Main menu

header

846 14 2de Călin Popa şi Adrian Barna

Foarte multe persoane au o fobie față de ace și evită să se vaccineze antigripal. Specialiștii americani au reușit să dezvolte o formulă de spray nazal, care se adresează tuturor tulpinilor gripei și ar putea fi de folos și în combaterea altor agenți patogeni, inclusiv împotriva SARS-CoV-2.

Formulă cu protecție încrucișată

Oamenii de știinţă de la Universitatea din Atlanta, Georgia, au dezvoltat o formulă de spray nazal care oferă o protecție largă și speranța unei apărări eficiente împotriva formelor potențial letale ale virusului gripal. Spray-ul conține o proteină numită hemaglutinină recombinantă, care „trăiește” pe suprafața virusurilor gripale și este esențială pentru capacitatea acestor patogeni de a provoca infecții. În același timp, dat fiind faptul că virusul gripal poate evolua și „învăța” să se protejeze rapid împotriva medicamentelor, noul spray este menit să rezolve și această problemă, care impune schimbarea formulelor de vaccin antigripal cu fiecare nou sezon. „Cercetările noastre deschid o nouă cale pentru dezvoltarea vaccinurilor gripale intranazale, fără ac și simplificate logistic, pentru protecție încrucișată”, explică expertul Baozhong Wang, autor al cercetării.

Nanoparticulele stimulează răspunsul imun

Spray-ul administrează nanoparticule în nas pentru a stimula sistemul imunitar. Cum vaccinurile actuale pot să nu fie eficiente împotriva tulpinilor nepotrivite, spray-ul nazal se poate dovedi o strategie deosebit de promițătoare. Practic, acestea previn infecția la locul-cheie. De asemenea, formula de spray poate stimula răspunsurile imune sistemice în tot corpul. „În timp ce vaccinurile convenționale împotriva gripei induc predominant răspuns de la anticorpi, cele mai recente cercetări indică faptul că reacția celulelor T pulmonare este indispensabilă pentru o protecție optimă împotriva infecției cu gripă”, adaugă Wang. În testele efectuate pe animale de laborator și pe celule umane cultivate, spray-ul a produs anticorpi, iar nanoparticulele au îmbunătățit semnificativ răspunsurile imune la nivelul mucoaselor și în corpul exemplarelor supuse experimentelor. Reacția robustă înregistrată a conferit, de asemenea, protecție împotriva diferitelor tulpini de virus. Pe lângă faptul că se evită înțeparea și crește eficiența, această nouă formulă de spray nazal diminuează masiv deșeurile biologice.

„În studiul nostru, am evidențiat pentru prima dată că nanoparticulele au avut un efect adjuvant puternic în stimularea răspunsurilor imune ale vaccinurilor intranazale“ doctor Chunhong Dong, Universitatea Georgia, SUA