Main menu

header

847 13 1de Simona Lazăr

Potrivit unui nou studiu american, SARS-CoV-2 afectează celulele din gură. Această constatare ar putea explica pierderea gustului observată la unele persoane cu COVID-19. Cercetătorii de la American Dental Association Science and Research Institute și de la Universitatea din Carolina de Nord dezvăluie că gura noastră ar putea fi calea principală de infecție cu COVID-19.

Detectat în țesuturile bucale

Doctor Kevin Byrd, director de cercetare orală și craniofacială, a declarat: „Unul dintre lucrurile pe care le-am auzit cel mai mult în studiile de caz COVID-19 a fost că oamenii au avut simptome neobișnuite în gură: pierderea gustului, dar, în plus, și uscarea gurii”. Papilele gustative sunt adeseori afectate, „ceea ce ne-a determinat să vedem dacă aceste locuri din gură au fost infectate cu noul coronavirus”. Oamenii de știință au analizat probe de la câteva zeci de persoane cu COVID-19. După ce au studiat ARN-ul din celulele din gura lor, au descoperit că glandele salivare, limba și amigdalele au transportat mai mult ARN legat de proteinele de care are nevoie coronavirusul pentru a infecta celule, precum receptorii ACE2 și enzima TMPRSS2.

Cale de infecție și incubator pentru boală

„Studiul nostru arată că gura este o cale de infecție, precum și un incubator pentru SARS-CoV-2”, confirmă autorul principal al studiului. După examinarea pacienților care au murit din cauza COVID-19 s-a constatat că celulele din glandele salivare, amigdalele și limba au prezentat mai multe dovezi ale infecțiilor. Glandele salivare minore sunt împrăștiate în cavitatea bucală și sunt responsabile pentru o medie de 10% din producția de salivă, fiind și principala sursă a virusului în salivă.

Pierderea gustului, explicată

Cu cât virusul este mai prezent în celulele din gură, cu atât este mai probabil ca pacientul să sufere de pierderea gustului și a mirosului. Autorul principal al lucrării specifică: „Infecția celulelor gurii de către SARS-CoV-2 ar putea duce la modificări ale producției sau ale calității salivei, ceea ce ar explica simptomul pierderii gustului întâmpinat de mulți pacienți cu COVID-19”. Pe de altă parte, persoanele asimptomatice pot transporta o mulțime de particule virale în saliva lor. Virusul a fost găsit în saliva a două persoane asimptomatice, la 14 zile de la prima lor analiză pozitivă, asta deși persoanele aveau deja rezultate negative pentru COVID-19, cu probele luate din nas și din gât. Se pune întrebarea dacă nu cumva probele din nas și din gât nu sunt suficiente și trebuie să se prevaleze și salivă și să se țină cont și de rezultatul analizei acestei probe.

Ne protejează apa de gură?

Oamenii de știință au emis ipoteza că apele de gură ar putea proteja împotriva SARS-CoV-2. Componentele produsului antiseptic ar oferi proprietăți virucide, făcând posibilă reducerea încărcăturii virale din picăturile de salivă emise de pacienți. „Sars-CoV-2 este un virus caracterizat printr-o membrană lipidică externă derivată din celula gazdă. Formulele de apă de gură existente perturbă această membrană lipidică”, adaugă autorii studiului. Au fost studiate efectele principalelor ingrediente ale apelor de gură - etanol, clorhexidină, clorură de cetilpiridiniu, peroxid de hidrogen și iod de povidonă - asupra coronavirusului. S-a constatat că o gargară cu apă de gură de 30 de secunde ar putea dezactiva 99,9% dintre coronavirusurile umane. Cu toate acestea, cercetătorii nu garantează că acesta este un remediu.