de Simona Soare Ghișea şi Daniel Şuta
Utilizat încă din cele mai vechi timpuri de popoarele asiatice, care îl considerau drept un elixir, laptele de iapă este, în prezent, apreciat mai ales în Europa Occidentală şi în Peninsula Scandinavă. Datorită calităților sale terapeutice, acesta este superior celorlalte tipuri de lapte care sunt consumate frecvent (de vacă, de capră, de oaie, de bivoliță).
Apreciat de Sophia Loren pentru efectul regenerator
Laptele de iapă este sărac în materii grase, dar bogat în nutrienți, apropiindu-se cel mai mult de laptele matern ca valoare nutrițională. Beneficiile consumului de lapte de iapă sunt cunoscute încă din Antichitate. În scrierile lor, Homer și Herodot menționează efectele curative ale acestei băuturi. Cleopatra, legendara regină a Egiptului, și Popeea, soția împăratului Nero, erau celebre pentru băile cu lapte de iapă, prin intermediul cărora își păstrau frumusețea și tinerețea. Acest tip de lapte a fost apreciat de exploratorul Marco Polo și de împăratul Napoleon. Nu este de mirare că Attila, Ginghis Han și mulți cavaleri temerari din Asia Centrală găseau puterea pentru agresivitatea de care aveau nevoie în laptele de iapă. Chiar și celebrul scriitor rus Lev Nikolaevici Tolstoi (1928-1910) și-a recăpătat sănătatea folosind această băutură miraculoasă. În zilele noastre, remediul este consumat inclusiv de staruri internaționale. Renumita actriță Sophia Loren recunoștea, într-un interviu, că bea regulat, de mulți ani, lapte de iapă, acesta având puternice efecte de regenerare a organismului.
Este bogat în aminoacizi esențiali
Laptele de iapă abundă în acizi graşi polinesaturați, aminoacizi esenţiali, lactoferină (proteină cu efect antioxidant, antiinflamator şi antitumoral), minerale și vitamine. Acesta conține o cantitate redusă de grăsimi şi de cazeină (una din proteinele cu potențial alergen). Totodată, laptele de iapă este bogat în vitaminele C, A, K, B1, B6, B12, dar și în minerale ca magneziul, potasiul, calciul, azotul, sodiul și fosforul. Acesta are în compoziția sa acid arahidonic (acid gras esențial, care nu poate fi sintetizat de organism) din care derivă prostaglandinele (substanțe chimice naturale, ce servesc drept mediator într-un număr mare de fenomene fiziologice și patologice). Laptele de iapă poate ameliora o multitudine de probleme de sănătate, care se declanșează pe fondul sistemului imunitar slăbit. Acesta este recomandat şi copiilor, întrucât contribuie la dezvoltarea organismului, oferind energie. Consumul de lapte de iapă ajută la păstrarea echilibrului hidrolipidic, îmbunătățind calitatea vieții. PH-ul acestui tip de lapte este apropiat de cel al corpului uman. Graţie compoziţiei sale unice, laptele de iapă este indicat pe parcursul perioadei de recuperare. Nutriționiștii îl recomandă mai ales pentru întărirea imunităţii organismului și îmbunătățirea performanței sportivilor.
Are proprietăți detoxifiante
Consumul laptelui de iapă are efect energizant, înlăturând starea de oboseală şi stresul. Laptele de iapă poate fi consumat şi în scop profilactic, pentru menținerea stării de sănătate. Proprietățile acestuia sunt benefice persoanelor care au probleme cardiovasculare (hipertensiune arterială, hipercolesterolemie, circulație sangvină deficitară) sau suferă de constipaţie, dureri abdominale, erupţii cutanate, psoriazis, alergie la laptele de vacă, soare, polen. Remediul combate dificultăţile digestive, balonarea, eructaţia, dar și unele tulburări metabolice, având proprietăți de detoxifiere. Acesta contribuie la funcționarea optimă a sistemului reno-urinar și a sistemului digestiv, menținând echilibrul florei stomacale și intestinale.
Reduce riscul de fracturi
Primul sanatoriu care folosea laptele de iapă a fost înființat în Rusia, în anul 1858. În prezent, mai multe stațiuni balneare oferă terapii cu miraculoasa licoare. Laptele de iapă susține sănătatea sistemului nervos și echilibrează activitatea sistemelor imunitar, endocrin și limfatic. Acesta are un rol important în reglarea proceselor fiziologice fundamentale la nivel celular, protejând membrana celulară de efectul nociv al radicalilor liberi. În acest sens, laptele de iapă poate fi considerat pe bună dreptate un remediu pentru longevitate. Specialiștii consideră că un consum regulat de lapte de iapă îmbunătățește densitatea osoasă, reduce riscul de fracturi, ajutând la menținerea sănătății articulațiilor, a coloanei vertebrale, oaselor, tendoanelor și ligamentelor.
Se încălzeşte la maximum 40 de grade Celsius
Ideal ar fi ca laptele de iapă să fie consumat proaspăt. Acesta este comercializat congelat sau sub formă de suplimente alimentare (capsule, pulbere). Laptele se dezgheaţă în momentul în care urmează să fie băut. Decongelarea se realizează într-o baie de apă, la 37 de grade Celsius. Potrivit nutriționiștilor, laptele de iapă se încălzeşte la maximum 40 de grade Celsius, pentru a nu-și diminua proprietățile terapeutice. Specialiștii consideră că nu ar trebui să se consume mai mult de 250 ml lapte de iapă pe zi. O cantitate mai mare poate irita stomacul sau intestinul. Se pot face cure a câte patru-şase săptămâni, de câteva ori pe an. Există posibilitatea ca la începutul curei să apară un mic deranjament stomacal, dar acesta se atenuează şi dispare repede.