Main menu

header

856 12 1de Ştefania Băcanu şi Adrian Barna

Sunt pacienţi care, deşi au probleme serioase cu dantura, fug sau evită pe cât posibil un eventual implant, iar cel mai frecvent motiv este teama. Nu ştiu la ce să se aştepte şi nici cum va fi rezultatul final. Lorelei Nassar (medalion), medic stomatolog şi chirurg implantolog la Clinica „Dr. Nassar”, vine cu o variantă revoluţionară, implantul dentar digital personalizat, creat perfect pentru fiecare pacient în parte. Doamna doctor ne-a explicat în ce constă acest proces, ce pacienţi vizează, care sunt riscurile şi durata unui astfel de implant.

„Este construit digital în laboratoarele ultraperformante din Israel”

- Ce este implantul dentar personalizat digital?

- Implantul dentar personalizat este un dispozitiv medical inovativ, care reprezintă, în cazul multor pacienți, singura soluție viabilă de reabilitare a arcadelor dento-maxilare.

- Vorbim despre o tehnică nouă, unică în România?

- „Secolul tehnologiei” este, de departe, cea mai potrivită caracteristică a perioadei în care trăim, unde fiecare domeniu în parte a cunoscut o dezvoltare, aducând noi tehnici revoluționare, care ne ajută, într-un final, să ne facem viața mai ușoară. Acest lucru s-a întâmplat și în cazul chirurgiei stomatologice, unde inovațiile din cabinetele medicale sunt în favoarea pacientului dar și a personalului medical. În acest context, am adus în Ro- mânia o tehnologie unică la nivel mondial, și anume implantul dentar personalizat construit digital, tehnologie fabricată în laboratoarele ultraperformante din Israel prin nanotehnologie digitalizată 3D.

„Se realizează prin sinterizare din pulbere de titan”

856 12 2- Spuneți-ne cum se realizează procedura?

- Etapele clinico-tehnice de fabricare a implantului dentar personalizat presupun, într-o primă fază, amprentarea fidelă a câmpului protetic și realizarea unui examen imagistic CT, care vor reda cu exactitate starea țesuturilor orale ale pacientului. Pe baza acestor investigații, se construieşte un model tridimensional al viitorului implant. După ce medicul chirurg verifică corectitudinea designului, implantul dentar va fi realizat prin sinterizare din pulbere de titan. Astfel, acesta va lua forma unui schelet metalic, adaptat crestei alveolare și va conține în structura lui orificiile pentru șuruburile de fixare în os, de mici dimensiuni, ce favorizează vascularizația, osteointegrarea și lăcașurile pentru viitoarele bonțuri protetice, orientate pentru a permite o distribuție optimă a forțelor masticatorii.

- Cât durează întregul proces?

- Intervenția chirurgicală propriu-zisă de inserare a implantului digital se realizează cu anestezie locală, are o durată medie de aproximativ 60 de minute și presupune plasarea implantului subperiostal și fixarea acestuia cu șuruburi tranversale, ce oferă o bună stabilitate, contribuind, astfel, la o integrare osoasă optimă.

„Dacă este îngrijit corect, poate să ţină întreaga viaţă”

856 12 3- Care sunt avantajele implantului digital?

- Implantul dentar personalizat construit digital este, în acest moment, soluţia ideală pentru o restaurare funcţională şi estetică. Avantajele lui sunt predictibilitatea integrării osoase, reabilitarea dentară într-o singură etapă chirurgicală a unor zone edentate întinse şi cu substrat osos deficitar, indicat inclusiv în cazul pacienţilor în vârstă, care pot beneficia pe această cale de o lucrare protetică fixă, cu riscuri chirurgicale şi complicaţii ulterioare minime.

- Se mai poate modifica, odată ales?

- Designul implantului este perfect adaptat substratului osos al pacientului. Etapele clinico-tehnice de fabricare a implantului dentar personalizat, presupun, într-o primă fază, amprentarea fidelă a câmpului protetic şi realizarea unui examen imagistic CT, care vor reda cu exactitate starea ţesuturilor orale ale pacientului. Pe baza acestor investigaţii, se realizează un model tridimensional al viitorului implant. După ce medicul chirurg verifică corectitudinea designului, implantul dentar este confecționat prin sinterizare. Practic, ce face imposibilă greșirea formei este însăși modalitatea de confecționare pe baza reliefului osos al pacientului, dat în mod specific. Materialul din care se confecționează este unul și același, titaniu, material perfect biocompatibil cunoscut și utilizat de zeci de ani.

- Care este durata de viață a unui implant?

- Durata de viaţă diferă de la un caz la altul, în funcţie de doi factori: starea de sănătate şi gradul de îngrijire a implantului. Dacă veţi îngriji corect implantul, atunci acesta poate să ţină întreaga viaţă. În caz contrar, se va scurta corespunzător, dacă gradul de igienă orală va fi mai deficitar.

„Operaţia de implant dentar nu prezintă contraindicaţii absolute. Pe de altă parte, medicina, în general, şi implantologia dentară, în particular, au evoluat într-un ritm extrem de accentuat. Afecţiunile care erau tratate într-un anumit mod, acum sunt abordate altfel, mult mai eficient. Implantul personalizat fiind 100% biocompatibil cu organismul uman“

Implanturile dentare personalizate sunt unice, fabricate la comandă, ce oferă soluţii de restaurare pentru cazuri clinice complexe, acolo unde implanturile clasice nu sunt o opţiune viabilă

„Procedura se adresează în special bolnavilor cu atrofie osoasă severă“

- Căror pacienți li se adresează?

- Implantul dentar se adresează în special bolnavilor cu atrofie osoasă severă consecutivă bolii parodontale, în cazul edentațiilor vechi, neprotezate, extracțiilor traumatice, rezecțiilor osoase pentru tumori ale oaselor maxilare, chistectomiilor sau traumatismelor cu pierdere de substanță osoasă și dentară; pacienților în vârstă, cu patologie asociată (diabet zaharat, boli cardiovasculare, afecţiuni renale), cărora le este contraindicată o intervenție chirurgicală de lungă durată sau pentru care integrarea unor eventuale materiale de adiție poate fi deficitară, şi pacienților care își doresc o reabilitare rapidă, într-o singură etapă chirurgicală, a unor zone edentate întinse. Implantul dentar personalizat poate fi, astfel, un tratament alternativ, care să substituie intervenții chirurgicale de tipul: sinus lift, implanturi zigomatice, lateralizare de nerv alveolar inferior, blocuri osoase. Digitalizarea stă la baza unor noi produse care ajută la reconstrucția unui zâmbet frumos, sănătos și funcțional prin proceduri minim invazive. Pentru a îndeplini cerințele actuale crescute de funcționalitate și estetică în reabilitarea arcadelor dento-maxilare, la pacienții cu edentații, diverse planuri de tratament includ adesea inserarea de implanturi dentare. Acest lucru este posibil fie când oferta osoasă a pacientului este una suficientă sau când se practică concomitent cu inserarea implantului sau, în etape succesive, intervenții chirurgicale suplimentare de augmentare osoasă.