de Ana Trifan
- Metode chirurgicale ce vă scapă de obezitate
Când nu aţi reuşit să obţineţi cu dietă, sport sau tratament medicamentos pierderea de kilograme pe care o doreaţi, puteţi lua în considerare şi o intervenţie chirurgicală sau endoscopică asupra stomacului. Un inel gastric, un balon fixat în stomac, care să vă dea mai rapid senzaţia de saţietate, sau chiar un bypass gastric vă pot ajuta să scăpaţi de obezitate. În acest număr, profesor doctor Nicolae Iordache (foto), şeful Secţiei de Chirurgie a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” din Bucureşti, ne explică ce înseamnă bypass-ul gastric şi cum rezolvă această intervenţie cazuri de obezitate, care, la prima vedere, par să fie sortite eşecului atunci când vine vorba despre metode de slăbit.O intervenţie complexă, dar eficientă
„Bypass-ul gastric este o intervenţie chirurgicală mai complexă, mai dificilă decât cea de inel sau de balon, de exemplu, în care cu ajutorul statlerelor (n.r. - dispozitive ce taie şi cos automat cu nişte capse) se taie stomacul, confecţionându-se un stomac mic în continuarea esofagului, restul stomacului rămânând pe loc, defuncţionalizat. A doua parte a operaţiei: la nivelul intestinului se face un montaj în forma literei Y, în care un ram al lui Y este dus şi legat cu stomacul pe care l-am creat noi iniţial, iar al doilea ram este cel care de fapt continuă stomacul defuncţionalizat cu duodenul în care se varsă sucurile pancreatice şi bila, şi se întâlnesc într-un trunchi comun, cel al Y-ului, după ce alimentele au străbătut de primul ram cam un metru şi jumătate”, explică profesor doctor Nicolae Iordache.
Grăsimea atacă din două părţi
Deodată, avem două mecanisme care vor ajuta în procesul de slăbire. Unul dintre acestea este cel de restricţie, căci avem un stomac foarte mic, iar, pe de altă parte, avem şi un mecanism de modificare a metabolismului, prin faptul că bila şi sucurile pancreatice se întâlnesc târziu cu alimentele. Procedura asigură o scădere mai mare în greutate şi funcţionează şi la pacienţii care nu se pot abţine de la dulciuri, de exemplu. Pentru că degeaba te duci la medic cu dorinţa de a-ţi instala un inel sau un balon intragastric dacă obiceiurile alimentare vin în contradicţie cu aceste dispozitive.
De exemplu, un inel care strânge stomacul nu va fi de mare folos în cazul obezului care mănâncă îngheţată sau ciocolată, deoarece o grămadă de calorii trec de inel, iar acesta nu-şi mai face datoria. „În momentul în care au făcut operaţia de bypass gastric, ei ajung să nu mai suporte dulciurile”, explică profesor doctor Nicolae Iordache, accentuând că o asemenea operaţie este foarte indicată pentru pacienţii care au diabet de tip II, prin faptul că, datorită modificărilor circuitului intestinal, se descarcă nişte hormoni ce cresc secreţia de insulină, pe de o parte, iar, pe de altă parte, măresc şi sensibilitatea celulei musculare la insulina eliberată de pancreas, iar în felul acesta duc la vindecarea sau la ameliorarea diabetului.
România, locul II în Europa la obezitate
Numărul de pacienţi români care solicită această operaţie este destul de important, mai ales că, din nefericire, conform mai multor cercetări, ţara noastră se situează pe locul 2 în Europa ca număr de obezi, după Grecia.
De vină sunt obiceiurile alimentare (consumul mare de carne de porc, de pâine şi de cartofi, în combinaţie cu carne), la care se adaugă regimul de viaţă dezordonat, ce presupune foarte puţină mişcare, statul foarte mult pe scaun, la birou, de exemplu.
Profesor doctor Nicolae Iordache atrage atenţia asupra problemelor legate mai ales de generaţia tânără, care tinde să renunţe la mişcare, pentru a sta în faţa computerului sau a televizorului. „Avem şi mulţi pacienţi tineri cu probleme de obezitate, dar, în general, încercăm să evităm operaţiile la vârste mai mici de 18 ani. Ne trebuie pacienţi suficient de maturi pentru a colabora cu noi, în ceea ce priveşte respectarea anumitor comportamente alimentare”, explică profesor doctor Nicolae Iordache. Există însă şi pacienţi care doresc să apeleze la dispozitive sau operaţii, deşi se încadrează în limita normală de greutate. „Vorbim despre paciente care speră ca prin aceste intervenţii să poată practica anumite meserii, cele specifice modellingului, de exemplu. Multe femei ajung obsedate de faptul că nu reuşesc să-şi menţină o greutate normală decât cu ajutorul unor regimuri destul de drastice”, explică profesor doctor Nicolae Iordache.
Ţineţi-i departe de restaurantele fast-food, limitaţi-le accesul la calculator şi la punga de chipsuri, şi daţi-le cât mai multe vitamine şi verdeţuri, legume, pentru că sunt alimente cu volum mare, dar cu un conţinut mic de calorii, cu aport important de vitamine şi de fibre, ce ajută la digestie.
Profesor doctor Nicolae Iordache ne-a oferit câteva sfaturi ce vă vor ajuta să vă păstraţi o greutate normală.
„Este nevoie, în primul rând, de disciplină de viaţă. De obicei, marii obezi provin din rândul persoanelor care mănâncă dezordonat, de obicei o singură dată, mai ales seara târziu, mai combină şi cu alcool (acesta are multe calorii şi stimulează şi pofta de mâncare), şi pe urmă aceste calorii nu mai apucă să fie arse de organism. În al doilea rând, i-aş sfătui pe cititorii revistei să aibă un cult pentru exerciţiul fizic, pentru că mişcarea arde caloriile. Persoanele care au făcut la viaţa lor sport şi se opresc sunt obişnuite să mănânce tot ca înainte, pentru că aşa le cerea organismul şi ardeau multe calorii. Când renunţă la exerciţiile fizice, aşa cum se întâmplă, mai ales în cazul sportivilor de performanţă, aceştia mănâncă tot ca înainte, dar nu mai apucă să ardă caloriile respective.