Main menu

header

de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Pierderea în greutate poate inversa diabetul de tip II chiar și în cazul persoanelor cu o greutate normală. În aceste condiții, specialiștii britanici au descoperit că felul în care se potrivesc pantalonii pe care pacientul îi purta la vârsta de 21 de ani arată dacă este depășită capacitatea persoanei de a gestiona în siguranță grăsimea abdominală.

Scăderea în greutate face boala reversibilă

Potrivit rezultatelor unui nou studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea Newcastle, diabetul de tip II nu este declanșat prin intermediul supraponderalității tehnice, ci prin depășirea „pragului personal de grăsime”. Una dintre modalitățile de a se evalua riscul de diabet, chiar dacă greutatea este una normală, este măsurarea taliei, care în varianta ideală ar trebui să fie aceeași ca la vârsta de 21 de ani. „Dacă nu puteți intra în pantaloni de aceeași dimensiune, este posibil să existe prea multă grăsime și, prin urmare, crește riscul de diabet de tip II, chiar dacă nu aveți kilograme în plus”, explică expertul Roy Taylor. Oamenii de știință au analizat markerii persoanelor cu diabet de tip II care au fost clasificate ca având un indice de masă corporală „normal”, apoi le-au pus la o dietă de 800 de calorii pe zi, timp de două săptămâni, iar după ce au mai slăbit, au menținut noua greutate. La finalul cercetării, s-a constatat că în cazul a trei sferturi dintre voluntari, diabetul a devenit reversibil.

Grăsimea abdominală, mai periculoasă decât obezitatea

Cercetările au pus în evidență faptul că fiecare persoană are un „prag personal de grăsime”. În momentul în care acesta este depășit, crește semnificativ riscul instalării diabetului de tip II. „Acest studiu ar trebui să fie un semnal de alarmă vizavi de felul în care oamenii sunt tratați în prezent pentru această afecțiune. Rezultatele noastre, deși preliminare, demonstrează foarte clar că diabetul nu este cauzat de obezitate, ci de faptul că grăsimea abdominală a devenit prea mult pentru propriul corp”, adaugă Taylor. Potrivit experților britanici, atunci când depozitele de grăsime ale organismului sunt pline sau devin disfuncționale, excesul se revarsă în sânge, apoi este depozitat în ficat. „Am demonstrat că acest proces este factorul care determină acumularea de grăsime în pancreas, care se consideră că dăunează celulelor producătoare de insulină și provoacă diabet de tip II”, punctează expertul Ahmad Al-Mrabeh, co-autor al studiului.

„Instalarea diabetului de tip II este o urmare a acumulării de grăsime în ficat și pancreas, indiferent de indicele de masă corporală“ (Roy Taylor, Universitatea Newcastle)