- Sporturile de anduranţă mare sunt cele mai solicitante şi necesită o pregătire fizică foarte bună, unde consumul de oxigen, dar şi arderile, sunt maxime, cum ar fi atletismul, fotbalul, baschetul şi, mai ales, sporturile de contact, unde pot apărea diferite leziuni musculo-scheletale: box, karate sau lupte.
- De exemplu, hernia de disc, în cazul sportivilor, când şi de ce apare?
- Problemele la nivelul coloanei (protuzii, hernii sau alte probleme ale coloanei) apar cel mai frecvent din cauza mişcărilor care implică ridicarea unei greutăţi mari (haltere, culturism, aruncarea discului) mai ales dacă nu aveţi echipamente de protecţie şi centură lombară folosită adecvat.
- Care sunt simptomele şi cum se diagnostichează?
- Nu întotdeauna trebuie să aşteptaţi să aveţi dureri mari sau simptome neurologice (parestezii sau furnicături) pentru a vă prezenta la medic, pentru o evaluare. Trebuie să mergeţi imediat, la apariţia primelor simptome de disconfort în timpul mişcărilor sau a unei senzaţii de amorţeală care merge spre membrele superioare/inferioare. Acestea pot fi primele semne de existenţă a unei forme incipiente de protuzie sau hernie de disc.
„Exerciţiile de streching şi înotul sunt recomandate ca metode de tratament”
- În ce condiţii mai poate face sport un pacient cu hernie de disc?
- Persoanele cu diagnostic clar de hernii au restricţii, în funcţie de gradul de avansare a afecţiunii, şi aici vorbim despre restricţii la anumite sporturi, nu la toate tipurile. Cel mai frecvent, se evită acelea care implică ridicarea unei greutăţii sau care solicită coloana în mod special. Însă, exerciţiile de streching şi înotul sunt recomandate ca metode de tratament, în cele mai multe cazuri.
- Dar în cazul leziunilor musculare? Când trebuie să se oprească şi când poate relua activitatea?
- Imediat ce resimţiţi o durere, o trosnitură sau o senzaţie de tăiere, trebuie să opriţi activitatea sportivă imediat, să încercaţi să nu folosiţi membrul afectat şi să vă prezentaţi la doctor pentru o examinare clinică şi investigaţii imagistice, acolo unde e cazul, pentru a confirma diagnosticul şi a urma tratamentul potrivit afecţiunii suferite.
„Durerile de călcâi se instalează din cauza suprasolicitării la nivelul fasciei plantare”
- Ce indică durerile de spate?
- Durerile de spate pot ascunde mai multe probleme care sunt legate de structurile anatomice ale coloanei (vertebre, discuri, musculatura paravertabrală, nervi) sau cele învecinate (dureri costale, probleme ale şoldurilor şi bazinului). O examinare clinică atentă poate să identifice natura durerii şi, apoi, se recomandă investi- gaţiile imagistice necesare pentru confirmarea diagnosticului.
- O simplă durere în călcâi poate ascunde o afecţiune?
- Durerile de călcâi apar, de cele mai multe ori, din cauza unei suprasolicitări la nivelul fasciei plantare care determină inflamaţia. Se regăseşte mai des la persoanele care fac atletism, mai ales dacă nu au încălţăminte adecvată. Tratamentul, de obicei, implică un antiinflamator şi proceduri de fizioterapie şi kinetoterapie care ajută la reducerea inflamaţiei.
„Este nevoie de control periodic la şase luni”
- În cazul accidentelor sportive, care sunt cele mai frecvente?
- Depinde de sportul efectuat. Atunci când vorbim despre fotbal, baschet sau schi, cele mai frecvente sunt entorsele de gleznă, ruptura de ligament încrucişat anterior, leziunea de menisc. Când vorbim despre volei, tenis, handbal, apar probleme la nivelul coatelor (tendinite) sau rupturi ale coafei rotatorie la nivelul umărului.
- S-au înregistrat și cazuri de deces în timpul activităţilor sportive... Cum putem evita astfel de situaţii?
- Moartea subită apare la sportivii de performanţă. Este foarte greu de evitat, că nu prea dă semne cu mult timp înainte. De aceea, este nevoie de control periodic la şase luni, pentru a preveni apariţia unor probleme necontrolate şi, la fel de important, să nu suprasolicitaţi organismul.
„Masa musculară reduce presiunea asupra articulaţiilor“
- Practic, sportul ne uzează organismul?
- Atunci când exageraţi sau faceţi sport de performanţă, puteţi suferi ulterior de probleme articulare, din cauza suprasolicitării. În schimb, când faceţi sport în limite normale şi fără să depuneţi un efort extraordinar, nu riscaţi apariţia unor probleme articulare pe viitor!
- Ca o concluzie, este mai bine cu sport sau fără sport?
- Categoric şi fără discuţii, este mai bine cu sport. Dacă vă antrenaţi între 30 şi 60 de minute pe zi, creşteţi masa musculară, care vă ajută la susţinerea şi reducerea presiunii asupra articulaţiilor, evitaţi traumatismele, îmbunătăţiţi circulaţia sangvină şi preveniţi apariţia infarcturilor.