Main menu

header

867 15 1de Ștefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Radiologia intervențională este o ramură nouă a medicinei, o tehnică minim invazivă care, în unele cazuri, poate înlocui cu succes operația. Rareș Nechifor, medic primar în radiologia intervențională, cu cea mai mare experiență la nivel european în terapia fibromului uterin prin embolizare, ne-a vorbit despre avantajele radiologiei intervenționale, cum se realizează, care sunt pacienții care pot beneficia de această procedură revoluționară, dar mai ales care este stadiul optim al intervenției.

„Este o unealtă mai nouă, mai performantă”

- Ce este radiologia intervenţională?

- Radiologia intervențională este o ramură relativ nouă a medicinei. Este numită și chirurgia viitorului, pentru că ne permite să ajungem la diferite organe navigând prin interiorul vaselor de sânge. Organele pot să fie tratate prin închiderea sau deschiderea unor vase de sânge sau prin eliberarea locală a unor medicamente. Tehnologia, actuală și viitoare, ne permite să tratăm eficient o serie largă de afecțiuni prin proceduri care să nu facă rău pacientului, să nu-i producă agresiuni chimice sau fizice. Radiologia intervențională este o medicină modernă ce încă își caută locul și integrarea în arsenalul pe care medicul îl are la dispoziție. Nu este decât o unealtă, mai nouă, mai performantă.

„Nu este necesară anestezia generală”

- Care sunt avantajele unei astfel de proceduri?

- Principalul avantaj este caracterul său minim invaziv, adică pacientul este de cele mai multe ori treaz și nu simte nicio durere. Nu sunt necesare anestezia generală, inciziile, tăieturile, firele, cicatricile și tot ce implică chirurgia. Spitalizarea este scurtă, de cele mai multe ori, de o singură zi, iar recuperarea este rapidă, de câteva zile. Riscul de complicații majore este cu mult mai mic comparativ cu soluțiile clasice, iar, la nevoie, se poate reinterveni la fel de ușor ca prima oară.

- Cum se realizează radiologia intervenţională?

- Există două categorii mari de proceduri de radiologie intervențională: procedurile endovasculare și cele percutane. Primele se fac prin interiorul vaselor de sânge. La nivelul brațului sau piciorului, printr-o mică puncție, pătrundem în vasul de sânge și apoi navigăm prin interiorul vaselor aproape oriunde în corp, până la nivelul organului bolnav. Imaginile sunt afișate pe un ecran mare în fața medicului, cu ajutorul unui angiograf. Procedurile percutane implică folosirea unor dispozitive fine ce sunt conduse nu prin vasele de sânge, ci direct prin piele, grăsime și muşchi, până în organul afectat. Există diferite echipamente ce permit vizualizarea și conducerea dispozitivului: ecograf, computer tomograf, angiograf. Astfel, putem face o mulțime de puncții prin care, fie recoltăm un fragment de țesut, fie evacuăm o colecție, fie tratăm organul puncționat prin proceduri de radiofrecvență.

„Majoritatea durează între 15 şi 30 de minute, dar pot ajunge şi până la două ore”

867 15 2- E nevoie de o pregătire specială sau depinde de afecţiune?

- Pe lângă analizele de sânge și investigațiile necesare, pacientul este instruit să nu-și întrerupă tratamentul obișnuit, să mănânce în dimineața intervenției și să vină cu încredere la spital. Majoritatea procedurilor durează între 15 şi 30 minute cele mai simple, până la două ore cele mai complexe. În acest timp, pacientul este treaz și vorbșete cu medicul, chiar poate să urmărească intervenția pe ecran.

- Care sunt ariile de acţiune ale radiologiei intervenţionale?

- Există un spectru foarte larg de afecțiuni ce beneficiază de serviciile radiologiei intervenționale. Dintre acestea, unele sunt afecțiuni foarte frecvente cum ar fi: accidentul vascular cerebral, durerile de spate, fibromul uterin, adenomul de prostată, anumite forme de cancer etc. Practic, pentru fiecare organ există proceduri de radiologie intervențională. Unele, consacrate, eficiente, altele, în cercetare. Ra- diologia intervențională se înnoiește permanent cu noi și noi soluții.

„Este recomandată când tratamentul medicamentos nu mai este eficient”

- Căror pacienţi li se adresează această tehnică modernă de tratament?

- În principal, pacienților cu afecțiuni vasculare: vase de sânge îngustate sau chiar înfundate din cap, picioare, rinichi, din oricare parte a corpului. Pacienții cu ateroscleroză, cu plăci de colesterol depuse pe vasele de sânge, cu diabet zaharat, cu cheguri de sânge în venele de la picioare, abdomen sau plămâni. Apoi, sunt pacienții la care unele vase mari de sânge s-au spart sau sunt în iminența de a se sparge: anevrismele cerebrale, malformațiile vasculare, disecția de aortă. De asemenea, pacienții cu vene dilatate în diferite regiuni ale corpului: varice periuterine, varicocel, hemoroizi. Îi tratăm și pe cei cu tumori benigne sau tumori maligne, cum ar fi cancerul hepatic, cel colo-rectat, renal și sarcoamele, pe cei cu probleme de coloană: hernii de disc sau tasări vertebrale, artroze, tendinite, inflamații cronice periarticulare etc.

- În ce stadiu al bolii este indicată?

- Acesta este o întrebare importantă! De aceste proceduri beneficiază toți pacienții la care tratamentul medicamentos nu mai este eficient și care doresc să evite sau nu au indicație pentru tratament chirurgical. Peste 50% dintre pacienții noştri se află în această situație. În fazele avansate, de cele mai multe ori, chirurgia este necesară.

„Multe dintre riscurile asociate actului chirurgical nu există”

- Este o procedură 100% sigură?

- Este o procedură minim invazivă în care multe dintre riscurile asociate actului chirurgical nu există. Este o procedură cu control vizual de la început până la sfârșit, ceea ce o face extrem de precisă și de sigură. Elementele de nesiguranță vin din alegerea incorectă a indicației terapeutice și mai ales din lipsa de experiență a medicului.

- Există vreun stadiu al bolii în care nu mai prezintă garanţie 100%?

- Da. Multe dintre afecțiuni pot ajunge în faze atât de avansate, încât procedurile noastre nu mai sunt eficiente și pot fi chiar periculoase. De aceea, este bine să nu ignorați nicio boală.

„În radiologia intervențională, recidiva ține, pe de o parte, de caracteristicile afecțiunii, pe de alta, de calitatea actului medical. Sunt afecțiuni în care trebuie să intervenim de mai multe ori, altele în care o singură intervenție este suficientă în 98% dintre cazuri“

„Putem trata diferite tumori chimioterapic sau prin radiofrecvenţă“

- În cazurile oncologice, ce implică radiologia intervenţională?

- Radiologia intervențională oncologică a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare fantastică. În prezent, putem trata diferite tumori fie injectând direct în ele un chimioterapic, fie distrugând tumora prin radiofrecvență, sau putem închide vasele de sânge ce o alimentează și, astfel, o facem să fie mult mai ușor de operat, cu un risc mult redus de sângerare. În curând, vom avea și în România posibilitatea de radioterapie strict locală intratumorală prin embolizare cu microparticule radioactive.