Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Hipertensiunea afectează creierul

Dezvoltarea hipertensiunii arteriale la o vârstă mai tânără crește riscul unei persoane de a dezvolta Alzheimer mai târziu în viață, arată o cercetare publicată de Asociația Americană a Inimii. Concret, s-a pus în evidență faptul că oamenii cu vârsta sub 45 de ani care au tensiune arterială crescută sunt cu peste 60% mai predispuși la apariția demenței. S-a observat, în cazul acestora, un creier mai mic. „Hipertensiunea este foarte frecventă la persoanele de vârstă mijlocie (45-64 de ani), iar debutul precoce devine din ce în ce mai frecvent”, explică specialistul Mingguang He, de la Universitatea din Melbourne.

Ecranele favorizează instalarea miopiei

Copiii de azi cresc într-un mod diferit de orice altă generație. Cercetătorii de la Universitatea Anglia Ruskin au descoperit o asociere între timpul de expunere la ecrane și un risc mai mare de instalare a miopiei, atât la cei mici, cât și la adulții tineri. După analiza a peste 3.000 de studii, experții au demonstrat conexiunea dintre un nivel ridicat de timp petrecut în fața ecranelor și creșterea cu 30% a pericolului de apariție a acestei afecțiuni oculare. Mai mult, atunci când utilizatorii stau prea mult în fața mai multor dispozitive diferite, riscul crește cu 80%.

Acupunctura combate dependenţa de opioide

Acupunctura în timpul intervenției chirurgicale de înlocuire a articulațiilor poate fi cheia evitării durerii și a necesității unor analgezice puternice, arată un nou studiu, publicat de cercetătorii de la Spitalul de Chirurgie Specială din New York. Concret, grație acupuncturii, două treimi dintre pacienții supuși unei intervenții chirurgicale totale de înlocuire a genunchiului, operație foarte dureroasă, au avut nevoie de doze mici de opioide, unii chiar deloc. „Acupunctura este extrem de sigură și poate ajuta la reducerea durerii”, susține expertul Stephanie Cheng.

Lumina soarelui scade riscul de naştere prematură

Viitoarele mame pot reduce riscul nașterii premature ieșind la soare în perioada sarcinii timpurii, arată rezultatele unui studiu derulat de cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh. Practic, gravidele care primesc mai multă lumină solară în primul trimestru de sarcină își reduc șansele de a dezvolta probleme cu placenta, care ar putea duce la pierderea bebelușului. Potrivit experților britanici, cantitatea redusă de lumină solară crește cu peste zece procente riscul de naștere prematură.