Main menu

header

866 14 1de Ştefania Băcanu şi Flori Pintea

Insuficienţa venoasă cronică este o boală care modifică scurgerea normală a sângelui prin vene. Pacientul resimte modificări cosmetice, dar şi ulceraţii grave care afectează, în timp, funcţiile piciorului, până la imobilizare. Ştefan Jianu (medalion), medic primar chirurgie generală în cadrul Clinicii Zetta, cu peste 30 de ani de experienţă în tratarea venelor, a vorbit despre insuficienţa venoasă, cauzele ei, cum se manifestă, dar mai ales modalităţile de tratament.

„Printre primele simptome se numără greutatea în picioare”

- Ce este insuficienţa venoasă?

- Insuficienţa venoasă este o formă avansată de boală venoasă cronică, care, la rândul ei, este o afecţiune progresivă şi invalidantă a venelor membrelor inferioare, ce include simptome şi semne generate de creşterea presiunii venoase. Cu alte cuvinte, boala venoasă cronică înseamnă totalitatea problemelor venoase. Despre insuficienţa venoasă cronică, vorbim atunci când boala avansează şi avem şi edem (umflarea picioarelor), modificări tegumentare şi ulcere venoase.

- Cum se manifestă?

- Boala venoasă cronică se manifestă prin simptome, ceea ce simte pacientul, şi prin semne, ceea ce se vede la nivelul picioarelor.

- Care sunt primele simptome?

- Printre primele simptome se numără greutatea în picioare, senzaţia de jenă dureroasă sau apăsare, presiune, căldură, amorţeli sau mâncărimi la nivelul picioarelor. Ulterior, apar dureri, usturimi, crampe sau, dacă se complică situaţia, şi febră, frison, impotenţă funcţională etc.

„Apare colorarea maronie, mai ales în zona gleznei”

866 14 2- Ce modificări se produc la nivelul membrelor?

- Printre primele semne se regăseşte apariţia de dilataţie venoasă vizibilă pe membrele inferioare: telangiectazii - 1 mm, venule reticulare - 1-3 mm sau varice - peste 3-4 mm diametru, după care apare edemul sau umflarea gleznei, a labei piciorului şi a gambei. Apoi, vor rezulta modificările tegumentare, cu uscarea, întărirea şi îngroşarea pielii şi colorarea maronie (dermatita ocră), mai ales în zona gleznei şi partea inferioară a gambei. Ulterior, apar zone de necroze, cruste şi, până la urmă, ulcerarea pielii suferinde, cu sâgerare şi suprainfectare.

- Există mai multe tipuri sau stadii ale bolii?

- Cea mai folosită clasificare este clasificarea CEAP - Clinică, Etiologică, Anatomică şi Patogenică.

„Există o serie de factori favorizanţi, precum sarcinile”

866 14 3- Cum se manifestă?

- În practică, clasificarea Clinică este cea mai utilizată, în care C1 înseamnă venule până în 3 mm diametru, C2 varice peste 3 mm, C3 edem, C4 modificări tegumentare - pigmentare, îngroşare, sclerozare a pielii, C5 ulcer cicatrizat şi C6 ulcer deschis. Insuficienţa venoasă cuprinde stadiile avansate C4-C6. Etiologia se referă la cauza bolii - primară, secundară sau congenitală. Anatomia se referă la împărţirea în vene superficiale şi profunde, iar Patogenia, la mecanismul producerii bolii - reflux venos printr-o valvă deteriorată sau obstrucţie venoasă, sau amândouă.

- Care sunt factorii care influenţează apariţia bolii?

- Boala venoasă cronică are cel mai frecvent o predispoziţie genetică a pacientului, dar există o serie de factori favorizanţi, precum sarcinile, sedentarismul, obezitatea, tratamentele hormonale, profesiile cu ortostatism prelungit (stat în picioare) etc.

„Se pot suprapune complicaţii precum hemoragia externă”

- Obezitatea este una dintre cauze. Cum se poate trata o persoană obeză, care nu poate slăbi?

