de Camelia Ghioc
Rinichii noștri sunt foarte importanți pentru sănătatea generală. Ne filtrează sângele, produc hormoni, absorb minerale, elimină toxinele și neutralizează acizii. Deci, fiind printre cele mai importante organe din corp, rinichii merită toată grija noastră. Deteriorarea constantă a rinichilor poate trece adesea neobservată ani întregi, deoarece își pot îndeplini funcția și la doar 20% din capacitate. Prin urmare, bolile renale sunt adesea denumite „boli tăcute”. De aceea, este foarte important să avem grijă de ei înainte de a fi prea târziu. Iată câteva obiceiuri care pun presiune asupra rinichilor și le pot provoca leziuni grave în timp.
Consumul excesiv de sare poate crește tensiunea arterială
Deshidratarea este foarte periculoasă. Cea mai importantă funcție a rinichilor este aceea de a filtra sângele și de a elimina toxinele și deșeurile. Când nu beți suficientă apă plată, toxinele și materialele reziduale încep să se acumuleze și pot provoca daune grave. Prea multă sare în dieta dumneavoastră dăunează grav rinichilor. Corpul are nevoie de sare pentru a funcționa corect. Majoritatea oamenilor consumă totuși prea multă sare, ceea ce poate crește tensiunea arterială și poate pune stres pe rinichi. Ca regulă generală, nu trebuie consumate mai mult de 5 grame de sare zilnic. Nu e bine să amânați mersul la toaletă. Mulți dintre noi ignorăm golirea vezicii urinare, deoarece suntem prea ocupați sau dorim să evităm toaletele publice. Reținerea urinei în mod regulat poate duce la insuficiență renală, pietre la rinichi și incontinență urinară. Așadar, ascultați-vă corpul atunci când natura își cere drepturile.
Lipsa de magneziu poate duce la insuficiență renală
Studiile științifice arată că persoanele care consumă două sau mai multe băuturi cu zahăr pe zi sunt mai susceptibile de a avea proteine în urină. Acesta este un semn precoce că rinichii nu își fac treaba așa cum ar trebui. Deficiențele de vitamine și minerale pot duce la disfuncții ale rinichilor. Consumul masiv de legume și fructe proaspete este important pentru sănătatea generală și pentru o funcție renală bună. Multe deficiențe pot crește riscul de calculi renali sau insuficiență renală. Vitamina B6 și magneziul, de exemplu, sunt foarte importante pentru a reduce riscul de pietre la rinichi. Consumul excesiv de proteine, în special carnea roșie, mărește sarcina metabolică a rinichilor. Deci, mai multe proteine în dietă înseamnă că rinichii trebuie să lucreze mai mult și acest lucru poate duce la leziuni sau disfuncții renale în timp.
Consumul excesiv de proteine, în special carne roşie, măreşte sarcina metabolică a rinichilor, îi „oboseşte”
Insomnia afectează ţesutul renal
Cu toții am auzit cât de important este să ne odihnim bine. Privarea cronică de somn este legată de multe boli, printre care și bolile renale. În timpul nopții, corpul repară țesutul renal deteriorat, așa că acordați-i timp corpului dumneavoastră să se vindece și să se repare singur. La fel ca sarea, cofeina poate crește tensiunea arterială și poate suprasolicita rinichii. În timp, consumul excesiv de cafea poate provoca leziuni ale rinichilor. Prea mulți oameni iau analgezice pentru durerile mici, în timp ce există și remedii naturale, sigure. Abuzul de analgezice poate duce la afectarea severă a ficatului și a rinichilor. Alcoolul este o toxină care suprasolicită rinichii. De aceea, o bere sau un pahar pe zi ar trebui să fie suficient. În general, pentru a rămâne sănătoși și a evita problemele cu rinichii, este important să mâncați o mulțime de alimente proaspete, iar dacă țineți cont și de aceste sfaturi, rinichii vă vor mulțumi pentru asta.