de Camelia Onciu
Acneea apare cel mai adesea din cauze hormonale, dar uneori problema poate veni din altă parte. Ar putea fi vorba despre suferința unui organ, spun specialiștii în medicină tradițională chineză. Conform acestei discipline orientale, fiecare coș acneic înseamnă ceva în funcție de locul unde a apărut. Dincolo de bolile care ar putea avea un impact asupra acestor erupții cutanate, contează și stilul nostru de viață. În acest sens, trebuie să acordăm mai multă atenție dietei noastre, oboselii și stresului, care joacă adesea un rol semnificativ în sănătatea pielii.
Coșurile de pe nas anunță probleme ale inimii
Cartografierea feței este o tehnică bazată pe meridianele folosite în acupunctură și ajută la analiza problemelor de sănătate, deci și pentru a înțelege mai bine acneea, în funcție de localizarea coșurilor. Astfel, potrivit medicinei tradiționale chineze, fruntea este legată de sistemul digestiv, iar coșurile de pe tâmple pot indica inflamarea rinichilor sau a vezicii urinare. Dacă acneea apare des între sprâncene, poate fi afectat ficatul din cauza alimentației incorecte sau a disfuncției acestuia. Când petele sunt localizate pe nas, pe partea stângă, există o problemă pe partea stângă a inimii. Similar, pentru acneea care apare pe partea dreaptă.
Disfuncțiile plămânilor se văd pe obraji
Coșurile pe obraji reflectă probleme cu stomacul, splina sau organele respiratorii. Dar, medicii spun că, dacă obrajii sunt afectați de această acumulare de sebum, cel mai probabil cauza este reprezentată de bacteriile care se adună pe față. De unde provin aceste bacterii? De la telefoane și fețe de pernă. Se recomandă să dezinfectați regulat aceste dispozitive sau să folosiți un kit hands-free. În ceea ce privește husa lenjeriei de pat, este important să o spălați cel puțin o dată pe săptămână. Dacă după adoptarea acestor obiceiuri acneea nu dispare, este necesară o programare la medicul dermatolog.
Erupțiile pe bărbie țin de hormoni
Dacă erupția apare pe maxilar, poate fi vorba despre sistemul reproducător și hormoni, conform medicinei tradiționale chineze. Acest lucru este de obicei cauzat de un exces de hormoni masculini, care determină suprasecreția de sebum. Sau poate însemna că a început o fază a ciclului menstrual sau că ați schimbat pilula contraceptivă. Prezența acneei pe bărbie poate fi și o reflectare a unei probleme de sănătate intestinală care afectează și hormonii. Evitați zaharurile, pâinea albă, alimentele procesate și produsele lactate.
Stresul se localizează pe frunte
În zona frunții și a nasului, acneea apare ca urmare a stresului sau a unei alimentații dezechilibrate. Pentru a rezolva această tulburare specifică a pielii, evitați alimentele prea grase, prea sărate sau prea dulci. Pentru a combate stresul, sunt eficiente exercițiile de respirație și meditația. Activitatea fizică susținută și regulată timp de cel puțin 30 de minute pe zi vă ajută să dormiți mai bine. Persoanele predispuse la acnee pe frunte ar trebui să evite să atingă cu mâna această zonă.