de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
Persoanele care suferă de orbire s-ar putea bucura de restabilirea unui grad sporit de vedere datorită noilor implanturi retiniene, inovatoare, alimentate cu energie solară.
Câmp vizual dublat
La nivel global, există 32 de milioane de persoane care suferă de orbire, dintre care aproximativ 13% au pierdut celulele retiniene sensibile la lumină. Tratamentul actual include implantarea unei „retine” capabile să stimuleze celulele, dar acest sistem produce rezultate slabe, iar purtătorii sunt în continuare considerați nevăzători din punct de vedere juridic. „Pentru a duce ceea ce este considerat o viață normală, o persoană care suferă de orbire trebuie să recupereze un câmp vizual de cel puțin 40 de grade, dublul rezultatului obținut în prezent”, afirmă expertul Diego Ghezzi, de la Facultatea de Inginerie a Institutului de Tehnologie din Lausanne. Noul implant de retină propus de cercetătorii elvețieni este fără fir, flexibil și conține pixeli fotovoltaici. Echipa menționează rezultate semnificativ mai bune, pacienții testați câștigând un câmp vizual de 46 de grade și o rezoluție îmbunătățită.
Material flexibil, capabil de pliere
În timp ce modelele actuale includ electrozi care acoperă suprafața retinei, care stimulează celulele sensibile la lumină în funcție de cantitatea și lungimea de undă a luminii și care sunt conectați la o pereche de ochelari cu o cameră și un microcomputer, noul implant implică și utilizarea unei camere, și a unor ochelari, dar pixelii fotovoltaici înlocuiesc firele. Mărirea câmpului vizual contribuie la îmbunătățirea calității imaginii, precum și la stimularea celulelor din retină care sunt mai sensibile la lumină. „Incizia trebuie să fie cât mai mică posibil, pentru a se evita deteriorarea țesutului”, spune specialistul Naïg Chenais. Pentru a obține acest rezultat, echipa a ales un material flexibil, capabil de pliere în timpul procedurii, ceea ce permite chirurgilor să implanteze modelul mai mare fără a face o incizie mai largă. „Deoarece polimerul este flexibil, implantul se poate îndoi până la curbura ochiului și poate fi în contact mai mare cu ganglionii retinieni”, detaliază cercetătorul Marta Airaghi Leccardi. Materialul polimeric transparent folosit nu este toxic și este utilizat pe scară largă în domeniul medical.
Testele inițiale cu noul implant s-au dovedit de succes, dispozitivul nefiind toxic pentru organism și contribuind a îmbunătățirea semnificativă a vederii celor care au trecut prin procedură
Dispozitiv fără fir
Implantul fără fir a fost posibil prin utilizarea pixelilor fotovoltaici, care sunt alimentați cu energie solară. Ei creează curentul electric produs de electrozi și nu au nevoie de o sursă externă de energie pentru acest rezultat. Camera mărește lumina, care apoi este trimisă la pixelii fotovoltaici. Aceștia sunt mai mici decât electrozii, ceea ce înseamnă că un singur implant conține mai mulți pixeli decât electrozii din modelele anterioare, fapt care contribuie la creșterea clarității imaginii și a câmpului vizual. „Pixelii vor reacționa doar la semnale luminoase care îndeplinesc anumite cerințe în ceea ce privește intensitatea, durata și lungimea de undă. Numai lumina naturală nu este suficientă”, adaugă Ferlauto.