de Călin Popa şi Mihaela Cotîrnea
Una dintre cele mai surprinzătoare descoperiri recente ale experților americani este existența unui sistem nervos propriu, capabil să ia decizii independente, la nivelul intestinelor. Această noutate pune într-o lumină complet nouă importanța acestei rețele pentru întregul organism și pentru starea de sănătate.
Mii de neuroni și rețea de suport
Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan au făcut o descoperire uimitoare despre un sistem nervos separat al intestinului uman, care în sine este plin de surprize pentru specialiști. „Majoritatea oamenilor nici măcar nu știu că au așa ceva în intestine. Este ca un al doilea creier, o rețea extinsă de neuroni și rețeaua care îi leagă”, explică profesor Brian Gulbransen. Concret, arată experții, numărul de celule specializate ale sistemului nervos din intestine este echivalent cu câte astfel de celule există în creierul unei pisici. Practic, echipa de specialiști a demonstrat faptul că celulele din rețeaua de suport joacă un rol activ în sistemul nervos al intestinelor. În cercetările publicate de „Proceedings of the National Academy of Sciences”, s-a pus în lumină faptul că această rețea acționează într-un mod foarte precis, pentru a influența semnalele purtate de circuitele neuronale.
Oportunități de tratare a sindromului colonului iritabil
Această descoperire ar putea ajuta la deschiderea drumului pentru noi tratamente pentru bolile intestinale, care afectează peste 15% din populația SUA și alte milioane de oameni din întreaga lume. De altfel, potrivit experților, companiile producătoare de medicamente sunt foarte interesate de rezultatele acestei cercetări. „Dacă acest sistem este perceput ca un computer, rețeaua de suport poate fi văzută ca o serie de cipuri care funcționează la periferie și care modulează sau modifică semnalul”, detaliază Gulbransen. Echipa de experți americani a pus în evidență faptul că rețeaua de suport a sistemului nervos de la nivelul intestinului ar putea deschide oportunități de tratare a sindromului colonului iritabil, o afecțiune care în prezent nu are un tratament standard. De asemenea, același strat ar putea fi implicat în alte abordări ale unor probleme de sănătate, inclusiv pe direcția motilității intestinale, tratându-se astfel constipația sau chiar o tulburare mai rară, cunoscută sub numele de pseudo-obstrucție intestinală cronică.
Sistemul nervos din intestine s-a dovedit remarcabil de independent, această parte a corpului își poate îndeplini multe dintre îndatoririle obișnuite chiar dacă devine deconectată de sistemul nervos central (studiu al Universității de Stat din Michigan, SUA)
„Primul creier“, cel din abdomen
Sistemul nervos din intestine determină propulsia de-a lungul colonului, comportându-se similar cu alte rețele neuronale din creier și din mă- duva spinării. Un studiu condus de profesorul Nick Spencer, de la Universitatea Flinders, din Adelaide, Australia, a pus în evidență faptul că acesta este de fapt „primul creier” și că a evoluat cu mult înaintea creierului din cutia craniană. Noile descoperiri au relevat informații inedite majore despre modul în care zeci de mii de neuroni din acest sistem comunică între ei pentru a determina straturile musculare să se contracte și să propulseze conținutul. „Sincronizarea activității între populații mari de neuroni este comună în sistemul nervos al multor animale vertebrate”, punctează Spencer.