Main menu

header

854 12 1de Ştefania Băcanu şi Flori Pintea

Veste bună pentru femeile din România care vor o metodă contraceptivă sigură, de ultimă generaţie! Steriletul sferic este o variantă intrauterină, fără hormoni, cu o eficienţă de până la 99%. Acesta este primul şi singurul în formă de sferă, ceea ce înseamnă că se adaptează fiziologic la forma uterului. Medicul ginecolog Claudia Mehedinţu ne-a vorbit despre această nouă variantă care împiedică apariţia unei sarcini nedorite, ne-a explicat cum acţionează, ce alte avantaje prezintă şi care sunt diferenţele dintre aceasta şi steriletul clasic.

„Protecția oferită are o eficiență de peste 99%”

- Doamna doctor, care sunt metodele de contracepţie?

- Metodele de contracepție se clasifică în metodele chirurgicale, adică sterilizarea feminină şi masculină (vasectomia) sunt metodele cele mai eficiente de contracepţie, alături de dispozitivele intrauterine, cum ar fi steriletul sferic, și implanturile cu progesteron. Apoi, metodele hormonale, contraceptivele orale combinate (COC, sunt preparate ce conțin estrogen şi progesteron), pilule ce conțin doar progesteron, contraceptive injectabile numai cu progesteron, implantul subdermic cu progesteron și inelul vaginal ce conține estrogen şi progesteron. Tot aici intră dispozitivele intrauterine cu eliberare de cupru sau de progesteron. În ceea ce priveşte metodele contraceptive de barieră, acestea sunt prezervativele pentru bărbați, iar pentru femei, diafragma, spermicidele. La metodele naturale intră amenoree de lactație, coitus interruptus, metoda calendarului sau abstinenţa periodică, iar ca şi contracepţie de urgență, sunt combinatele estroprogestative şi contraceptive pe bază de progesteron.

- Ce este steriletul sferic pe care l-aţi menţionat? E diferit de cel clasic?

- Steriletul sferic reprezintă o nouă generație de dispozitive intrauterine fără hormoni, pe bază de cupru. Acesta funcționează pe același principiu ca și alte dispo- zitive intrauterine. Steriletul descarcă ioni de cupru care au un efect toxic, precoce, pe spermatozoid şi pe ovul și întreține o reacţie inflamatorie sterilă la nivelul mucoasei uterine (endometru). Astfel, este împiedicată implantarea sarcinii. Prezenţa cuprului în mucusul cervical inhibă penetrarea și ascensionarea spermatozoizilor prin col în cavitatea uterină și, de asemenea, inhibă transportul ovulului dinspre trompă înspre cavitatea uterină. Nu în ultimul rând, steriletul sferic ocupă o suprafaţă importantă din cavitatea uterină, diminuând şansele implantării sarcinii. Astfel, protecția oferită de steriletul sferic are o eficiență de peste 99%, împiedicând apariţia unei sarcini nedorite pe o perioadă de până la cinci ani.

„Forma acestuia se adaptează ideal constituţiei uterului”

854 12 2- Din ce material este făcut?

- Steriletul are o formă sferică 3D, fără margini ascuțite, care, în mod fiziologic, se adaptează la forma uterului. Acesta este alcătuit dintr-un aliaj de înaltă tehnologie cu memoria formei - nitinol, acoperit cu polimer și 17 perle din cupru pur.

- Prin ce se diferenţiază de steriletul clasic?

- Diferența dintre steriletul sferic și cel clasic în forma de T o reprezintă chiar forma acestuia, specială, adică sferică 3D, ce se adaptează ideal constituţiei uterului și minimizează riscul rănirii și al iritației. Utilizarea aliajului de nitinol într-un dispozitiv intrauterin este unică, chiar dacă acesta este folosit cu succes de peste 20 de ani în compoziția altor implaturi medicale.

„Trebuie să ţinem cont de vârsta pacientei”

- Care sunt cele mai utilizate metode de contracepţie în România?

- Pe piața din țara noastră există o mulțime de metode contraceptive la care româncele pot apela. Cele mai folosite sunt: metoda calendarului, care are cea mai mică eficienţă în evitarea unei sarcini nedorite (65%-80%), însă rămâne un tip de contracepţie folosit de foarte multe femei. Apoi, coitus interruptus, o metodă prin care penisul se retrage din vaginul partenerei înainte de ejaculare. Rata de prevenție este de până la 75%. Contraceptivele hormonale (pilula contraceptivă, inelul vaginal, injecțiile/ implanturile/ plasturii hormonali), dispozitivele intrauterine (steriletul din cupru sau cele hormonale cu progesteron), metode contraceptive de barieră, prezervativele pentru bărbați sau, cum am mai zis, diafragma şi spermicidele pentru femei, şi nu în ultimul rând, metode contraceptive de urgență, adică pilula de a doua zi.

- În funcţie de ce criterii, aspecte trebuie alese?

- Atunci când alegem o metodă de contracepție, trebuie să ținem cont de mai multe aspecte: vârsta pacientei, statusul marital, dacă are sau nu un partener stabil, dacă are sau nu copii, dacă își mai dorește sau nu copii, sunt importante afecțiunile medicale de care suferă aceasta, eventuale anomalii uterine congenitale sau dobândite, dacă este sau nu fumătoare, dacă are alergie sau hipersensibilitate la componentele produsului, sau dacă are ori nu contraindicație la folosirea anumitor metode contraceptive.

„Steriletul sferic funcționează pe același principiu ca și alte dispozitive intrauterine. Descarcă ioni de cupru care au un efect toxic, precoce, pe spermatozoid şi pe ovul, și întreține o reacţie inflamatorie sterilă la nivelul mucoasei uterine“

„Steriletul nu poate fi folosit de femeile însărcinate, de cele care au o formă anormală a uterului, suferă de afecțiuni ale colului uterin sau au alergie la unul dintre materialele componente“

„Dintre cele mai sigure, menţionăm implanturile contraceptive“

- Sunt multe variante de contracepţie, dar care sunt cele mai sigure?

- Cele mai sigure metode de contracepție sunt, practic, metodele cele mai eficiente în prevenirea unei sarcini nedorite, cu o rată de eșec mai mică de 2 la 100 de paciente, în primul an de utilizare. Acestea asigură cea mai lungă perioadă de contracepție după inițiere și necesită cele mai puține reveniri la control. Vorbim despre dispozitivele contraceptive intrauterine, implanturile contraceptive și metodele chirurgicale (sterilizarea masculină și cea feminină).

- Ce recomandaţi dumneavoastră?

- Alegerea unei metodei contraceptive este individualizată pentru fiecare pacientă în parte, în funcție, bineînțeles și de dorința acesteia. După o anamneză completă, examen fizic general, consultul ginecologic și investigațiile praclinice, aleg metoda optimă de contracepție adecvată fiecărei femei.

- Siguranţa protejării pe care o oferă metodele de contracepţie depind, cumva, şi de perioada în care se întreţine raportul sexual (înainte de menstruaţie, după menstruaţie, după sarcină)?

- Este bine să nu ne bazăm pe aceste aspecte și să alegem o metodă de contracepție care să asigure un nivel ridicat de protecție împotriva unei sarcini nedorite.