de Daria Mândru şi Daniel Şuta
Cei mai mulți dintre noi cunoaștem o persoană, poate apropiată, care are obiceiul de a mesteca gheață. Dacă pentru cei din jur acest obicei poate fi deranjant, pentru cei care îl practică e liniștitor, ori plăcut, mai ales dacă au gura uscată, ba chiar ajută la diminuarea nivelului de stres. Unii oameni mestecă gheață ca să le treacă foamea, fiindcă au senzația că mănâncă, fără să consume, de fapt, calorii.
E dăunător sănătății orale
Indiferent de motiv, e un obicei la care trebuie renunțat, deoarece e dăunător sănătății orale. Spartul gheții în dinți poate cauza crăpături în smalț, care pot duce la o creștere a sensibilității dinților la alimente și băuturi fierbinți și reci. Dacă rupeți sau spargeți un dinte mestecând gheață, aproape sigur vă veți alege cu o carie, dacă nu vă tratați imediat, deoarece prin spărtură intră acizii produși de bacterii, ajungând la stratul moale al dintelui, la dentină, provocând corodarea dintelui. Dacă aveți deja plombe, coroane sau dinți îmbrăcați, sau dacă purtați aparat ortodontic sau corector, crește substanțial riscul distrugerii dinților, iar reparația poate ajunge să fie complicată și dureroasă.
Poate fi rezultatul unei anemii cu deficit de fier
În unele cazuri, nevoia de a mesteca gheață poate fi rezultatul unei anemii cu deficit de fier - o afecțiune numită pagofagie, însă nu sunt foarte clare mecanismele acestei corelații. Deci dacă niciuna dintre sugestiile de mai sus nu vă ajută, ar putea fi nevoie să vă schimbați dieta sau să luați suplimente cu fier. În orice caz, cel mai bine e să faceți o programare la doctor.
Trucuri de a vă opri din acest tic
1. Luați în gură cuburi de gheață și în loc să le spargeți în dinți lăsați-le să se topească. Senzația plăcută, răcoritoare va dura mai mult. Și nu vă va strica dinții.
2. Nu mai folosiți gheață deloc. Dacă nu o puneți în pahar, nu veți fi tentați să o crănțăniți. Nu numai că vă cruțați astfel dinții, dar e posibil chiar să evitați potențialele bacterii formate în tăvițele de gheață.
3. Încercați alternative mai blânde: înlocuiți cuburile cu gheață pisată.
4. Crănțăniți ceva mai sănătos: morcovi cruzi, mere sau alte legume și fructe tari. Acestea vă pot satisface pofta de a crănțăni ceva în dinți, stimulând producția de salivă, care vă protejează gura. Iar materialul fibros vă va curăța dantura.