- Obezitatea afectează în multe feluri un organism. Un pacient care nu poate slăbi şi are probleme venoase poate face, totuşi, plimbări zilnice, poate odihni picioarele la orizontală cât mai frecvent în timpul zilei, se poate ajuta cu ciorapi de compresie şi tonice venoase.

- Insuficienţa venoasă cronică poate produce complicaţii?

- Insuficienţa venoasă este deja o formă avansată de boală venoasă cronică, o boală progresivă şi invalidantă. Este adevărat, însă, că pe lângă problemele pe care le are un pacient cu insuficienţă venoasă cronică, respectiv cu dermatită, eczeme şi, eventual, ulcere, se pot suprapune complicaţii precum hemoragia externă dintr-o venă varicoasă ruptă sau tromboflebită - respectiv formarea unui cheag într-o venă cu obturarea şi inflamarea venei, care aduce şi riscul vital de trombembolism pulmonar.

„Predispoziţia este, în primul rând, genetică”

- Se poate ajunge la imobilizare dacă nu se tratează?

- Nu este deloc de dorit să se ajungă la imobilizare. Asta nu ajută deloc pacientul cu insuficienţă venoasă care are nevoie de mişcare, dar, uneori, într-adevăr, pacienţii cu ulcere venoase mari, suprainfectate, au dureri cumplite la mobilizare şi ajung să se mişte din ce în ce mai puţin, mai ales dacă au şi obezitate, probleme articulare şi/sau vârsta înaintată.

- Există o categorie de persoane predispuse la insuficienţă venoasă?

- În ultimii 20 de ani, boala venoasă cronică şi forma ei avansată de insuficienţă venoasă au ajuns să afecteze peste 60% din populaţia globului, devenind afecţiunea cea mai răspândită în directă corelaţie cu schimbările din societatea omenească, respectiv cu sedentarizarea din ce în ce mai evidentă a oamenilor, într-o lume tot mai digitală. Predispoziţia este, în primul rând, genetică, dar, pe măsură ce ne mişcăm mai puţin, suntem probabil din ce în ce mai bolnavi.

„Un diagnostic corect se pune printr-un examen EcoDoppler”

- De la ce vârstă poate apărea?

- Cu excepţia problemelor venoase congenitale, cel mai devreme varicele apar la 14 ani, atunci când există o moştenire genetică.

- Cum se diagnostichează corect?

- Pe lângă examenul clinic, un diagnostic corect al problemelor venoase se pune printr-un examen EcoDoppler.

- Care sunt metodele de tratament?

- Foarte pe scurt. Există metode de tratament conservatoare: ciorapi elastici de compresie, tonice venoase orale, unguente, drenaj venos şi limfatic etc. În ceea ce priveşte metodele chirurgicale, acestea sunt deschise sau endovenoase, minim invazive. Acestea ar trebui făcute cât mai repede de la punerea diagnosticului. Să nu aştepte complicaţiile. De evitat perioada călduroasă, pentru că pacientul trebuie să poarte ciorap elastic o lună după operaţie.

„Apar zone de necroze, cruste şi, până la urmă, ulcerarea pielii suferinde, cu sângerare şi suprainfectare“

„Despre insuficienţa venoasă cronică vorbim atunci când boala avansează şi ajungem la edem (umflarea picioarelor), modificări tegumentare şi ulcere venoase“

„Laserul endovenos este varianta cea mai practicată“

866 14 4- Ce tratament dă cele mai bune şi rapide rezultate?

- Pentru boala varicoasă, cea mai frecventă formă de boală venoasă cronică, cel mai puţin invaziv tratament eficient recomandat de toate ghidurile internaţionale este ablaţia termică endove- noasă. Laserul endovenos este varianta cea mai practicată de intervenţie pentru varice. Se face ambulator (pacientul rămâne internat doar câteva ore), durerile postoperatorii sunt minime şi recuperarea rapidă. Pentru venule reticulare, tratamentul cel mai eficient este scleroterapia, respectiv injecţiile sclerozante.