de Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi
Grupul Roche lansează Cobas 5800, un nou sistem de diagnosticare moleculară, pentru a extinde accesul la teste și a îmbunătăți îngrijirea pacienților. Vorbim despre un nou instrument de laborator care ajută la abordarea provocărilor cu care se confruntă majoritatea laboratoarelor, din cauza crește- rii numărului de teste, a complexității sistemului de compensare și a necesității unui meniu de teste mai diversificat, oferind în același timp rezultate semnificative prompte. Reprezentanţii Roche Diagnostics ne-au vorbit despre acest sistem modern, cum funcţionează şi cine poate beneficia de aceste servicii.
„Eficientizează timpul de lucru al personalului”
- În primul rând, ce este sistemul Cobas 5800?
- Cobas 5800 este un sistem modern şi inovativ de Real Time PCR, complet automatizat. Analizorul este dedicat tuturor laboratoarelor de biologie moleculară ce au o capacitate zilnică de testare/procesare de până la 150 de teste într-o tură de lucru de opt ore. Sistemul oferă un meniu bogat de testare ce cuprinde peste 28 de teste care acoperă arii clinice precum SARS-CoV-2, banca de sânge și screeningul sângelui, boli infecțioase, boli respiratorii, sănătatea femeii, transplant etc. În peisajul mai larg al serviciilor medicale actuale, laboratoarele se confruntă cu o serie de dificultăţi în activitate precum volume de testare în creștere, lipsa forței de muncă calificată, provocări de rambursare și presiune din partea medicilor de a oferi un meniu de testare mai diversificat, pentru a putea încerca mai multe eșantioane folosind un singur analizor și pentru a oferi pacienților rezultate într-un timp cât mai scurt. Datorită tehnologiei moderne folosite, sistemul Cobas 5800 răspunde cu brio acestor nevoi ale sistemului medical. În plus, cu ajutorul funcţionalităţilor acestuia, laboratoarele pot creşte volumul şi calitatea serviciilor medicale oferite pacienţilor, cu costuri de utilizare mai mici.
- Cum funcționează?
- Sistemul Cobas 5800 este un sistem complet automat ce permite optimizarea fluxurilor de lucru în laborator și eficientizarea timpului de lucru al personalului. Acest lucru este posibil datorită reactivilor de tip „ready-to-use” folosiţi de analizor, cu protocoale de lucru bine definite, ce oferă primele rezultate în mai puțin de 3 ore şi poate funcţiona până la 8 ore fără a avea nevoie de intervenția unui operator.
„Nu necesită mentenanţă şi întreţinere zilnică”
- La ce ajută mai exact? Care este scopul principal?
- Sistemul Cobas 5800 oferă laboratoarelor oportunitatea de a rula peste 28 de teste diferite folosind un singur instrument, fără a mai avea nevoie de alte sisteme de testare (analizoare) în laborator, care ocupă foarte mult spațiu. Una dintre principalele probleme cu care se confruntă orice spital din România este lipsa spațiului din laborator. De aceea, acest analizor poate aduce economii de spațiu semnificative pentru clienţi. Cobas 5800 este construit pentru a oferi o utilizare completă, oferind un flux de lucru automatizat care include procesul de la A la Z precum: furnizarea, transferul și pregătirea probelor, amplificarea și detecția, calculul rezultatului și livrarea către sistemele LIS (laboratory information system). Toată tehnologia necesară pentru automatizarea fiecăruia dintre acești pași este concepută pentru a îmbunătăți productivitatea din laboratoarele moleculare, pentru a reduce posibilitatea de eroare și pentru a oferi timpi de răspuns mai previzibili şi mai rapizi. Practic, prin automatizarea unor activităţi manuale din laborator, Cobas 5800 este conceput pentru a simplifica procesele de lucru şi a îmbunătăţi productivitatea personalului din laborator, oferind în acelaşi timp servicii de calitate pentru pacienţi.
- Sunt costuri suplimentare generate de acest sistem? Costuri pe care le suportă pacientul?
- În ceea ce privește laboratorul care achiziţionează sistemul Cobas 5800, costurile sunt cele uzuale, generate de achiziția de teste, reactivi şi consumabile necesare unei funcționări corespunzătoare a analizorului. Cobas 5800 vine cu avantajul că nu necesită mentenanţă şi întreţinere zilnică, săptămânală sau lunară, ci doar anuală, şi consumă un volum foarte mic de reactivi, oferind, astfel, oportunitatea de testare la un raport calitate-preţ cât mai avantajos.
„Ajută la prevenire, apoi la identificare, şi mai apoi la tratarea bolii”
- Oricine poate fi testat cu ajutorul sistemului Cobas 5800?
- Sistemul Cobas 5800 permite testarea tuturor eșantioanelor din ariile de testare compatibile (SARS-CoV-2, banca de sânge şi screeningul sângelui, boli infecţioase, boli respiratorii, sănătatea femeii, transplant). În plus, sistemul permite și rularea testelor LDT dezvoltate în laborator (laboratory developed test), folosind canalul deschis cobas omni Utility Channel. Analizorul se poate folosi numai de către personal medical autorizat, specializat și instruit să îl utilizeze. De asemenea, eșantionul de probă de analizat este recoltat pacientului de personal medical specializat.
- Cât de importantă este testarea și la ce interval este recomandat să fie făcută?
- Testarea este un pas esențial în îngrijirea pacientului, deoarece aceasta ajută, în primul rând, la prevenire, apoi la identificarea afecţiunii şi mai apoi la tratare/vindecare. Intervalul de testare este recomandat de medicul specialist, în funcție de afecțiunea sau de tratamentul pacientului.
„Este rezultatul unor procese complexe de cercetare şi dezvoltare“
- Ce siguranţă oferă aceste teste? Există marjă de eroare?
- Testele dezvoltate de Roche Diagnostics, compatibile cu sistemul Cobas 5800, sunt rezultatul unor procese complexe de cercetare și dezvoltare și sunt aprobate de organizațiile de reglementare din domeniul medical care oferă certificare IVD și CE. Diagnosticul continuă să revoluționeze modul în care furnizorii de servicii medicale îngrijesc pacienții și este esențial, acum mai mult ca niciodată, accesul comunității medicale la soluții de testare fiabile și precise.